Waarom ontwikkelen we onze innerlijke kracht onvoldoende?
Een echte leider zit in haar kracht, blijft in haar kracht en is voortdurend bezig om deze kracht te versterken. Doordat deze leider in haar kracht zit, zullen de mensen in haar omgeving ook veel gemakkelijker in hun kracht terecht komen. Het ontwikkelen en gebruiken van deze innerlijke kracht is daarom belangrijk. Het mooie van deze innerlijke kracht is dat deze bij iedereen aanwezig is. Daarnaast is het zo, dat succes (hoe je succes ook definieert) altijd veel te maken heeft met het mobiliseren van deze kracht.
Als het zo duidelijk is dat het gebruiken van onze innerlijke kracht vaak de basis is voor succes, hoe komt het dan dat wij onze innerlijke kracht zo weinig aandacht geven? Dat komt omdat we in ons dagelijks leven op diverse manieren worden belemmerd om deze innerlijke kracht te ontwikkelen. Daarom ga ik je meenemen naar de vijf meest gangbare belemmeringen.
Wat is innerlijke kracht?
Maar voordat ik de vijf meest gangbare belemmeringen ga noemen, sta ik eerst stil bij wat ik bedoel met innerlijke kracht. Innerlijke kracht is de energie die vanuit jezelf komt om iets wat jij belangrijk vindt te verwezenlijken. Deze energie roept je op tot meer actie dan je normaal gesproken zou ondernemen. Als je besluit iets te willen gaan verwezenlijken, dan gaat je innerlijke kracht op volle toeren werken.
1. Onderwaardering
Als je bezig bent met de ontwikkeling van je innerlijke kracht word je snel als een ‘softie’ gezien. Helaas is het zo dat we deze innerlijke kracht veel te weinig waarderen, en dat we externe kracht – kennis, macht, status, uiterlijk vertoon- veel meer waarderen. Ik ervaar dit als één van de belangrijkste belemmeringen bij het mobiliseren van deze innerlijke kracht. Ik ben zelf een hoog-gevoelige en spiritueel geïnspireerde man. Altijd geweest. Daarom ben ik goed in wat ik nu doe. Maar in de vaste banen die ik had, werd ik toch vooral informeel beoordeeld op hoe rationeel en krachtig ik over kwam. Als mensen mij voor het eerst ontmoetten, zouden ze vooral een wat meer teruggetrokken man zien, in ieder geval niet een op status gerichte man, terwijl de mensen die mij kenden, wisten hoe groot mijn innerlijke kracht was.
2. Ongeloof
Zoals we allemaal wel weten worden we vooral geleid door onze overtuigingen. In mijn begeleiding merk ik dat als ik de nadruk leg op het ontwikkelen van de interne kracht dit regelmatig op ongeloof stuit. Maar denk je nou echt dat topsporters, of topbestuurders of artiesten niet het sterke geloof hadden dat zij deze innerlijk kracht hebben? Dat zou genoeg reden moeten zijn om je minder door dit ongeloof te laten leiden.
3. Te veel comfort
Te veel comfort kan ons uit onze kracht halen. Te veel comfort kan ons lui, langzaam, gemakzuchtig maken. Er zijn voorbeelden te over van mensen die juist in hun kracht zijn gekomen doordat ze comfort hebben gemist. Een goed voorbeeld is Nelson Mandela. Daarnaast moet ik meteen aan Boeddha denken. Hij is geboren als rijke prins maar wist uiteindelijk een wijs man te worden nadat hij al zijn bezittingen had opgegeven.
Dat betekent niet dat ik vind dat we allemaal nu meteen allemaal ons comfort op moeten geven, maar wel dat we ons ervan bewust zijn dat comfort ons kan belemmeren in de ontwikkeling van onze innerlijke kracht.
4. Slachtoffergedrag
De verantwoordelijkheid voor je ellende buiten jezelf neerleggen heet slachtoffer-gedrag. Als je je innerlijke kracht wilt ontwikkelen, dan dien je zelf de verantwoordelijkheid te nemen.
Een heel belangrijk boek in mijn leven is “De zin van het bestaan” van de psychiater Viktor Frankl. Zijn bestseller is deels een relaas over zijn verblijf in diverse concentratiekampen in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en deels een verhandeling over hoe we effectief met vervelende omstandigheden om kunnen gaan. Zijn kracht om te overleven kwam voort uit het feit dat hij betekenis kon geven aan deze verschrikkelijke situatie: een concentratiekamp. Als er nu iemand echt een slachtoffer was, dan was hij dat wel. Echter het is hem wel gelukt om uit deze rol stappen en kracht te vinden uit zichzelf. Als je je innerlijke kracht wilt ontwikkelen, ben je daar dus zelf verantwoordelijk voor.
5. Ongezond leven
Onze kracht zit in ons lichaam. Daarom is het belangrijk om een gezond leven te leiden. Door gezond te leven kun je beter je kracht ontwikkelen. Een lichaam waar niet goed voor gezorgd wordt, zal veel meer moeite hebben om de aanwezige maar nog niet voldoende geactiveerde innerlijke kracht te ontwikkelen.
Tot slot
Iedereen is voor mij een leider. Ik coach managers en professionals om leiders te worden. De kern hiervan is dat zij hun innerlijke kracht ontwikkelen en leren hoe zij die in hun acties kunnen benutten.
Wil jij ook in je kracht komen? Dan wil ik je daar graag in ondersteunen. Ik wens van harte dat je contact met me opneemt.