Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Zeven tips voor een optimale werkplek en dus tevreden medewerkers

Rate this post

Om een tevreden en goed werkend team te hebben, zijn optimale werkomstandigheden essentieel!

In het artikel: zestien acties om medewerkers te laten groeien en bloeien, heb ik reeds zestien tips beschreven wat je kunt doen om medewerkers optimaal te laten ontwikkelen. Ik ga er graag op door. Het is namelijk echt een zeer belangrijk onderwerp.
Een optimale werkplek zorgt voor groei en bloei medewerkers, en daarbij zal het ook zorgen voor veel betere resultaten.
Bij een werkplek denk je snel aan arbo eisen. Dat is ook belangrijk, maar daar zullen de volgende tips niet over gaan. De volgende zeven tips zetten de medewerker en zijn ontwikkeling centraal. Goede prestaties gaan nu eenmaal gepaard met tevreden medewerkers. Als een medewerker zich kan ontwikkelen, is tevredenheid snel aanwezig!

1. Zorg voor exclusieve werkplek voorzieningen

Google, Facebook, Linkedin worden regelmatig genoemd als het gaat om exclusieve werkplek voorzieningen. Voorzieningen zoals een pooltafel, sportschool op het werk, flexibele werktijden, massage op het werk kunnen wonderen verrichten. Maar ook gezellige werkplekken, hangmatten, meditatieruimte of een leuk café doen het goed.

2. Stimuleer samenwerking

Veel organisaties zijn ingericht in een oude hiërarchische structuur: directeur, managers en medewerkers. Waarom richt je niet op het creëren van werkteams en geef ze de mogelijkheid om regelmatig te vergaderen in een vergaderzaal, of zelfs buiten het kantoor en natuurlijk los van de hiërarchische structuur.

3. Creëer online communities

Sociale media kan een enorme positieve invloed hebben op de organisatiecultuur. Bijvoorbeeld door intern sociale samenwerkingssoftware te installeren. Maar ook in de werving en selectie kan je online communities inzetten en zowel huidige als voormalige medewerkers betrekken.

4. Zorg dat iedereen zich kan blijven ontwikkelen

Als men zich vastgeroest voelt in de huidige functie, met weinig verandering in het verschiet, verliest men de motivatie om goed werk af te leveren. Natuurlijk kan je niet iedereen continu een betere baan geven. Maar je kunt wel zorgen voor ontwikkeling door het geven van andere verantwoordelijkheden, door ze ook collega’s te laten coachen of door ze te betrekken bij brainstormsessies.

5. Geef positieve aandacht aan iedereen, niet alleen de toppers

Er is niets op tegen om de toppers te waarderen. Maar dit mag niet ten koste gaan van andere medewerkers die ook hun best doen. Zij kunnen dan gemakkelijk negatieve gevoelens gaan ontwikkelen. Organiseer dagen dat iedereen ( teams en/of individuelen) in het zonnetje gezet kan worden en vergeet niemand!

6. Focus op loopbaanontwikkeling

Organiseer in je bedrijf mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling. In plaats van bezig te zijn om je medewerkers vast te houden, stel je geld en instrumenten beschikbaar die medewerkers kunnen helpen een om zich te ontwikkelen of een andere baan te zoeken. Deze zijn niet bedoeld om ze kwijt te willen raken, maar vooral bedoeld zodat wij zich kunnen blijven ontwikkelen.

7. Hou verbinding met de behoefte van je team

Voer regelmatig gesprekken met je team(leden) met de vraag of er nog problemen zijn waar nog niet naar gekeken is. Als medewerkers gestimuleerd worden om ook feedback te mogen geven, dan worden zij getriggerd om proactief mee te denken bij het creëren van oplossingen of met het komen met nieuwe ideeën.

Tot slot

Te vaak worden werknemers beschouwd als een instrument in plaats van de sociale creatieve wezens die zij zijn. Pas deze en andere tips toe om de ontevredenheid als sneeuw onder de zon zien te verdwijnen.

[rev_slider slidertitle=”PROEVERIJ NEUROLEIDERSCHAP 1″ alias=”proeverij-neuroleiderschap-1″]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk