Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Waarom wint het systeem van de mens?

5/5 - (1 stemmen)

In de mini-enquête naar de toeslagenaffaire zei premier Rutte, dat de toeslagen-affaire een afschuwelijk ongeluk was. Dat is een interessante beeldspraak want een ongeluk overkomt je. Je gaat niet met opzet een ongeluk veroorzaken. Een hoge ambtenaar die destijds directeuren toeslagen bij de belastingdienst noemen de werking van de belastingdienst een “fabrieksproces”. Het lijkt wel of het systeem de schuld krijgt.

Beeldspraken

In beide beeldspraken valt mij op dat zij geen beeldspraken gebruiken die over mensen gaan. Het lijkt alsof ze denken dat mensen machines zijn. Dat mensen werken volgens systemen. Mensen zijn geen machines. Mensen hebben gevoelens en emoties, mensen kunnen nadenken, mensen hebben bewustzijn en mensen hebben een geweten.

En ik ben ervan overtuigd dat elke persoon bij de overheid die hierin betrokken is, ervaringen heeft gehad dat er veel fout ging. Echter al die ervaringen zijn weggestopt. Daar werd niet naar geluisterd.
Ik heb er wel een verklaring voor. Deze verklaring baseer ik op kennis vanuit de neuroleiderschap.

Mijn verklaring

In de neuroleiderschap spreken we over twee mindsets. Een mindset is je standaard manier van handelen, denken of voelen. Deze twee mindsets zijn: de mindset van de volger en de mindset van de interne leider. De volger’s mindset reageert of met een bekende manier van handelen, of het reageert met emoties zoals angst. Tot slot is de mindset van de volger erg overgevoelig voor onveilige situaties. En deze mindset zal derhalve vaak reageren met de gedachte dat je vingers er niet aan wilt branden. Essentieel is dat deze mindset onbewust, automatisch en afwachtend gedrag laat zien.

Mindset interne leider

Naast de mindset van de volger heb je ook de mindset van de interne leider. Deze mindset reageert niet onbewust maar handelt bewust! Deze mindset laat zich niet leiden door angst. Voor veel handelen is er moment van stilstaan nodig om te ervaren en te bepalen wat de actie zal moeten zijn. Daar is deze mindset voor. Deze mindset zorgt dat we niet machines zijn maar mensen die naast rationeel kunnen denken ook intuïtie en gevoel kunnen gebruiken. Deze mindset kan ons en ons brein aansturen. “Niet het brein de baas maar je bent zelf de baas.” Met de interne leider mindset kan je een keuze maken. Meer mindset interne leider is meer verantwoordelijkheid. En dit betekent niet blindelings handelen.

Neuroplastisch

Gelukkig (en ongelukkig) is ons brein neuroplastisch. Neuroplastisch betekent dat het brein zich aanpast op de impulsen die het krijgt. Krijgt het langdurige dezelfde impulsen, dan creëert dat een nieuwe gewoonte. Het brein maakt namelijk – bij langdurig dezelfde impuls – nieuwe neurale netwerken aan die zorgen dat je automatisch gaat handelen. Je zou kunnen zeggen dat alle breinen in de toeslagenaffaire automatisch in de mindset van de volger zijn gegaan.

Oplossing

Er is een oplossing! Mensen kunnen leren om te switchen, soms de mindset van de volger gebruiken en in andere situaties de mindset van de interne leider. Dit betekent soms reageer je vanuit de automatische piloot, en in andere gevallen, als het om de menselijke maat gaat, vanuit de interne leider. We moeten zorgen dat iedereen die met mensen werkt deze switch leert. Dan komt de menselijke maat vanzelf terug. Oefen je deze switch regelmatig dan zorgt de neuroplasticiteit dat dit een gewoonte wordt.

Tot slot

De toeslagenaffaire laat zien dat we meer menselijke maat nodig hebben. De coronacrisis laat in zekere zijn hetzelfde zien: mensen zijn geen machines. We doen niet automatisch wat er wordt gezegd. Zou de overheid wel willen. Het wordt tijd voor meer menselijke maat.


Slide

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk