Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Wat kun je doen om onderling vertrouwen binnen je team te vergroten?

5/5 - (1 stemmen)

vertrouwenAls er weinig vertrouwen bestaat in een team, gaat er veel tijd, energie en geld verloren. In een sterk team is het onderling vertrouwen groot; derhalve zal er weinig tijd, energie en geld verloren gaan aan onnodig gekissebis. Investering in toename van vertrouwen is daarom een zeer zinvolle investering.

Vertrouwen ontwikkelen krijgt veel aandacht in het Nieuwe Leiderschap. Het is een belangrijk onderwerp. Een blogartikel zal echter nooit voldoende informatie kunnen geven om dit onderwerp zodanig te behandelen, dat je weet wat je moet doen. Ik zou elke manager die worstelt met onvoldoende vertrouwen in zijn/haar team vooral adviseren om een coachingsprogramma te volgen.
Toch wil ik graag in dit artikel stil staan waar de manager zelf aan kan werken om vertrouwen in het team tot stand te brengen. Want de manager heeft zelf een belangrijke rol om vertrouwen binnen het team te vergroten. Walk the talk.

De manager kan zich op twee gebieden ontwikkelen als er meer vertrouwen moet ontstaan.

  • een authentiek en goed mens zijn
  • vergroten van de geloofwaardigheid

Een authentiek en goed mens zijn

Om een authentiek en goed mens te zijn, dient de manager allereerst voldoende bewustzijn te hebben. Een manager die vooral bewustzijn heeft op het realiseren van zaken voor persoonlijk belang zal veel moeite hebben om vertrouwen in het team tot stand te brengen. Een manager die voldoende emotioneel en sociaal bewustzijn heeft ontwikkeld, zal veel meer in staat zijn om het vertrouwen binnen een team te laten groeien.
Daarnaast zijn er nog drie items die de nodige aandacht behoeven!

  1. Weet wat belangrijk is. Als je voldoende bewustzijn hebt, is het belangrijk dat je weet wat je belangrijk vindt ( Of wat de organisatie belangrijk vindt.) De Valk Leadership Company doet dat vooral door middel van bewust worden van je persoonlijke waarden en de organisatie waarden. Een waarde geeft namelijk op een eenvoudige manier weer, wat jij of een organisatie belangrijk vindt. Het doen van een waardentest is een zeer makkelijk instrument om je hier bewust van te worden. Klik hier als je naar een waardenlijst wilt gaan.
  2. Leef wat belangrijk is. Weet je wat je belangrijk vindt, is nog niet voldoende, want je moet leven wat je belangrijk vindt. En dat is vaak nog veel ingewikkelder. De managementboeken staan er vol van. Walk the talk. Maar daar komt in veel gevallen nog maar erg weinig van terecht. Vaak zeg ik dat leiderschap niets anders is om een goed en authentiek mens te zijn. Maar dat is in de praktijk toch heel erg moeilijk! Ons ego neemt het vaak van ons over!
  3. Stel je zelf ten dienste van het groter geheel! Daarnaast is het van groot belang dat je leiderschapsrol zich vooral richt op je ten dienste stellen van het grotere geheel. Als je vooral bezig bent, het grote geheel te benadrukken, zal het vertrouwen binnen een team makkelijker kunnen ontstaan. Je zal dan onder andere vanuit compassie en medemenselijkheid gaan handelen.

We hebben nu kort stil gestaan wat te doen om een authentiek en goed mens te zijn. Want authenticiteit en menselijkheid is belangrijk als je vertrouwen in een team wilt bevorderen. Naast dat je een goed en authentiek mens aan het worden bent, is het ook van belang dat we aandacht besteden aan het hebben of opbouwen van geloofwaardigheid!

Geloofwaardigheid

We kunnen nog zo goed mens zijn, maar dan hebben we het nog niet voldoende voor elkaar. Mensen zullen je nog om een andere reden betrouwbaar vinden. Dat deel ligt meer op de ‘harde’ kant. Op het gebied van kennis, vaardigheden, ervaring en het laten zien van resultaten.

Het zal een negatief effect hebben op het onderling vertrouwen als er weinig vertrouwen is in de vaardigheden, kennis en ervaring van de manager. Met andere woorden: het is ook zeker belangrijk om te investeren in het tot stand brengen van voldoende kennis. Als je een bepaalde vaardigheid mist, zoals luisteren, probeer deze vaardigheid wel onder de knie te krijgen. En ga zo maar door.

Tot slot

Ik heb geprobeerd om een aantal highlights te benadrukken, wat een manager kan doen om vertrouwen binnen een team te benadrukken. De highlights bevatten een breed palet.

Daarom raad ik aan dat als je in een team werkt, waar vertrouwen een issue is, je eerst een diagnose laat opstellen. In deze diagnose kan gekeken waarom er onvoldoende vertrouwen in het team aanwezig is. Vervolgens kan een plan opgesteld worden waar de interventie vooral aan zal moeten voldoen. Een mooie manier voor deze diagnose staat beschreven in het boek: vijf frustraties van teamwerk van Patrick Lencioni.


Menselijk-leiderschap_product

Dit boek helpt managers en managementteams om stapsgewijs het brein optimaal te benutten en hierdoor daadwerkelijk het gedrag dat past bij de nieuwe leider, eigen te maken. Het proces van deze transitie naar ‘menselijk leiderschap’ staat centraal in dit boek.
Guido de Valk combineert in dit boek de theorie met de praktijk, en geeft veel handige tips en testjes.

Neuroleiderschap_product-1200x400
Neuroleiderschap
van macht naar kracht.

In het boek ‘Neuroleiderschap’ leer je hoe je een nieuwe manager kan worden door kennis en technieken uit de hersenwetenschappen toe te passen. Guido de Valk helpt je stap voor stap om antwoorden te vinden op deze vragen. Met de techniek van de neuroleiderschap is deze transformatie namelijk zeer goed mogelijk en ook bereikbaar voor iedereen.

PlayPause
previous arrow
next arrow

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk