Wat je aandacht geeft, groeit
Zoals bekend gaat leiderschap vooral over jezelf leiden. Jezelf leiden kan ook betekenen dat je op een aantal gebieden wilt veranderen. Je doet iets op een bepaalde manier, en je denkt dat het op een andere manier beter of efficiënter kan. Dit fenomeen heeft zijn weerslag weer in de hersenen. Want wat je uiteindelijk wilt, is te zorgen dat je een nieuwe gewoonte aanleert. Deze nieuwe gewoonte wordt ook vormgegeven in je hersenen door het vormen van een nieuw netwerk van hersencellen.
Wat je aandacht geeft, groeit
Een van de belangrijkste aspecten van het managen van jezelf is dat je bewust wordt wat je aandacht geeft. Want wat je aandacht geeft groeit. Geef je alle aandacht aan het feit dat je zo druk hebt, dan ga je vooral bezig met het feit dat je het zo druk hebt! Geef je de aandacht aan de verandering, dan zal de verandering tot stand worden gebracht.
Ook dit heeft alles te maken met de werking van het brein. In het Engels zeggen ze: neurons that fire together, wire together. Oftewel: hersencellen die samen vuren gaan zich verbinden. Dus als je iets aandacht geeft gaat het groeien, omdat hersencellen zich met elkaar verbinden naar een nog stevigere netwerk. Deze veranderbaarheid noemen we neuroplasticiteit.
Ik heb de laatste tijd veel over neuroplasticiteit nagedacht. Vooral wat dit betekent voor leiderschap en in ons dagelijks leven! In een wat gesimplificeerde vorm betekent neuroplasticiteit: dat door de juiste aandacht te geven aan je acties, je gevoelens en je gedachten je het resultaat ten positieve kunt beïnvloeden. Tenslotte is het zo dat waar je aandacht naar toe gaat, gaat je energie naar toe. En wat stroomt door je aandacht, vormt je brein.
Aandacht intelligentie
Linda Ray, directeur van de neuroscience groep, noemt dit aandacht intelligentie. Met aandacht intelligentie bedoelt zij de oefening om door aandacht het netwerk in je brein te veranderen. Het is dus erg belangrijk om door te krijgen waar dagelijks je aandacht naar toe gaat. Ik denk dat de meesten onder ons dit best een paar keer per dag doen. Maar een paar keer per dag is te weinig. Eigenlijk zijn we gedurende de dag te weinig bewust zijn waar onze aandacht naar toe gaat! Hierdoor komt de verlangde verandering onvoldoende tot stand komt.
De sleutel tot verandering is aandacht intelligentie, oftewel dat je continu door hebt, waar je met aandacht je zit en dat je steeds meer bezig gaat om met je aandacht te zitten op het terrein waar je wilt veranderen. Want, wat je aandacht geeft, groeit.
Het is daarom essentieel voor leiders en managers om aandacht intelligentie te ontwikkelen.
Afgeleid zijn
In de meeste gevallen zullen we doorkrijgen dat we niet met onze aandacht zitten op het terrein waar we graag onze aandacht willen richten. We zullen zijn afgeleid. We zullen afgeleid zijn door omstandigheden, door lichamelijke sensaties of door tijdsdruk. Door deze afleidingen gaan we iets anders denken en voelen dan wat we wilden. Anders denken heeft weer andere acties ten gevolg. En we richten onze aandacht op iets wat we oorspronkelijk niet wilden.
Het duurt maximaal 23 minuten om je focus te herpakken
We worden makkelijk afgeleid. In het boeddhisme wordt dat de ‘monkey mind’ genoemd. Dat is een geest die continu reageert op al de indrukken die via onze zintuigen binnenkomen. Echter als we met de ‘monkey mind’ meegaan, zal de verandering die je koestert, niet tot stand worden gebracht. En wees je wel bewust dat elke keer dat als je afgeleid bent, je tot maximaal 23 minuten nodig hebt, om weer terug te keren op het terrein waar je je aandacht wilde richten. Dit heeft dus een gigantisch effect op je dagelijkse productiviteit en op de transitie die je beoogt.
Volgorde der dingen
In onze trainingen en coachingsprogramma’s besteden wij veel aandacht aan deze aandachtstraining. We doen dat het liefst in de volgende volgorde.
De eerste stap is om gewoon bewust te worden dat je ergens je aandacht op kunt richten. Blijkbaar is er een ‘aandachtspier’ die je kunt ontwikkelen. Is deze spier voldoende krachtig dan ga je leren om je aandacht te richten op hetgeen je echt belangrijk vindt. Je duurzame transitie is hiermee een feit geworden.
Tot slot
Het mooie van deze wetenschap is, dat door met aandacht bezig te zijn er gelijk al iets in je hersenen gebeurt! De hersenen passen zich razendsnel aan, zodat met de input die je je brein geeft, ze daadwerkelijk veranderen.