Blog

Terug naar Blog

Van reageren naar vaardig handelen

4.7/5 - (3 stemmen)

Ons brein is gemaakt om zo min mogelijk energie te verbruiken. Dat zal wel één van de redenen zijn waarom we zoveel gewoontes aanleren. Zodat we kunnen reageren zonder erbij na te denken. Nadenken kost extra energie. Als je dus niet hoeft na te denken, scheelt dit heel wat energie. Toch is het in veel gevallen voor managers slimmer om niet te reageren maar om bewust vaardig te handelen. Ook al kost dit extra energie.

Nadelen van reageren

Als je reageert op een situatie dan is dit in de meeste gevallen gebaseerd op je gewoontes. Handelen vanuit gewoontes heeft ook heel wat nadelen. Ik noem er een paar.

  • Onze gewoontes zijn niet altijd goede gewoontes. Veel van onze management gewoontes helpen ons niet verder, zoals aapjes op onze schouders nemen, te veel controleren, onvoldoende pauzes nemen of niet effectief werken. Deze gewoontes zorgen niet voor betere resultaten of dat je het beste uit je mensen haalt.
  • Onze gewoontes zijn helaas geen garantie dat we het beste uit onszelf halen. Als je je wilt ontwikkelen, zijn er vaak betere manieren voorhanden dan de manier dat je het altijd hebt gedaan.
  • Je kunt niet elke keer op dezelfde manier reageren. Soms verandert de omgeving, of zitten we in een omgeving waarin een ander manier vereist is dan je gewend bent.
  • Veel van onze gewoontes zijn gebaseerd om te overleven. Deze gewoontes komen vooral voort uit negatieve emoties. Denk maar aan hoe je omgaat met frustraties. Wellicht reageer je boos, geïrriteerd, trek je je terug, of sluit je je af. Deze voorbeelden geven aan dat je niet adequaat met een frustratie omgaat.

Menselijke managers moeten bij voorkeur minder reageren, maar veel meer vaardig handelen.

Tegenhanger van reageren

Een goede tegenhanger van reageren is vaardig handelen. Vaardig handelen betekent dat je bewust bezig gaat om ander gedrag aan te leren. Gedrag dat past bij wie je wilt zijn en gedrag dat zorgt dat de ander ook in zijn kracht blijft. Vaardig handelen is vaak waardengedreven handelen. Dit betekent dat je vaardig handelen gebaseerd is op waarden, die voor jou belangrijk zijn en die jij wilt laten leven.

Door vaardig handelen te ontwikkelen kun je zorgen dat je op korte termijn betere en effectievere management gewoontes eigen maakt. Ook helpt vaardig handelen je bij het ontwikkelen van nieuwe gewoontes die beter zijn dan je oudere gewoontes. Tot slot is vaardig handelen een prima manier om je niet meer te laten leiden door je negatieve emoties en te handelen vanuit je eigen kracht.

Neuroplasticiteit

Neuroplasticiteit is het vermogen van het brein om te veranderen. Het brein maakt nieuwe verbindingen aan zodra je iets op een andere manier gaat doen. Het brein zal dus ook zorgen dat je vaardig handelen gaat integreren. Als je je nieuwe gedrag voldoende oefent, wordt vaardig handelen, je nieuwe gewoonte. Voldoende betekent, dat je het elke dag moet oefenen gedurende ongeveer 44 dagen. Bij sommige mensen gaat het veel sneller en bij andere mensen gaat het langzamer. Maar bij elke dag oefenen zullen de meeste mensen na 44 dagen deze nieuwe gewoonte hebben eigen gemaakt.

Valkuilen

Het klinkt allemaal zo eenvoudig. Maar helaas de praktijk is toch wat weerbarstiger. Er zijn twee valkuilen waar je rekening mee kunt houden. Hierdoor heb je veel meer kans van slagen.

Valkuil 1. Ander gedrag aanleren gaat per definitie gepaard met stress. Hersenen houden niet van veranderen. Ze zullen daarom alles doen om je er mee te laten stoppen. Echter hoe meer je oefent, des te sneller je brein het opgeeft. Dus herken je stress en laat je hierdoor niet afleiden.

Valkuil 2. De meeste mensen herkennen hun eigen gewoontes niet. Je gewoontes zijn zo ingesleten dat je vaak te laat door hebt dat je weer gereageerd hebt. De oplossing voor deze valkuil is te leren mediteren of aan mindfulness te doen. Door deze oefeningen leer je je bewustzijn te vergroten. Hierdoor herken je sneller je eigen patronen, je eigen gewoontes. Hierdoor kun je ook deze valkuil omzeilen.

Tot slot

Doordat onze reactie vaak impulsief en onbewust is, maken we soms fouten en kunnen we de ander pijn doen. Door bezig te gaan met vaardig handelen, kun je gedrag eigen maken dat recht doet aan beider gevoelens.

Deel dit bericht

Terug naar Blog