Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Wat is de relatie tussen authentiek leiderschap en je brein?

5/5 - (3 stemmen)

spiegelneuronenAuthentieke leiders zorgen dat hun handelen is gebaseerd op diepgewortelde, oorspronkelijke overtuigingen en waarden. Daarnaast zullen zij intensief bezig zijn om de relatie met de ander te baseren op eerlijkheid en oprechte verbinding. Authentiek leiderschap heeft een zeer positief effect op je mensen. Authentiek leiderschap zegt veel over je intentie. De intentie waarmee je handelt, besluiten neemt, of communiceert.
Mensen zijn na-apers. Daarom is voorbeeldgedrag zo cruciaal. Dat mensen zelfs je intentie na-apen, is nog niet zo lang bekend. Er is een onzichtbare en onbewuste verbinding aanwezig tussen de manager en de medewerker en tussen de medewerkers onderling. Deze onzichtbare en onbewuste verbinding wordt opgezet door spiegelneuronen. ( Neuron=hersen of zenuwcel)

Wat zijn spiegelneuronen?

Spiegelneuronen zijn slimme cellen in onze hersenen. Spiegelneuronen zijn neuronen die actief worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet, op dezelfde plek in de hersenen als bij degene die de actie uitvoert. En ‘actie’ kan dan slaan op bewegen of spreken, maar ook op: wat iemand voelt of zelfs emotioneel ervaart. Spiegelneuronen herkennen en pakken de intentie, acties, emoties en doelen van een ander automatisch op.
Spiegelneuronen worden actief door observatie van een handeling van iemand anders. Naast het imiteren van het gedrag van de ander, vullen ze het gedrag van de ander ook aan. Waarom raken we door bepaalde films geëmotioneerd? Omdat spiegelneuronen het leed dat we in de film bekijken in ons brein herscheppen.

Intentie

Spiegelneuronen zijn daarom voor leiders van groot belang, want medewerkers, klanten, collega’s zijn per definitie verbonden, als een WiFi verbinding, met de manager via de spiegelneuronen. Ten goede en ten kwade. Als een manager slechte intenties heeft, kunnen anderen dit onbewust ervaren via de spiegelneuronen. We kunnen beter de spiegelneuronen positief inzetten! Als jij een manager bent die vol enthousiasme en passie naar zijn werk gaat, zullen de spiegelneuronen van je medewerkers ook makkelijker deze positieve houding oppakken. Als je in staat bent om het neurale spiegelnetwerk bij je medewerkers te activeren, dan zullen hun acties waarschijnlijk meer in overeenstemming zijn met je intenties en emoties. Hoe dichter jij bij jezelf bent, des te meer je passie en enthousiasme gaan spreken! De spiegelneuronen worden ook actief. Daarom is het werken met waarden zo krachtig!

Authenticiteit

Een van de beslissende voorwaarden van vertrouwen en veiligheid is authenticiteit. Dit kan je wellicht verklaren met de spiegelneuronen in je achterhoofd. Deze neuronen kunnen de intenties en doelen van iemand waarnemen. Spiegelneuronen worden actief als je waarneemt dat anderen actie ondernemen. Als deze intenties niet overeenkomen met wat het logischerwijs mag verwachten, dan treedt er gevaar op. Het pijnnetwerk van het brein wordt geactiveerd. Een medewerker voelt zich niet veilig en is op zijn qui-vive. Als het pijnnetwerk geactiveerd word, zijn de medewerkers minder actief, minder productief, minder creatief. Daarom is het goed contact maken met wat je echt belangrijk vindt en dat terug te laten zien in je gedrag zo krachtig. Authenticiteit zorgt ervoor dat je oprechtheid door je omgeving wordt ervaren.

Tot slot

Spiegelhormonen zorgen ervoor dat anderen je gedrag gaan imiteren (en dat jij het gedrag van anderen na-aapt. )Vaak wordt gezegd dat een organisatie wordt zoals zijn baas is. De kans is groot dat dit op waarheid berust en deels te verklaren valt vanuit de spiegelneuronen. Daarom is authentiek leiderschap zo krachtig! Des te meer authentiek, transparant en verantwoordelijk je bent, des te meer men je zal vertrouwen.Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk