Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

We kunnen allemaal creatief denken

5/5 - (2 stemmen)

Er bestaat een wijd verbreid misverstand, een onjuiste overtuiging, dat louter wetenschappers, kunstenaars en schrijvers creatief zijn en creatief kunnen denken. Mensen zoals Leonardo da Vinci en Rembrandt laten ons overtuigend zien dat creativiteit bestaat. Maar het is een misverstand om te denken dat deze creatieve denkkracht louter voorbehouden is aan hen. Elk mens heeft de potentie om creatief te zijn, om scheppend te denken.

Wat is creatief denken?

Laat ik eerst een aantal voorbeelden geven:
Een bijstandmoeder met kinderen die op creatieve manier haar kinderen geeft wat zij nodig hebben. Zij slaagt daarin slaagt ondanks haar lage inkomen.
Een manager die zijn teamleden inspireert tot anders denken.
Een verkoper die andere manieren van verkopen heeft bedacht en daardoor grotere omzet heeft gegenereerd.

In deze voorbeelden gaat het in alle gevallen om het oplossen van een probleem op een andere manier dan je gewend bent. Veel mensen laten het gebeuren.. en komen niet met een creatieve oplossing. Creatief denken wil louter zeggen dat je andere manieren gebruikt om iets te doen of iets te maken of iets over te brengen.

Wat heb je nodig om creatief te kunnen denken?

Allereerst moet wij ervan uitgaan dat wij in staat zijn tot anders denken.

Een geloof en vertrouwen hebben dat er altijd een ander en betere manier bestaat, brengt onze geest ertoe om creatief tot een oplossing te komen. In mijn werk als leiderschapscoach kom ik vaak tegen dat de deelnemers van te voren al redenen hebben om niet te geloven in een (andere) oplossing. Wellicht voor jou ook zeer herkenbaar: het zijn mensen die er van uit gaan dat het niet kan. Van te voren zien zij de beren op de weg. Zolang je denkgewoonte is: “dat kan niet” is het moeilijk om creatieve denkgewoontes te ontwikkelen. Zodra je denkgewoonte gebaseerd is op het vertrouwen dat er nieuwe kansen en mogelijkheden bestaan, zullen de creatieve gedachten vanzelf komen. Een creatieve denkgewoonte heeft zelfvertrouwen nodig dat jij daadwerkelijk in staat bent om anders te denken.
Dus: verwijder de gedachte: “kan niet.”

Denk: vooruitstrevend niet achteruit-strevend.

Denk dus niet: zo heb ik ‘t altijd al gedaan
Veel van onze denkgewoontes zijn vanuit ons verleden ingeslopen. En wij zijn gaan denken dat deze oude denkgewoontes de waarheid zijn. Om creatief te denken moet je de oude denkgewoontes los laten. Om oude denkgewoontes te laten vallen, moet je van je oude denkgewoontes bewust zijn. Je bewust zijn dat voor alles hoe wij iets nu doen er minimaal een miljoen andere manieren bestaan om dat te doen.

Denk: Het kan altijd beter

Er is geen beste manier om je huis in te richten. Er is geen beste auto. Er is geen beste manier hoe je nasi goreng maakt; zodra je ervan overtuigd bent dat iets het beste is, zit je in een denkpatroon die je creativiteit belemmert. Laat dus vallen dat er een beste methode bestaat. Ontwikkel een denkgewoonte dat het altijd beter kan. Altijd kan een productieproces worden verbeterd, altijd zijn er methoden om meer te presteren met minder inspanning etc. Ik denk dat een attitude dat altijd alles nog beter kan, een juiste attitude is.

Observeer

Creatieve denkers zijn mensen die de omgeving observeren. Zij laten je veel praten en zij luisteren. Zij luisteren niet alleen naar je woorden maar ook naar de betekenis achter je woorden. Zij luisteren niet alleen met hun oren maar ook met hun ogen. Hoe zit dat bij jou?

De werking van de hersenen en creativiteit

Als je echt creatief wilt zijn, moet je eigen vooral niet denken. Het actieve denkgedeelte zit in het voorste deel van onze hersenen. Echter hier zit niet onze creativiteit. Om bij je creativiteit te komen, is het dus eigenlijk de bedoeling om zo min mogelijk het voorste deel van je hersenen te gebruiken. De meeste mensen kennen dat ook wel. De mooiste ideeën vinden vaak onder de douche plaats en niet tijdens de vergadering. Er zijn prachtige oefenen en methoden ontwikkelt aan de hand van deze inzichten hoe je je denkvermogen kan uitschakelen.

Stel vragen

Stel de “waaromvraag” frequent. Door de waaromvraag krijg je inzicht in de denkgewoontes van een ander en van jezelf.
Eerder hebben wij het gehad over het verschijnsel dat alles beter kan. Dit betekent tegelijkertijd dat je je bewust moet zijn van je overtuigingen. En deze los moet durven laten. Als je door je observatie tot de conclusie komt dat de ander een prima idee heeft maar dat haaks staat tot op je eigen ideeën, moet je zo ruim zijn dat je je eigen ideeën los laat. Dit vergroot je creatief denkkracht. Als je luistert ga dus niet in discussie om gelijk te krijgen! Want activeer je je frontale kwab. Maar observeer, en neem het tot je.

Mythe rechter hersenhelft versus linker hersenhelft

Even wat anders……Hieronder zie je een bewegend plaatje van een danseres. Draait deze dame nu met de klok mee of juist tegen de klok in? En lukt het je om de dame ook een andere kant te zien op draaien?

De meeste mensen zien de danseres tegen de klok indraaien. Wat is er aan de hand? Als de dame met de klok mee draait dan gebruik je meer van de rechterdeel van je hersenen en draait ze tegen de klok in, u raadt het al, dan gebruik je meer het linkerdeel van je hersenen. (Geen idee of dit waar is overigens….:))
Het wordt wel gezegd dat de rechterhersenhelft meer voor de verbeelding en fantasie is, terwijl de linker hersenhelft primair gedomineerd wordt door de logica. En bij de meeste van ons zou de linker hersenhelft dominant zijn. Dit een mythe. Iedereen gebruikt zowel de linker als rechterhelft. Het is niet zo dat kunstenaars meer hun rechter hersenhelft gebruiken. Klik hier als je er meer over wilt lezen.

Tot slot

Ten slotte kunnen wij creatief leren denken door ons te laten inspireren door het onbekende. Door dingen te doen die wij niet kennen, kunnen wij creatief leren denken.
Andere dingen, leert ons andere dingen te ervaren. Dingen doen die niet gelijk een beroep doen op onze logisch denken geest, maar dingen die doen die een beroep doen op de observatie van het onbekende. Ga eens pianospelen, schilderen, parachutespringen, naar een ver land. Lees eens een boek over onderwerp waar je niets van weet, ga eens praten met de buren die je nog niet kent. Voorbeelden te over.

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk