Blog

Terug naar Blog
empowerment

Waarom wordt empowerment door managers verwaarloosd?

4/5 - (1 stemmen)

empowermentAls mensen mij vragen waarom ik voor mijzelf ben begonnen, dan vertel ik het volgende. Ik werkte als manager in een bedrijf. En het viel mij toen op dat we onvoldoende bezig waren om het beste uit mensen te halen. Ik was veel bezig om het beste uit mijn mensen te halen, maar ik zag mijn collega’s dit onvoldoende doen. Ik raakte erg gefrustreerd dat ik vaak de enige was. Daarom dacht ik op een dag: ik kan beter voor mijzelf beginnen en zorgen dat empowerment meer aandacht krijgt. Ik wist namelijk dat veel onderzoek uitwees dat empowerend leiderschap het doorslaggevende verschil kan maken tussen een goed werkend bedrijf en een excellent werkend bedrijf. Dat moest dus wel eenvoudig gaan. Dacht ik toen nog.

Empowerend leiderschap is soft?

Ik begon dus voor mijzelf. De naam van mijn bedrijf waar ik mee startte was getiteld: Gelukmanagement. Ik dacht namelijk: als je managet op geluk, ben je echt bezig met het beste uit je mensen halen. Helaas associeerde de omgeving deze naam met softheid. Terwijl empoweren helemaal niet soft is. Door deze ervaring realiseerde ik mij: bedrijven gaan niet vanzelf met empowerment aan de slag. Mijn ex-werkgever geloofde er wel in, maar deed het niet. EN dat kwam ik bij veel bedrijven tegen.

Ik stelde mijzelf de vraag: “Hoe kan ik mensen meekrijgen met de gedachte dat mensen empoweren eigenlijk het meest belangrijke is?” Neuroleiderschap is empoweren.

Meeste eindverantwoordelijken zijn zich terdege bewust dat empowerment zeer zinvol is, maar ze pakken het niet voldoende op. Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Had het iets te maken dat empowerend soft klinkt? Langzamerhand kwam ik er achter wat het betekent dat ze iets soft vinden. Dit betekende voor velen dat ze het niet konden pakken. Het is niet grijpbaar genoeg. Grijpbaar geeft houvast. Als het houvast geeft willen veel mensen er graag mee aan de slag. Gelukkig kon ik daar gemakkelijk verandering in brengen. Want met neuroleiderschap maak je empoweren grijpbaar.

Wat is neuroleiderschap?

Neuroleiderschap verbindt de hersenwetenschappen met organisatievraagstukken. Met deze verbinding heb je een tool in handen die zorgt dat op een grijpbare manier je bezig zijn kan met empowerment.

Wat is empowerment?

Empowerment is het proces dat mensen nieuw gedrag eigen maken. Dit nieuwe gedrag heeft als doel dat men hun kracht en potentieel optimaal benut, zodat zowel de persoonlijke waarden en doelen als de waarden en de doelen van het bedrijf worden bevorderd.
Empowerment gaat dus over gedrag veranderen. En met neuroleiderschap heb je een zeer praktische instrument in handen om dit tot stand te brengen.

Empoweren gaat gepaard met een andere manier van denken

Er was nog een andere reden waarom veel bedrijven onvoldoende met empowerment aan de slag gaan. Men bezigt een bepaalde manier van denken die voorkomt dat men met empowerment bezig gaat. Ik benoem er vier:

  1. Veel bedrijven besteden veel aandacht om met elkaar te bespreken en analyseren wat niet werkt! Bij empowerment ga je op zoek naar wat wel kan werken.
  2. Daarnaast kom ik veel tegen dat men denkt dat empoweren een trucje is. Empowerment is niet een trucje, maar het gaat om duurzame gedragsverandering. Derhalve vlieg je bij voorkeur empowerment programmatisch aan.
  3. Helaas wordt nog steeds gedacht dat mensen niet kunnen veranderen. Dat klopt niet. Iedereen kan veranderen en kan empowert worden. Zolang je maar aansluit bij de groeipotentie van de persoon, bij iemand zijn growing edges.
  4. Men maakt empowerment louter een medewerkersding
    Empowerment gaat niet alleen om medewerkers. Het is cruciaal om in te zien dat empowerment focust op bedrijf en de ontwikkeling van de werknemers heeft een zeer positief effect op het geheel. De resultaten zullen verbeteren. De organisatie dient mogelijkheden te creëren voor deze groei. De organisatie moet zorgen voor een leer- en ontwikkelingscultuur.

Tot slot
Empowerment is cruciaal om met je bedrijf of afdeling naar grotere hoogtes te gaan. Met neuroleiderschap wordt het empowermentproces erg tastbaar en zijn de effecten snel zichtbaar.

Slide GRATIS E-BOEK Een rustig en gefocust brein VIJF TIPS GRATIS! DOWNLOAD HET HIER eboek gefocust brein

Deel dit bericht

Terug naar Blog
"]