Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
vijf leiderschapsintenties
Gepost door: developer

Vijf intenties voor meer bezield leiderschap in 2015

Rate this post

vijf leiderschapsintentiesHet nieuwe jaar is al een tijdje begonnen. De kans is groot dat je voornemens of intenties hebt, waar je je in 2015 op wilt focussen. Ik heb ze ook. Eén van mijn belangrijkste intenties: ik ga nog harder en creatiever werken om het mensgerichte en waardengedreven leiderschap onder de aandacht te brengen, zodat het managementlandschap van Nederland nog verder gaat veranderen.

Heb jij al leiderschapsintenties voor 2015?

Ik wil ook graag jou inspireren om meer met waardengedreven en mensgericht leiderschap te doen. Vandaar dat ik vijf intenties voor bezielder leiderschap beschrijf, die je wellicht het komende jaar extra aandacht kunt geven.

Meer mindful leiderschap

Ik mediteer al ruim 20 jaar. En het heeft mijn leven erg verrijkt. Voor managers is het ook erg goed om te leren mediteren. Door meditatie ben je meer in staat om vanuit het hier en nu te managen. Je ervaart minder stress en je bent veel meer in staan om verbinding te maken met wat jij belangrijk vindt; je raakt minder snel afgeleid. Ook is het gemakkelijker om verbinding met anderen te maken. Deze manier van leiderschap wordt ook wel mindful leiderschap genoemd. Mindful leiderschap betekent dat je leiding geeft vanuit een oordeelloze en aanwezige staat van zijn.
Je kunt er concreet mee aan de slag gaan door dagelijks te mediteren. Weet je niet hoe dat moet, ga dan op een mindfulnesstraining.

Meer leiderschap vanuit waarden

Veel managers belijden veel met het woord maar in hun gedrag laten ze echt wat anders zien. Dat kun je oplossen om vanuit je waarden te leren leiding te geven.
Waardengedreven leiderschap is het krachtigste instrument dat ik ken en dat goed past in de huidige complexe samenleving. Waardengedreven leiderschap betekent dat je met je waarden stuurt. Waardengedreven leiderschap zorgt ervoor dat je met eigen (bewuste) voorbeeldgedrag leiding geeft. Waarden zeggen namelijk alles over je gedrag. Aan iemands gedrag kun je zien, wat iemand belangrijk vindt. Mahatma Ghandi zei dat al. Hij zei: “actions expresses priorities”.
Als je als manager goed in staat bent om je waarden te verwezenlijken, zal iedereen je gedrag voortkomend uit je waarden waarnemen en min of meer overnemen.
Je kunt er concreet mee aan de slag gaan door je waarden te benoemen en deze vertalen in gedragsregels. Klik hier als je naar een waardenlijst wilt gaan.

Meer leiderschap vanuit goede balans persoonlijk belang / algemeen belang

We zitten al een paar jaar in een financiële crisis. De overheid is daarom druk bezig de overheidsfinanciën op orde te brengen. Maar er wordt nauwelijks gekeken naar de oorzaak van de crisis. We zitten niets voor niets in deze crisis. Mijn overtuiging is dat de crisis een morele crisis is. De oorzaak is dat we het algemeen belang vergeten zijn. Het gaat te veel over onszelf!
De oplossing van deze morele crisis ligt dan ook vooral in het terugbrengen van een balans in algemeen belang en persoonlijk belang. We werken niet alleen voor een loonbriefje, we kunnen ook werken om extra betekenis te geven. Juist managers dienen deze verantwoordelijkheid te nemen en te laten zien dat het ook anders kan. Bijvoorbeeld door extra aandacht te geven aan het diversiteitsbeleid of door bezig te gaan met sociaal ondernemerschap.
Je kunt er concreet mee aan de slag gaan door een waarde te benoemen die over het algemeen belang gaat en deze vorm te geven in 2015.

Meer leiderschap met als doel het verschil te maken

We kunnen het gebied van leiderschap zo groot of zo klein maken als we willen. Sommigen zien leiderschap louter als een instrument om doelen te behalen, en anderen zien leiderschap als het instrument om het verschil te maken.
Ik denk dat een goede intentie voor een manager zou kunnen zijn dat je 2015 gaat gebruiken om echt het verschil te maken. Wellicht is er wel iets op je werk dat je al tijden irriteert. Of is er iets dat niet in overeenstemming is met je waarden. Waarom probeer je dit jaar niet eens om daar wel verandering in te maken. Zodat jij aan het eind van dit jaar kunt zeggen: ik heb het verschil gemaakt.
Je kunt er concreet mee aan de slag gaan door acties te bedenken die je in 2015 gaat doen om daadwerkelijk het verschil te maken.

Meer leiderschap vanuit gedeeld leiderschap

De tijd is voorbij dat leiderschap alleen voorbehouden is aan mensen met een formele leiderschapspositie. Door de steeds complexere samenleving wordt het steeds belangrijker dat iedereen zijn talenten inzet. We gaan het pad op dat iedereen een leider is en dat ook iedereen aangesproken kan worden en moet worden op zijn/haar verantwoordelijkheid.
Een inspirerende zienswijze hoe je hier anders naar kan kijken is de zienswijze van gedeeld leiderschap. Door Pearce en Conger wordt gedeeld leiderschap gedefinieerd als “een dynamisch, interactief beïnvloedingsproces tussen individuen in een groep waarvan het doel is om elkaar te leiden tot het behalen van de doelen van de groep of organisatie”. Iedereen is dus een leider.
Je kunt er concreet mee aan de slag gaan door uit je geïsoleerde rol te stappen, en in de gedeelde leiderschapsrol te stappen. Vraag je vervolgens af: wie kan wat het beste?

Tot slot

Laten we er met elkaar een bezield en waardevol jaar van maken!

[rev_slider slidertitle=”Breincoaching voor pagina” alias=”breincoaching-1″ offset=””]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk