Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Van flegmatiek naar passie

5/5 - (1 stemmen)

 

In mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik menig periode gekend van flegmatiek. Door bezig te zijn met bewustzijnontwikkeling kwam ik regelmatig in periodes terecht waar ik een lauw gevoel ontwikkelde. Het gevoel was dan weliswaar rustig, en niet zo tumultueus, maar tegelijkertijd gaf het geen drive. Het stond niet garant voor een beweging om mijn passie te verwezenlijken.
Blijkbaar is een rustige geest nog geen garantie voor passie. Echter een rustige geest kan wel zorgen dat je kunt luisteren naar je innerlijke stem. En deze innerlijke stem kan je dan wel horen. Maar het is nog geen garantie voor een gelukkig en succesvol leven. Het is wel een hele goede stap in de richting.

Passie

Er zullen nog talloze andere redenen zijn die ons flegmatisch houden. De kern is dat flegmatiek onze ontwikkeling kan belemmeren. Een goed antigif tegen flegmatiek is contact maken met je passie, contact maken met je bezieling. Passie en bezieling zijn zaken die ons echt raken, waar we echt voor willen gaan. Zaken die we echt belangrijk vinden. Het zijn zaken die passen bij onze intentie tot zingeving.

Intentie tot zingeving

Een intentie tot zingeving is een verklaring waarin we beschrijven waar we voor gaan. Hierin staan onze waarden, onze missieverklaring, onze genetische code en onze ambities. Onze waarden beschrijven hoe we onze zingeving willen vormgeving, onze missieverklaring beschrijft de reden van ons bestaan, onze genetische code vermeld waarin we uitblinken en onze ambities vertellen wat we precies gaan realiseren.
Als antidotum voor een flegmatiek leven is het dan ook van groot belang dat we ons bewust worden van onze intentie tot zingeving, en dat de intentie gaat leven. We zullen onze intentie tot zingeving zeer bewust moet krijgen, zodat deze belangrijker gaat worden dan onze oude patronen. Door deze een belangrijke plek te geven in ons bewustzijn, in ons gedachten, zal deze passie en bezieling zich pas kunnen ontwikkelen. Anders keren w te gemakkelijk terug naar onze oude patronen.

Drie stappen

Er zijn drie stappen nodig om je intentie tot zingeving te laten leven. De eerste stap is dat we goed naar ons stille stem luisteren. Onze stille stem is eigenlijk de stem van ons hart. Door naar deze stem te luisteren weten we beter wat ons echt drijft. We leren te onderscheiden wie we denken te zijn en wie we zijn en wie we willen zijn. Vind je het moeilijk om naar je stille stem te luisteren, dan is het handig om aan bewustzijnsontwikkeling te doen, door bijvoorbeeld te gaan mediteren. Meer weten over meditatie? Klik hier.

Schrijf je intentie tot zingeving op

Hebben we onze intentie tot zingeving helder dan is het essentieel dat we deze opschrijven. Dat is de tweede stap. Geschreven verklaringen zijn veel krachtiger dan ongeschreven verklaringen.

De verklaring moet gaan leven

Hebben we de verklaring opgeschreven, dan moeten we zorgen dat deze gaat leven. Je zou je intentie tot zingeving kunnen inspreken op een audiofile om deze regelmatig te beluisteren, of je leest deze dagelijks, of je maakt er een geplastificeerde kaart van. Het is een feit dat je gewoonte het nog vaak zal winnen in plaats van je intentie tot zingeving. Door een methode te bedenken die zorgt dat deze intentieverklaring voldoende aandacht krijgt, gaat de verklaring leven. En zal je flegmatiek zich ombuigen naar een passievol leven.

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk