Blog

Terug naar Blog

Verwachtingen verlammen!

4.5/5 - (2 stemmen)

Verwachtingen verlammen. Veel van onze frustraties ontstaan doordat de (re)actie van een ander niet zo loopt als verwacht. Wij verwachten veel van onze vrienden, van onze familie, van onze baas, van onze collega’s, van onze buren.
” Ik verwachtte echt dat ik deze baan zou krijgen”
” Ik wist zeker dat ik deze opdracht zou krijgen”
” Waarom haal jij alleen koffie voor jezelf?”
” Waarom belt hij mij niet terug?”
” Ik heb het echt moeilijk, maar niemand helpt mij.”
” Ik moet een belangrijk besluit nemen, waarom helpt niemand mij met het nemen van dit besluit?”

Het feit dat een ander of een situatie niet voldoet aan onze verwachtingen kan ons veel, zeer veel frustratie bezorgen en verlamt ons. Deze frustratie leidt vervolgens weer dat wij afgeleid worden de zaken op te pakken die er echt toe doen. Verwachtingen zijn als dromen, wij maken ons een voorstelling hoe de toekomst er uit zou kunnen zien. Wij dromen dat iemand reageert zoals wij dat graag willen. Dromen zijn bedrog en kunnen ons erg teleurstellen.

Wij zijn ons niet bewust van onze verwachtingen

Maar goed… de kern is, zoals zo vaak, dat wij ons niet bewust zijn van het feit dat wij ons laten leiden, en ditmaal laten wij ons leiden door onze verwachtingen. Veel van onze verwachtingen zijn onbewust. Maar komt de verwachting niet uit, dan doet dat pijn. We moeten er van bijkomen. En dit herhaalt zich. Keer op keer. Je blijft maar denken en focussen op de toekomst, op het moment dat de verwachtingen uitkomen.

Verwachtingen en neurowetenschappen

Als een verwachting niet door gaat, gaat je dopamine-niveau in je hersenen snel naar beneden. Hierdoor ga je je minder goed voelen, verlies je je enthousiasme en vervolgens heb je ook minder energiebronnen om hier goed mee om te gaan. Terwijl onze interne leider, ons bewuste ik, juist extra energiebronnen nodig heeft!

Doelen stellen en verwachtingen

Doelen stellen is heel erg belangrijk en het zorgt voor een stijging van je dopamine-niveau. Hierdoor ga je je enthousiast voelen. Tegelijkertijd kan dit ook een valkuil zijn als je ook gaat verwachten dat de doelen gerealiseerd worden. Daarom mijn advies: stel doelen en laat ze vervolgens weer los! Lees hier meer over in het volgende artikel: Doelen stellen en weer loslaten.

Verwachtingen leiden af

Je onbewust laten leiden door verwachtingen leid af van de zaken die voor je van belang zijn en maken je daarom veel minder effectief. Het is daarom essentieel om goed te weten hoe je met verwachtingen om kunt gaan.

Conclusie

1. wij verwachten veel
2. door veel te verwachten ben je minder effectief
3. inzicht in dit proces kan behulpzaam zijn voor onze persoonlijke ontwikkeling

Hoe om te gaan met deze verwachtingen?

  1. Ontwikkel je interne leider. Je interne leider is dat deel van je hersenen dat jezelf observeert en beslissingen neemt. Hoe sterker deze is, hoe beter deze om kan gaan met verwachtingen.
  2. Laat je interne leider jezelf observeren. Krijg goed door dat je jezelf kunt verliezen in je verwachtingen. Ga eens -één voor één- de belangrijkste mensen, collega’s bedrijven in je omgeving na en inventariseer of je verwachtingen naar hun toe hebt. Heb je verwachtingen ontdekt, ga dan op zoek naar herinneringen waarin je verwachtingen niet uitkwamen. Probeer het moment te herinneren. Probeer deze herinnering niet te veroordelen. Hang er niet een goed of een fout aan. Deze stap heeft als doel om bewust te worden hoe je met verwachtingen omgaat. Op deze wijze kun je leren er op een proactieve manier mee om te gaan.
  3. Een krachtige manier om met verwachtingen om te gaan is, is te refocussen. Op een gegeven moment ga je herkennen hoe jij altijd met verwachtingen omgaat. Dan wordt het tijd om de energie van deze emoties beter in te zetten. Waarvoor moet je deze energie gebruiken? Zet deze energie in om je verwachtingen te modereren. Daarnaast gebruik je deze energie en aandacht voor de zaken die voor jou nu van belang zijn. Als wij afgeleid worden doordat mensen uit onze omgeving niet voldoen aan onze verwachtingen, is de kans groot dat wij in een reactieve slachtofferrol terecht komen. Het is veel effectiever je energie te gebruiken om goed te leren met verwachtingen om te gaan en je energie goed in te zetten voor zaken die echt belangrijk voor je zijn.

Deel dit bericht

Terug naar Blog