Blog

Terug naar Blog

Wat is een effectieve manier om met teleurstelling om te gaan?

4.6/5 - (8 stemmen)

“One’s best success comes after their greatest disappointments.”

– Henry Ward Beecher

“Het zou toch “zo” moeten zijn.”
“Waarom doen zij het niet zoals afgesproken. Zij weten toch dat ik dat belangrijk vind.”
“Zij vinden mij opeens niet goed op mijn werk. Nooit een klacht gehad. En dan nu opeens, zou ik niet geschikt zijn.”
“Ik werk zo hard…ze vreselijk hard… en ik had echt gehoopt op de promotie. Nu krijgt iemand anders deze “
“ Ik dacht dat als ik voor mijzelf zou werken, ik gelukkiger zou zijn. De realiteit is anders.”
“Normaal zegt zij altijd “dat” maar vandaag zei zij iets anders… “

De ervaring van teleurstelling

Bovengenoemde uitspraken zijn uitspraken die over teleurstelling gaan. Deze uitspraken heb ik opgetekend uit mijn coachingspraktijk. Teleurstelling is een emotie waar wij allemaal dagelijks mee te maken kunnen hebben.
Het kunnen kleine of grote teleurstellingen zijn. Kleine teleurstellingen overwinnen wij gemakkelijk. Maar grote teleurstellingen zijn veel moeilijker te overwinnen en hakken er diep in. Wij voelen ons daardoor rot en onbegrepen. Wij voelen ons alleen en verdrietig. Wij gaan twijfelen aan onszelf. Wij voelen ons moedeloos en neerslachtig.

Wat is teleurstelling?

Een teleurstelling is de mismatch tussen verwachting en de realiteit. Dus je had een bepaald resultaat in gedachten maar helaas de realiteit was anders. En de teleurstelling is een feit. Wij verwachtten een promotie, we kregen de promotie niet, wij verwachtten een excuus, we kregen het excuus niet. En ga zo maar door. Teleurstellingen maken wij elke dag mee. Dit komt omdat wij van alles verwachten. Emile Vollenhoven beschreef het als volgt: “Verwachtingen zijn onze ziektes die ons telkens teleurstellen.”

Drie reacties op teleurstelling

Het feit dat wij iets voelen, betekent dat er passie in ons aanwezig is. Als het ons niet zou schelen, zouden wij ook geen teleurstelling voelen. Maar wij geven erom, dus wij voelen ons teleurgesteld. Het goede is: wij voelen iets! Ons lichaam en onze geest geven ons een signaal.
Nu zijn er grofweg drie methoden hoe wij om kunnen gaan met dit signaal. Wij kunnen meegaan met deze emotie, wij kunnen de emotie negeren/verdringen of wij kunnen onbevooroordeeld naar de emotie kijken en zien het als mogelijkheid tot groei.

Meegaan met deze emotie

Wij kunnen ons laten meeslepen met deze emotie. Er zijn verschillende manieren hoe wij mee normaliter meegaan met deze emotie. “ Ik mag mij niet teleurgesteld voelen”, “ Ach het valt wel mij, volgende keer beter”. “ Niemand begrijpt mij” “ Ik voel mij zo verdrietig.” Door op deze wijze met teleurstelling om te gaan, doen wij niets met deze mismatch tussen verwachting en resultaat. Wij leren er niets van.

Verdring deze emotie

Het is gemakkelijk om de teleurstelling te verdringen. Gewoon net doen alsof er niets is gebeurd. En gewoon doorgaan. Maar dat is geen goede manier. Wij dienen de ervaring van teleurstelling wel te ervaren! Want door stil te staan bij deze emoties kunnen wij groeien.

Kijk er naar en leer ervan

Of wij kunnen kiezen om niet mee te gaan met deze emotie. Maar we kunnen groeien door ernaar te kijken en te onderzoeken wat de teleurstelling betekent. In plaats van mee te gaan met ons gevoel van teleurstelling, gaan wij de ervaring gebruiken om te groeien. Teleurstellingen zijn kansen voor ontwikkeling en groei. Zie daarom ook deze ervaring als een enorme groeikans!

Hoe dienen wij om te gaan met teleurstelling?

Onze eerste reactie op teleurstelling zou moeten zijn dat wij herkennen dat wij teleurgesteld zijn, en dat wij ons niet laat meeslepen door deze emotie. Als wij ons laten meeslepen door het gevoel van teleurstelling, komen wij in boosheid, verdriet, of onverschilligheid terecht. Wij worden meegesleept naar een niveau van beperkt bewustzijn. Daarom is een van de eerste zaken die wij moeten doen, is ons niet laten meeslepen door deze emotie. Dan voorkomen wij dat wij in een lager bewustzijnsniveau belanden. Dit kunnen wij voorkomen door activiteiten te ondernemen die ons altijd al goed hebben doen voelen. Lekker eten, een wandeling maken, met vrienden spreken, voornamelijk dus activiteiten ondernemen die ons uit de bewustzijnsvernauwing halen; die zorgen dat wij ons niet laat meeslepen door de gebeurtenis. Een manier die mij altijd helpt om uit deze emotie te komen is meditatie

Wij dienen onze mindset te veranderen

Onze mindset of geestesinstelling is bij velen onder ons zodanig geprogrammeerd dat wij ons mee laat slepen door de teleurstelling. Door een andere geestesinstelling te ontwikkelen, kunnen wij een andere reactie ontwikkelen. Een reactie die in het teken staat van groei en ontwikkeling. Een reactie die in het teken staat van het herkennen van onze eigen patronen, deze te evalueren, nieuwe manieren te bedenken en deze te oefenen. En ga zo maar door.

Mijns inziens zijn er twee patronen in onze mindset die bij teleurstelling voornamelijk optreden: onduidelijk beeld van het eindresultaat en te veel gefocust op het eindresultaat.

Heb helder en duidelijk wat je wilt

Het kan zo zijn dat wij teleurgesteld zijn in het resultaat omdat wij geen helder of realistisch beeld van het eindresultaat hadden. Een bepaald idee van een toekomstige situatie is vaak niet voldoende. Dat leidt ons onvoldoende. Wij dienen een duidelijke, heldere en realistische voorstelling te hebben van de eindsituatie.
Als ons eindresultaat niet helder en realistisch is, kan ook het gevoel van teleurstelling gemakkelijk de kop op steken. Daarom is het van belang bij de evaluatie of zelfreflectie van de teleurstelling, voldoende tijd te besteden of het eindresultaat duidelijk, helder en realistisch genoeg was. En zo nodig passen wij het beeld aan.

Focus op het proces niet op het doel…

Bij teleurstelling kunnen wij ons te sterk hebben laten leiden door primaire focus op het eindresultaat.
In je mindset hebben wij een voorondersteld idee, hoe het resultaat eruit moet zien.
En daar hechten wij ons sterker aan dan het proces. Wij verliezen onszelf in de toekomst.
Wij moeten weten wat wij willen, en dan gaan wij op weg om dat resultaat te bereiken. Wij zien het toekomstige resultaat als richting, that is all. Maar als wij teleurgesteld zijn, is onze mindset te veel gefocust geweest op het resultaat en te weinig in het bewustzijn van het huidige moment.
Door het hebben van de ervaring van teleurstelling krijgen wij inzicht dat we ons te sterk op het bereiken van het doel hebben gericht, in plaats van op ons bewustzijn in het huidige moment. Vergelijk het met een bergbeklimmer. De bergbeklimmer bereidt zich goed voor, en tijdens de tocht naar boven zullen er ook diverse obstakels op zijn pad komen en zal hij zich moeten aanpassen. Stel dat de bergbeklimmer zich alleen richt hoe hij zich zal voelen als hij de top bereikt, dan in zijn aandacht niet bij de tocht. De kans is groot dat hij de top niet behaalt.

Wanneer wij ons doel voor ogen houden en ons bewust zijn van het moment, komt energie en tijd samen en ondersteunt deze ons moeiteloos om dichter bij het resultaat te komen.

Teleurstelling is geen reden om op te geven

Het zou zo kunnen zijn dat wij zo teleurgesteld bent, dat wij het op willen geven. Wij twijfelen of wij het resultaat zullen behalen. Dit is niet de juiste mindset. Wij moeten de teleurstelling als een kans beschouwen; als een signaal dat wij teveel hebben gefocust op het resultaat en te weinig op het bewustzijn van het moment. Wij moeten onderzoeken of ons doel helder en duidelijk genoeg was om als richtingwijzer te dienen. Passen een en ander aan… En wij gaan door.

Samenvattend:

  • herken dat je teleurgesteld bent, oordeel hier niet over….
  • laat je niet meeslepen door deze emotie, maar kijk er naar en evalueer
  • verander je geestesgesteldheid van focus op het resultaat naar focus op bewustzijn van het moment
  • is het eindresultaat voldoend duidelijk, helder en realistisch? Zo niet, maak het helder en duidelijk…
  • oefen dit regelmatig

Ik nodig alle lezers uit om zijn/haar ervaring met teleurstelling hier te delen.

Wil je meer lezen hoe je je mindset kunt veranderen? Dan adviseer ik je om het volgende artikel te lezen: Hoe verander ik mijn mindset.Klik hier als je dit artikel wilt lezen.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog