Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Waarom iedereen basiskennis van de werking van het brein moet hebben

5/5 - (3 stemmen)

Er bestaan veel misverstanden over het brein. Het belangrijkste misverstand is wel dat het brein louter over denken en ratio gaat. Door dit misverstand laten we veel potentieel liggen, gebruiken we ons brein onvoldoende en zijn hierdoor wellicht minder gelukkig. Een ontroerend Ted-filmpje dat de werking van het brein goed illustreert, is het filmpje van Jill Bolte Taylor. Klik hier als je dit filmpje wilt bekijken. Overigens is dit filmpje al uit 2008 en heeft het een belangrijke bijdrage geleverd aan mijn intentie om iedereen meer van het brein te laten weten. Maar vooral om te zorgen dat mensen deze kennis kunnen toepassen.

Jill Bolte Taylor

Jill Bolte Taylor is een Amerikaanse neuroanatomist, die zelf een beroerte krijgt. Tijdens deze beroerte observeert ze zichzelf. In haar beschrijving in deze Tedfilm word je deelgenoot gemaakt van ervaringen tijdens haar beroerte, maar ook van de werking van het brein. Zo krijgt ze meer contact met haar rechterhersenhelft, want de beroerte vindt in haar linkerhersenhelft plaats. In de rechterhersenhelft zit meer dankbaarheid en compassie en dat ervaart ze tijdens haar beroerte. Echt een aanrader om een keer naar dit filmpje te kijken. Het geeft op een mooie manier weer waarom kennis van het brein belangrijk is voor iedereen.

Waarom is kennis van de werking van het brein zo belangrijk?

Er zijn ontelbaar redenen waarom eigenlijk iedereen deze kennis zou moeten hebben. Ik benoem er enkele. Deze lijst is verre van volledig.

  1. Kennis van het brein geeft je eenvoudige handvatten om jezelf beter te begrijpen zonder dat je hoeft te graven en te analyseren. Hersenen werken op een bepaalde manier. Kennis van deze manier van werken geeft handvatten om je gedrag te begrijpen. In mijn artikel over respect van vorige week, geef ik hier een voorbeeld van. Klik hier om naar dit artikel te gaan. Onze coaching is hierop gebaseerd.
  2. Kennis van het brein geeft je eenvoudige tools om je zelf te ontwikkelen. Deze tools zijn zeer krachtig, omdat ze uitgaan van de werking van het brein. Het beste voorbeeld om dit te illustreren is neuroplasticiteit. Het brein is plastisch. Dit betekent dat het kan veranderen. Door de juiste aandacht te geven, ben je in staat om snel nieuw gedrag te ontwikkelen.
  3. Kennis van het brein maakt complexe zaken eenvoudig. Een goed voorbeeld is empowerment. Empowerment is de mogelijkheid van zelfontwikkeling door zelfsturing. We hebben veel potentie in ons. Door empowerment kun je deze potentie tot bloei brengen. Empowerment vanuit het brein gezien betekent dat je gaat zorgen dat je vooral de bekrachtigende karakteristieken van het brein gaat gebruiken. Ik noemde er net al een: de neuroplasticiteit.
  4. Kennis van het brein is een noodzaak voor leiderschap. Hoe een leidinggevende managet, heeft direct effect op het brein van de ander. Dit directe effect kan een positief, maar ook een negatief effect hebben op de ander. Als de manager te veel micro-managet, gaat het brein ervaren dat de manager hem/haar niet vertrouwt. Het brein geeft het signaal: wees argwanend. Als je dit niet herkent, word je argwanend. Het tegenovergestelde is ook waar. Door effectief leiding te geven, komt de ander veel meer in zijn/haar kracht.
  5. In kennis van het brein ligt de oplossing hoe om te gaan met de waan van de dag. Ik denk dat de ziekte van de huidige tijd vooral is dat we veel te veel geleid worden door de waan van de dag. Het brein is sowieso al makkelijk afgeleid en reageert reflexmatig. Echter, het brein is ook een orgaan dat kan leren. Door het brein te trainen kun je gemakkelijk leren om beter met de waan van de dag om te gaan.
  6. Van uiterlijke schoonheid naar innerlijke schoonheid. Kennis van het brein kan je helpen om je innerlijk schoonheid meer te helpen ontwikkelen. Jill Bolte Taylor ervaarde meer liefde door meer gebruik te maken van haar rechter hersenhelft. Meer menselijkheid op de werkvloer is door deze kennis toe te passen echt binnen handbereik.

Tot slot

Kennis van het brein kan je echt helpen om te gaan met de vraagstukken waar velen van ons tegen aan lopen. Brein is meer dan alleen een orgaan waar de ratio zit. Of zoals een Zen gezegde luidt: De hersenen zijn een instrument. De vraag is, gebruik jij dit instrument of gebruikt dit instrument jou?


Door de training Brain&Mind practitioner ga je je ontwikkelen, opdat er geen rem meer is op je manifestatie.

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk