Vertrouw op je hart in plaats van op je verstand
Gedurende langere tijd had ik een antipathie voor het woord ‘overtuiging’ in de context van het beschrijven van je zelfbeeld. Bijvoorbeeld: “ik heb de overtuiging dat ik niet goed ben in taal”.
Inmiddels begrijp ik waarom ik er zo’n antipathie voor had. Het begrip legt onvoldoende de nadruk dat het in feite gaat om het vertrouwen in die overtuiging dan de overtuiging an sich. En je vertrouwen kun je switchen naar een belief of overtuiging dat beter bij je past.
Het gaat om je vertrouwen in je overtuiging
Als iemand negatieve overtuigingen heeft over het zelfbeeld, is het belangrijker om de nadruk te gaan leggen op het feit dat die persoon vertrouwt op de overtuiging! De switch gaat van inhoud naar vertrouwen! Het gaat dan niet om het woord overtuiging maar om het vertrouwen in de overtuiging, oftewel je vertrouwt de overtuiging. Feitelijk gaan overtuigingen over waar je vertrouwen aan schenkt! Iedereen heeft de bron van vertrouwen in zich! Echter men legt het vertrouwen niet altijd op de juiste plek.
Voordat ik dit inzicht verder toelicht is het belangrijk om je te attenderen op het fenomeen dat we allemaal twee persoonlijkheden bezitten.
De twee persoonlijkheden
Iedereen bezit twee persoonlijkheden: De persoonlijkheid gebouwd op de geworden-zelf en de persoonlijkheid gebouwd op de authentieke-zelf. De geworden-zelf komt overeen met het zelfbeeld dat jij van jezelf hebt geschapen. “Ik ben niet goed in taal”, “ Ik ben onzeker”, “Ik denk vooral, ik voel weinig”. Het zelfbeeld van de geworden-zelf is een rationeel beeld.
Daarnaast heb je de authentieke-zelf. De authentieke-zelf is de persoon die je echt bent! Deze persoon leer je kennen door bewustzijn te ontwikkelen. Des te meer bewustzijn des te meer je jezelf dus je eigen volheid kunt ervaren. De persoon die je echt bent is een ervaringsbeeld.
Terug naar vertrouwen
De geworden-zelf is gebouwd op het vertrouwen in een groot aantal negatieve overtuigingen over jezelf. Meningen over jezelf waar jij je krampachtig aan vast houdt. Meningen over jezelf die jij vertrouwt. Het gaat dus niet om de mening maar om het feit dat jij de mening vertrouwt. Jij vertrouwt je overtuiging! Je vertrouwt je geworden-zelf. Je bezit per definitie de capaciteit om te vertrouwen, echter je richt het vertrouwen op je geworden-zelf in plaats van op je authentieke-zelf.
Je vertrouwt altijd op iets
Als iemand zegt: ik heb geen vertrouwen, is dat feitelijk onjuist. Diegene vertrouwt dat hij of zij geen vertrouwen heeft. Daar legt die persoon het vertrouwen. Per definitie vertrouw je op iets. Dat is de kern van je zijn. Je leven is opgebouwd uit het vertrouwen in iets. Iedereen bezit de vertrouwensbron! Wooow! is dat niet fantastisch?
Authenticiteitsontwikkeling
Vertrouwen is in het kader van je authenticiteitsontwikkeling cruciaal. Je gaat de transitie maken naar je authentieke-zelf. Het is belangrijk om je vertrouwen te gebruiken in de ervaringen van je authentieke-zelf. Je bezit het vertrouwen, het gaat louter om leren de switch te maken naar wat je wilt vertrouwen! Je wilt je authentieke-zelf vertrouwen.
Vertrouwen in je authentieke zelf
Hier komt ook de uitdaging. Want je gaat vertrouwen op je hart, je ziel of je bron in plaats van je ratio! Je gaat vertrouwen op vertrouwen in plaats van een planmatig realisatie van je wensen. Je stopt met manipuleren van de realiteit en je gaat louter handelen vanuit je hart, want je vertrouwt dat het hart het beter weet dan je verstand.
Tot slot
Iedereen bezit vertrouwen. We vertrouwen vaak meer de negatieve overtuigingen dan dat we ons hart vertrouwen. Om authentiek te zijn dien je te leren om je vertrouwen te richten op je authentieke-zelf.