Voorkom burn-out door mentale veerkracht te ontwikkelen
Burn-out is bij uitstek een breinprobleem. Alles wat je voelt, denkt of doet wordt beheerd door je hersenen, dus stemmingswisselingen, mistig denken of prikkelbaarheid worden allemaal ergens weerspiegeld in het brein. Burn-out dus ook. Bij een burn-out ben je opgebrand doordat men het brein gedurende langere tijd niet goed heeft ingezet.
HOE ONTSTAAT EEN BURN-OUT
Een burn-out ontstaat wanneer de eisen groter zijn dan iemands vermogen om met de stress en de zware omstandigheden om te gaan. Deze disbalans bestaat gedurende langere tijd. Hierdoor krijg men last van zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’.
BURN-OUT EN HET BREIN
Stress hoort bij het leven, echter je moet goed met stress kunnen omgaan. Door het niet goed omgaan met de continue stress, staat het brein eigenlijk altijd aan. De zogenaamde HPA-axis wordt niet meer doorbroken. De HPA-axis bepaaalt hoe het brein en lichaam samenwerken als het gaat om stress.
Als jij stress ervaart, stuurt het brein een signaal naar het lichaam dat er stress is, het lichaam gaat ook in de stressstand: het bereid zich voor op mogelijk gevaar. Op het moment dat het lichaam uit de stress is, stuurt het lichaam een berichtje terug naar het brein: het is weer okay. Bij langdurige stress krijgt het brein te weinig “het is weer okay” berichtjes. Het brein blijft vervolgens in de overleefmodus staan.
VERANDERINGEN IN HET BREIN
Bij een burn-out worden er daadwerkelijk veranderingen in het brein gezien. Allereerst wordt de prefrontale cortex dunner. Dit gaat gepaard met verminderde cognitieve functie van het brein. Daarnaast zie je overactieve beta-golven in het brein; je komt niet meer tot rust. Tot slot wordt de verbinding tussen prefrontale cortex en het emotionele centrum minder dik. Dit leidt tot minder snelle herkenning van je stress en emoties.
SYMPTOMEN VAN BURN-OUT
De symptomen van burn-out verschillen per persoon. De volgende symptomen komen frequent voor: verminderde cognitieve functie, minder concentratie, verminderd geheugen, makkelijk huilen, gebrek aan vertrouwen in de ander. Daarnaast is men minder gemotiveerd en wordt men enigszins cynisch. Ook zijn er vaak veel lichamelijke klanten zoals hoofdpijn, misselijkheid, hoge bloeddruk en misselijkheid.
GRONDSLAG
Stress hebben we nodig om goed te functioneren. Stress zorgt voor meer aandacht en meer motivatie. Als stress langer gaat bestaan, kan dat resulteren in een burn-out. Naast de stress komen vaak nog andere gewoontes bij kijken zoals slecht omgaan met veel teleurstelling, omgaan met onveiligheid, verhoogde werklast, en het gevoel dat je er alleen voor staat.
Samenvattend kan je zeggen dat burn-out veelal te maken heeft met de volgende elementen:
- Onvoldoende competenties om met langdurige stress om te gaan;
- Gewoontes hebben die je uit je kracht halen zoals,
- ineffectief omgaan met vooral de negatieve emoties, deze emoties worden de baas;
- makkelijk afgeleid zijn,
- te gemakkelijk aanpassen.
- Onvoldoende support van bedrijf en privé.
Door deze elementen verliezen mensen dagelijks een beetje mentale veerkracht. Na een lange periode is er dus weinig mentale veerkracht meer over. Je wordt vervolgens volledig geleid door je overleefbrein.
ONTWIKKEL MENTALE VEERKRACHT
Burn-out kun je voorkomen door mentale veerkracht te ontwikkelen. Mentale veerkracht gaat om het ontwikkelen van dagelijkse gewoontes die mentale spieren laten groeien. Door mentale veerkracht ontwikkel je gedrag en gewoontes om met vervelende, zware en spannende omstandigheden om te kunnen gaan. Het gaat overigens ook over het opgeven van slechte gewoonten die je uitputten.
HOE ONTWIKKEL JE MENTALE VEERKRACHT?
De Brain&Mind aanpak® zorgt voor mentale veerkracht. Als jouw emotionele en stressvolle brein de baas is, zal je onvoldoende goed met spannende en stressvolle situaties om kunnen gaan want je onbewuste brein de baas is. De Brain&Mind aanpak® zorgt ervoor dat jij (jouw mentale kracht) de baas bent.
FOCUS
Door de Brain&Mind aanpak® focus ga jij je focussen op de volgende elementen
- Zelfzorg, waaronder zeer goed voor je brein zorgen. We zijn gewend om te zorgen voor ons lichaam, maar we vergeten vaak hoe we mentaal goed voor onszelf moeten zorgen;
- Tijdig herkennen van je mentale mindset;
- Vaardigheden om met stress om te gaan;
- Effectieve gewoontes eigen maken die mentale kracht bevorderen; zoals grip krijgen op emoties en aanpakken ineffectieve gewoontes;
- Vertrouwen ontwikkelen. Dit betreft jouw geloof in jouw vermogen om effectief en bekwaam te zijn; het is jouw zelfvertrouwen en het geloof dat jij invloed op de situatie hebt.
TOT SLOT
De wereld vergt steeds meer van ons, en dus hebben we meer en meer mentale veerkracht nodig. Indien we niet investeren in de mentale veerkracht, verliezen we ons mens-zijn; gaan we onbewust reageren (i.p.v. bewust reflecteren) op alle mogelijkheden die op ons pad komen, met als mogelijke consequentie snel uitgeput te zijn.
NB. Dit artikel richt zich vooral op interne locus. Het is heel belangrijk dat een bedrijf ook maatregelen neemt om de juiste condities te creëren voor optimaal werken.