Blog

Terug naar Blog

Zelfvertrouwen ontwikkelen is het begin van leiderschap

4.7/5 - (3 stemmen)

Hoe kunnen mensen in een bedrijf denken dat er vertrouwen ontwikkeld kan worden als in het werkproces veel controle momenten zijn ingebouwd? Ik heb het hier over het werkproces dat door mensen wordt uitgevoerd. (Dus niet het volledig geautomatiseerde productieproces.)
Het is onmogelijk om mensen vertrouwen te laten ervaren als je hen veel controleert. Vertrouwen betekent namelijk dat je de ander de ruimte geeft om het op zijn of haar eigen manier te doen. Daar past controle niet bij!

Vertrouwen en het brein

Als iemand te veel gecontroleerd wordt, heeft dat negatieve effecten op het deel van het brein dat nodig is om creatief te zijn en eigen initiatief te tonen. Men gaat vooral in de overlevingsstand. Deze overlevingsstand wordt regelmatig vergeleken met lichamelijk pijn. Als je te veel lichamelijk pijn voelt, wil je ook even niet te veel uitdaging hebben. Het wordt je al snel te veel. Dat geldt dus ook voor als je mensen te weinig vertrouwen geeft.
Dus als je mensen te weinig vertrouwen geeft functioneren ze veel minder goed.

Vraag tussendoor

Even een vraag tussen door: Wat doe jij specifiek om te laten zien dat jij je mensen of collega’s vertrouwt?

.
.

Beloningscentrum

Naast de overlevingsstand, heb je ook een beloningsstand in het brein. Dit is een stand van het brein waarin mensen kunnen zitten als ze voldoende vertrouwen krijgen. Als ze zich gewaardeerd voelen, voelen ze zich beter. Automatisch functioneert het brein dan beter.

Het brein werkt grotendeels onbewust

Het brein is een orgaan dat grotendeels automatisch werkt. Je kunt het vergelijken met een auto of iets van dien aard. Stel je hebt een auto die in de achteruit staat, dan rijdt deze auto achteruit. Stel je hebt een auto waarvan de versnelling in de vooruit staat, dan rijdt de auto vooruit. Deze vergelijking kan je ook maken met het brein. Stel je hebt een brein dat in het pijnnetwerk zit, dan zal deze persoon erg op zijn qui-vive zijn en vooral aan het overleven zijn. Echter een brein dat in het beloningsnetwerk zit, zal vanzelf veel meer initiatieven nemen, het brein en de persoon kunnen automatisch veel meer moed tonen!
Dit proces is dus automatisch en onbewust. Managers moeten dus zorgen dat ze zich richten op vertrouwen en zich dagelijks afvragen of de mensen voldoende in hun beloningsnetwerk zitten. Want dan gaan de mensen vooruit. Mensen doen het dan automatisch. Groei en ontwikkeling kunen niet meer uitblijven.

Paradigma shift

In plaats van bezig te zijn met controle dienen managers bezig te gaan met het zorgen dat het brein in het beloningsnetwerk komt. Zit een brein vooral in het beloningsnetwerk, dan zit het brein als vanzelf in de vooruit. Ergo: Richt je minder op de inhoud en richt je meer op het brein.

Om het brein in het beloningsnetwerk te krijgen, zijn zeer veel manieren mogelijk. Als je op de site van De Valk Leadership Company op vertrouwen zoekt, dan kom je diverse blogartikelen tegen die je diverse tips en inzicht geven.

Tot slot

Waarom neigen veel managers zo tot overmatige controle? Ik vermoed dat veel managers een gebrek aan zelfvertrouwen hebben en om dat te compenseren neigen ze tot overmatige controle. Mijn advies is daarom om bij elke vorm van leiderschap altijd eerst met jezelf te beginnen; begin met persoonlijk leiderschap.


Slide
PROEVERIJ NEUROLEIDERSCHAP

ONTDEK IN EEN HALVE DAG
hoe je de kennis van de werking van het brein kunt integreren persoonlijk en professioneel leiderschap


Deel dit bericht

Terug naar Blog