Veerkracht kun je leren!
Ik krijg de indruk dat we als samenleving steeds minder veerkrachtig worden. Ik vermoed dat de pandemie ook veel effect heeft op onze veerkracht. Dat is best zorgelijk, want we hebben juist tijdens een crisis veerkracht nodig. Als door de crisis we minder veerkracht houden, is het belangrijk om inzicht te hebben, hoe je je veerkracht kan (her)ontwikkelen. Met kennis van het brein is het prima mogelijk.
Wat is veerkracht?
Veerkracht is het vermogen adequaat om te gaan met tegenslag, stress, ingrijpende gebeurtenissen, et cetera. Denk maar aan een veer: die kan je uittrekken en kan je platdrukken. De veerkracht blijft bestaan. Zo is het ook met onze menselijke kracht. Deze menselijke kracht blijft bestaan. Het kan heel goed zijn dat je hem gedurende deze situaties minder herkend maar je mag er op vertrouwen dat jouw persoonlijke kracht wel blijft bestaan..
Onderzoek naar veerkracht
Op de keper beschouwd betekent veerkracht het vermogen hoe je brein, met stress omgaat. Volgens onderzoek van Nestler, draait omgaan met stress en dus veerkracht om neuroplasticiteit. Hij doet onderzoek naar veerkracht bij muizen. Hij zegt: “Het belangrijkste en interessantste principe is dat veerkracht geen passief proces is. Het is niet zo dat de muizen die veerkrachtig zijn gewoon niet de slechte effecten van stress vertonen die bij vatbare muizen wel worden waargenomen. Sommige van dat soort veranderingen worden wel gezien, maar verreweg het meest overheersende verschijnsel is dat de veerkrachtige muizen een hele reeks extra veranderingen laten zien die het dier helpen met stress om te gaan.”
Veerkracht is dus aan te leren. Een visie die ik ook dagelijks ervaar in het werk als ondernemer en in mijn eigen leven.
Hoe ziet veerkracht er uit in je brein?
De hoeveelheid activatie in het linker prefrontale gebied van een veerkrachtig persoon kan dertig keer zo groot zijn als bij iemand die niet veerkrachtig is. Met andere woorden: je prefrontale cortex is super belangrijk om veerkrachtig te zijn. Tijdens stress zal er veel energie gaan zitten in overleven, waardoor er minder energie kan gaan naar die prefrontale cortex. Echter als je aandacht aan een vitale cortex, des te veerkrachtiger je kunt zijn.
Naast een actieve en fitte prefrontale cortex blijkt ook dat een sterke verbinding tussen het limbisch systeem en de prefrontale cortex bijdraagt aan sterke veerkracht. Ook wel logisch want hoe sneller de snelweg is des te sneller je ook kan waarnemen hoe gestrest je bent.
Enkele tips om veerkracht op te bouwen
1. Zorg voor een fitte prefrontale cortex
2. Leer stress copingsstrategieën.
3. Zorg voor voldoende sociale contacten
4. Accepteer dat crises bij het leven horen
5. Leer de mindset switch
6. Schrijf zaken op
Tot slot
Veerkracht kan je eigen maken. Kort maar krachtig gezegd kun je dit doen daar goed voor jezelf te zorgen.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.