Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Zingeving door stil te staan

5/5 - (1 stemmen)

Managers hebben een belangrijke rol als het gaat om inspiratie en zingeving. Althans ik vind dat zij hier een belangrijke rol in hebben. Helaas denken veel bedrijven en managers er anders over. Ik vind dat jammer. Waar halen mensen nu de inspiratie en zingeving vandaan? Vroeger, lang geleden was het de kerk of een andere religieuze bron. Maar dat is voor veel mensen niet meer zo. Sommige mensen zoeken hun eigen inspiratie. Ook veel mensen hebben geen inspiratiebron. Als ze geen inspiratiebron hebben, is de kans groot dat ze worden geleefd door de prikkels die ze dagelijks ontvangen.

Geleefd worden

Geleefd worden is de ziekte van dit decennium. De continue stroom aan informatie is vaak zo overweldigend en krachtig dat veel mensen daar niet tegen opgewassen is. Men gaat mee met de stroom. Dat is ook te begrijpen, want het brein is vooral een onbewust opererend orgaan. Als er geen externe inspiratiebron is, zal het uit jezelf moeten komen. Daar heb je voldoende bewustzijn voor nodig. Als het vergroten van bewustzijn niet is georganiseerd dan neemt dat onbewuste reactieve brein het over.

Organiseer het vergroten van bewustzijn.

Het is daarom noodzakelijk dat managers en medewerkers het vergroten van het bewustzijn een plek geeft in het dagelijkse werk. Vergroten van bewustzijn heeft twee kanten. Allereerst word je sneller bewust. De tijdsperiode tussen de bewustwording van iets en de gebeurtenis wordt korter. Je hebt tijdens de gebeurtenis al door dat je anders zou kunnen reageren. Vergroten van het bewustzijn betekent ook dat de scoop waarvan je bewust bent vergroot wordt. Dat is vooral voor dit blog van belang, want er is meer dan je reactie op de continu prikkel die op je afkomt. Hoe bewuster je wordt des te meer ruimte er ontstaat tussen je gedachtes. En als er ruimte ontstaat, is er ook ruimte om anders=bewust te reageren op deze prikkel. Hier kan zingeving en inspiratie een plek krijgen.

Houd gaps

De meest eenvoudige én effectieve methode is het houden van gaps. Een gap is een micropauze. Het is genoeg om zes keer per daag een pauze van 1 minuut te doen. Het doel is namelijk te zorgen dat je de stroom van gedachten doorbreekt. Dat is alles. Het brein kan dan even op adem komen. Doe deze micropauze minimaal zes keer op een dag. Als je dit voor zes weken volhoudt, heb je al begin van een gewoonte aangemaakt om dit automatisch te doen. En kan inspiratie en zingeving meer uit jezelf komen.

De rol van de manager

We gaven in 2019 een training bij een bedrijf waar de directeur de gewoonte had om tot een uur of elf ’s avonds mails te versturen. Ze vond dat helemaal niet een ding. Want iedereen mocht zelf wel bepalen wanneer die de mail ging beantwoorden. Maar hier speelt een ander aspect. De manager heeft een voorbeeldfunctie. Goed voorbeeld doet goed volgen. Dus de manager moet zich bewust zijn van het gedrag dat hij laat zien.

Een manager van deze tijd heeft deze woorden vertaald naar gedrag dat hij dagelijks laat zien. Zingeving en inspiratie kan de manager al laten zien door zelf dagelijks stil te staan.

Tot slot

Om aan de slag te gaan met inspiratie en zingeving is het noodzakelijk, te leren stil te staan. Ik wens van harte dat veel managers in 2020 veel zullen stilstaan.

[rev_slider alias=”proeverij-neuroleiderschap1″]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk