Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Voorkom dat je overtuigingen in de weg zitten

5/5 - (4 stemmen)

Op een middag vlak voor het nieuwe jaar, vroeg ik een kennis naar zijn voornemens voor 2023. Zijn antwoord luidde: “Ik doe niet aan voornemens. Als ik voornemens maak, ga ik ze toch nooit realiseren. Ik neem bijvoorbeeld voor dat ik wil gaan bewegen echter na twee weken stop ik al weer met hardlopen.” Hij heeft de overtuiging dat voornemens niet werken.

Een mooi voorbeeld hoe een overtuiging je kan dwarszitten.

Overtuigingen

Een overtuiging is geen waarheid. Het is vaak wel jouw waarheid. De “waarheid” van mijn kennis was dat hij niet in voornemens geloofd. De kans is daarom ook groot dat als hij voornemens maakt, dat hij de voornemens niet gaat realiseren.

Een overtuiging bepaalt namelijk je onbewuste gedrag. Veel van je gewoontes zijn gebaseerd op je overtuigingen. Een overtuiging berooft je van je verantwoordelijkheid. Het maken van voornemens is een mentale actie omdat je ergens in wilt ontwikkelen of veranderen. Terwijl als je in je overtuiging blijft hangen je waarschijnlijk geen verantwoordelijkheid hoef te nemen en door mag gaan op dezelfde manier.

Hoe ontstaan overtuigingen?

Overtuigingen heb je je zelf eigen gemaakt. Vaak ontstaan overtuigingen vanuit emoties.

Laat ik dit eens illustreren met het voorbeeld van mijn kennis. Hij had een paar keer een voornemen gedaan en die niet gerealiseerd. Daardoor is hij teleurgesteld geraakt. Teleurstelling is een emotie, en hij wil voorkomen in de toekomst teleurgesteld te raken. Daarom gaat hij geen voornemens formuleren.

Veel van de overtuigingen zijn ontstaan omdat we de pijn van de emotie niet opnieuw willen voelen. Daardoor zullen we de verantwoordelijkheid niet nemen om onze voornemens te realiseren. We blijven liever hangen in de oude pijn die gekoppeld is aan de overtuiging.

Emoties

Onderzoek doen naar je eigen overtuigingen helpt je om ook inzicht te krijgen in welke emoties en obstakels jou belemmeren. Ze belemmeren in het nemen van verantwoordelijkheid voor het realiseren van je voornemens. Stel je wilt voor jezelf beginnen, maar je bent bang dat het je niet lukt. Een grote kans dat hier de emotie ‘onzekerheid’ zorgt voor een overtuiging die bevestigt dat het je niet lukt.

Ken je overtuigingen

Bij het maken van voornemens is het heel belangrijk om je bewust te worden van je overtuigingen. Met meer bewustzijn kan je je overtuigingen herkennen en hoef je je er niet door te laten leiden. Heb je je overtuigingen niet door, dan zijn de overtuigingen vaak de leidraad in het leven en dus ook bij het maken van nieuwe voornemens.

Neuroplasticiteit

Ons brein is neuroplastisch. Dit betekent dat het brein zich kan aanpassen als reactie op de impulsen dat het krijgt. Dat is ook één van de redenen dat je zeker kan zijn dat als je voornemens maakt en de voornemens zijn voldoende realistisch, dat je die gaat realiseren.

Iedereen kan afvallen iedereen kan gaan bewegen en iedereen kan stoppen met roken. Ik durf dit zo stellig te zeggen omdat ieder brein neuroplastisch is. Je overtuigingen zijn je belemmering.

Wellicht heb jij nu wel een overtuiging dat jouw hersenen niet neuroplastisch zijn; dat jij een ander soort brein hebt. Dan moet ik je helaas teleurstellen: elk brein is neuroplastisch. Net als elk lichaam een hart heeft dat zuurstofrijk bloed door het lichaam pompt, zo heeft ook iedereen een brein dat neuroplastisch is.

Tot slot

Met de Brain&Mind aanpak kan jij jouw voornemens realiseren. Of kan jij jouw klanten, cliënten of patiënten begeleiden opdat zij hun voornemens realiseren. Vraag een proefles aan als je meer wil weten.

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk