Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

We zijn allemaal verbonden met elkaar. Blijf daarom respectvol

5/5 - (1 stemmen)

Stel je voor dat je een belangrijke zakelijke bijeenkomst hebt met je leidinggevende en collega’s. Je bent een belangrijk punt aan het maken. Plots onderbreekt je baas je, negeert je idee en neemt het gesprek over. De kans is groot dat je op zijn zachtst gezegd geïrriteerd bent; je hart bonst; je gezicht loopt rood aan en je ervaart diepe ergernis. Mogelijk wil je iets fysieks doen, zoals op de tafel slaan, of je leidinggevende terechtwijzen.

Het denkende brein en het emotionele brein

Dit gedrag van je leidinggevende is niet respectvol. Jouw irritatie is een natuurlijke reactie op gedrag dat je respectloos acht. Maar, hoewel je intellectueel misschien begrijpt dat je een natuurlijke reactie laat zien, verdwijnt je boze gevoel vanwege het respectloze gedrag nog onvoldoende. Twee delen van je brein zijn er mee bezig: het denkende brein en het emotionele brein. Het emotionele brein reageert sneller op een gebeurtenis dan het denkende brein. En de reactie van het emotionele brein is ook veel krachtiger. Gelukkig maar. Het emotionele brein is een krachtig bron die je signalen geeft en die signalen moet je niet negeren. Je voelt je ongemakkelijk bij disrespectvol gedrag.

Wegdrukken

Wellicht kun je zelfs proberen je boze gevoelens te onderdrukken, ze weg te rationaliseren en de gebeurtenis van je af te laten glijden. In essentie probeer je je een weg te ‘denken’ om je niet gerespecteerd te voelen. Helaas gaat dat niet werken. Waarom? Omdat de gevoelens die worden gemaakt door gerespecteerd en niet gerespecteerd te worden, weinig te maken hebben met rationeel, cognitief denken op een hoger niveau dat plaatsvindt in je neocortex. In plaats daarvan hebben deze gevoelens veel meer te maken met de andere delen van je hersenen, bekend als het reptielenbrein en limbisch systeem, waar emoties, gewoontes en reactief handelen de baas zijn.

Reptielenbrein en limbisch systeem

Dit betekent dat wanneer je baas je onderbreekt en je behandelt op een manier die je respectloos acht, het limbisch systeem en reptielenbrein worden geactiveerd. Dit is het deel van de hersenen dat niet alleen de meest elementaire autonome lichaamsfuncties bestuurt – zoals ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur – het reageert ook op bedreigingen, zowel fysiek als verbaal. Je brein bereidt je voor om in de overlevingsstand te komen. Wellicht ben je niet echt bedreigt. Maar het brein heeft voldoende signalen ontvangen dat je respectloos wordt behandeld. Het is wijs om aandacht aan deze signalen te besteden. Het wegduwen van deze signalen kun je later gaan opbreken.

Overlevingsrespons

Als de overlevingsrespons aanstaat, reageer je met adrenaline en cortisol. Als je hormonen door je lichaam hebt gevoeld, zoals wanneer je verliefd wordt of iemand dreigt je in elkaar te slaan, dan weet je dat er niet veel logisch, rationeel denken aan de hand is. Vanuit een neurowetenschappelijk perspectief ben je “gekaapt”. Het zal wat tijd kosten om die hormonen door je systeem te laten passeren voordat je weer verstandig en helder kunt denken.

Dus, of je nu wel of niet slim, attent en volwassen denkt te zijn, de waarheid is dat wanneer je iemand onheus bejegent zoals je onderbreken tijdens een vergadering, je een eenvoudige instinctieve en emotionele reactie op dat gedrag hebt. De kans is niet groot dat je je gevoelens echt kunt wegrationaliseren, want het zit vast in je primitieve brein. Het beste wat je kunt doen is de switch te maken naar de interne leider mindset, door bijvoorbeeld diep te ademhalen, en je aandacht te focussen op het doel van de ontmoeting. Dit is niet het moment om je baas te confronteren; daar ben je te emotioneel voor. Je kunt dat later doen, wanneer je tot rust bent gekomen en hebt nagedacht over wat je gaat zeggen.

Tot slot

Respectvol met elkaar omgaan is een voorwaarde voor goede samenwerking. In bovengenoemd voorbeeld laat ik zien dat niet respectvol met elkaar omgaan een groot effect op het functioneren van iemands brein heeft. Mijn oproep: blijf te allen tijde respectvol.

Voel jij je niet respectvol bejegend, wacht even tot je primitieve brein minder invloed heeft, train jezelf om in de mindset van de interne leider te blijven en doe er daarna wel iets mee.


Slide

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk