Blog

Terug naar Blog

Zeven manieren om je minder te laten leiden door je ego

5/5 - (2 stemmen)

In het vorige blog heb ik geschreven over wat het ego is: het ego is het (onbewuste) beeld wie wij denken te moeten zijn. Door het ego zijn gang te laten gaan, zijn wij minder gelukkig en bereiken wij minder wat wij echt willen bereiken. Als je leert op een andere manier met je ego om te gaan, ga je je prettiger voelen, je zit beter in je vel.
In dit blog schrijf ik hoe je goed met je ego om kan gaan.

Zelfbelangrijkheid

Voor ik hier mee ga beginnen eerst nog wat informatie hoe ons ego te werk gaat.
Ons ego is continu bezig om ons ‘ik’ belangrijk te maken. Door onszelf belangrijk te maken, gaan wij ons jaloers voelen, of voelen wij ons aangevallen, etc. Zelfbelangrijkheid zorgt voor een afstand tussen jou en de ander. In plaats van op zoek te gaan naar de verbinding, ga je je afscheiden. Ons ego doet dit. Door je af te scheiden heb je minder verbinding met het bewustzijn!

Ok, nu gaan wij verder met de stappen om minder last te hebben van ons ego. Ik heb mij in de opsomming laten inspireren door Dr Wayne W. Dyer.

  1. Stop met zaken op jezelf te betrekken. Er is altijd wel een woord of gedrag van een ander, dat jij op je zelf kunt betrekken. Als je continu op de ander let, zal dit zeker gebeuren. Hierdoor laat je je leiden door de ander, in plaats van door je eigen bewustzijn.
  2. Stop met het verlangen om te willen winnen. Ego verdeelt de wereld in winners en verliezers. Je kunt niet altijd winnaar zijn. Elke winnaar is ooit een verliezer. Jij bent niet de winst of de overwinning. Natuurlijk kun je houden van competitie. Dat betekent dat je binnen een bepaalde situatie beter hebt gepresteerd dan een ander. Dat is goed mogelijk. Maar dat is wat anders dan dat je altijd wilt winnen. Wij kunnen dus continu een topprestatie willen leveren, zonder dat wij dit doen om winnaar te willen zijn.
  3. Stop met het verlangen om altijd gelijk te hebben. Ik ben opgegroeid in een intellectueel gezin met 1 zus, 5 broers en ouders. Een van de zaken die wij veel deden, is discussiëren. En al mijn familieleden kunnen goed praten, dus dat ging er nogal heftig aan toe. Vaak ging het uiteindelijk niet meer om de discussie, maar om het gelijk te krijgen. Later in mijn leven kreeg ik mijn gedrag door: ik discussieerde om gelijk te krijgen. Ik ben blij dat ik mij dit bewust ben geworden. Sindsdien probeer ik de discussie te vermijden en de dialoog aan te gaan. De dialoog met respect voor beide meningen.
  4. Stop met het gevoel dat je beter bent dan een ander. Er bestaat een reclame, deze is inmiddels wel lang geleden, waar iemand een televisie koopt, de doos aan de straat zet, en de buurman ziet de doos en verplaatst deze voor zijn deur, zodat iedereen denkt dat hij een nieuwe televisie heeft. Deze actie komt voort uit het verlangen om beter te zijn dan de ander. Dat proberen wij vaak voor elkaar te krijgen door onder andere meer bezittingen te hebben. Als jij je toch graag superieur wilt voelen, weet jij aan wie je superieur mag voelen? Aan je vroegere ik. Door de groei die jij hebt meegemaakt. Dus focus je op je eigen groei met in het achterhoofd dat wij allemaal gelijk zijn op deze aarde.
  5. Stop met het verlangen om steeds meer te willen bezitten. Ons ego wil altijd meer. Ons ego is nooit tevreden. Ook al heb je alles wat je hartje begeert, het ego is nooit tevreden.
  6. Stop met het verlangen om je identiteit te hangen aan je prestaties. Wel, dat kennen wij allemaal wel: ons identificeren met onze prestaties. “Ik heb toen en toen een marathon gelopen.” Natuurlijk is het een prestatie een marathon te lopen, maar je bent je prestatie niet. Je hoeft je identiteit er niet aan op te hangen.
  7. Stop met het bezig zijn met je reputatie. Waar zit de reputatie? In de hoofden van anderen. Daarom heb je er weinig controle over. Als je spreekt voor 500 mensen, zullen 500 mensen een mening over jou hebben. Natuurlijk bestaat er reputatie management. Maar dat richt zich op het verstevigen van je ego. Want vaak richt dat reputatie management zich op een overmatig dwang om bezig te zijn hoe je (lees: het ego) overkomt op anderen.

Tot slot

Ons ego wil graag belangrijk gevonden worden. Bovenstaande 7 manieren zijn manieren om ons ego minder belangrijk te laten zijn. Door ons bewustzijn te gebruiken, kunnen wij leren om ons minder te laten leiden door ons ego en meer door ons bewustzijn.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog