Blog

Terug naar Blog

Welke hersenhelft is belangrijk voor leiderschap?

5/5 - (2 stemmen)

Ik ben een fantastisch boek aan het lezen, No self, No problem, van Chris Niebauer, een cognitieve neuropsycholoog uit de VS die gespecialiseerd is in het analyseren van de verschillen tussen de linker- en rechterkant van onze hersenen. In dit blog deel ik wat ik vooral inspirerend vond uit dit boek en ik vertaal dit naar de praktijk. Het is namelijk handig dat je enige informatie hebt over de functies van de twee helften; deze informatie kun je weer gebruiken voor het managen van jezelf.

Linkerhersenhelft is de vertaler

Dr. Niebauer beschrijft erg mooi hoe de twee verschillende hersenhelften beide hun eigen functie hebben. De linkerhersenhelft is continu bezig om de wereld en vooral jezelf te interpreteren. De linkerhersenhelft kijkt naar buiten, ziet objecten, categoriseert deze, labelt deze, geeft oordelen over wat het ziet. Het zorgt ook voor interpretatie van jezelf als omstandigheden veranderen. Het linker brein is de vertaler van een schijnbare realiteit. De linkerhersenhelft beheert ook de taal en communicatie. De vertaler gebruikt daarom taal en gedachten als belangrijkste uitingsvorm. Het maakt verhalen en gedachten met een plausibele theorie, waardoor we weten wat we moeten doen of waardoor we een mening hebben. Als we niet uitkijken leven we onbewust onder de regie van deze vertaler.

Rechterhersenhelft bekijkt het geheel

De rechterhersenhelft gaat meer voor het geheel. Het rechterbrein neemt de wereld parallel (allemaal tegelijk) waar, terwijl het linker brein de wereld in serie (één ding tegelijk) waarneemt. Intuïtie zit meer in de rechterhersenhelft. De rechterkant van de hersenen is ook de regio die primair verantwoordelijk is voor emoties – van vreugde tot verdriet, geluk tot verdriet en alles daartussenin. Twee emoties die ons een speciaal venster op het rechterbrein kunnen geven, zijn dankbaarheid en mededogen. Een overmatig gebruik van de linkerhersenhelft kan dus zorgen dat je minder contact met je dankbaarheid of met je compassie maakt.

Goede samenwerking

Ik ben ervan overtuigd dat als je kennis van de werking van het brein toepast, je beter functioneert. Dit kun je nog versterken als je de twee hersenhelften goed begrijpt. Je hebt beide helften nodig. De kunst is om ze in goede harmonie te gebruiken door jezelf minder te identificeren met alle gedachten die je linkerhersenhelft maakt. Maar door deze gedachten op een effectieve manier in te zetten. Zie je gedachten meer als gebeurtenissen dan dat het beschrijft hoe de dingen echt zijn. Je hoeft je gedachten niet te volgen. Je hebt een keuze. Je kunt deze samenwerking van twee hersenhelften op de volgende manieren vormgeven:

  1. De linkerhersenhelft is dominant voor dopamine en de rechterhelft voor serotonine. Dit betekent dat je én doelen moet stellen én stil moet staan om goede verbinding met jezelf en je omgeving te maken.
  2. Je hebt de vertaler nodig om te zien wat er gebeurt en je hebt het geheel nodig om het in juiste perspectief te plaatsen. Probeer dus elke situatie vanuit beide hersenhelften te beschouwen.
  3. Je intuïtie kan een krachtig instrument zijn, mits je deze informatie wel nog even toetst.
  4. Als we te veel rationaliseren vergeten we de compassie en dankbaarheid. Iets wat ik momenteel veel zie in onze maatschappij, we zijn de menselijke maat aan het kwijt raken. Goede harmonie van beide hersenhelften kan hier verbetering in brengen.
  5. Einstein zei dat een probleem niet kan worden opgelost met dezelfde niveaus van denken dat het heeft veroorzaakt. Dus als je te veel in je denkmodus zit, dien je daaruit te stappen en vervolgen meer vanuit de gehele ervaring naar jezelf te kijken. En vice versa.

Toepassen

Wat betekent dit in de praktijk? Wat kun je vandaag al doen? Ik geef je enkele praktische acties om beide helften in goede harmonie te leren gebruiken.

  1. Sta frequent stil, en observeer jezelf oordeelloos
  2. Onderzoek regelmatig of je in de vertaler zit of dat je het geheel aanschouwt.
  3. Neem je gedachten niet te serieus. Je kunt kiezen om ze niet te volgen.
  4. Vertrouw meer op je intuïtie.

Tot slot

Einstein zei: De intuïtieve geest is een heilig talent en de rationele geest is een trouwe dienaar. We hebben een samenleving geschapen die de dienaar eert en het geschenk is vergeten. Ik denk dat we allemaal kunnen zorgen om deze twee elementen weer meer in balans te brengen.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog