Blog

Terug naar Blog

Van beheersen naar persoonlijk leiderschap

5/5 - (1 stemmen)

persoonlijk leiderschap

De meeste gangbare managementcultuur is er een van beheersen, controleren, de baas spelen over. De vraagstukken die zich aandienen (en mensen) worden zogenaamd beheerst door systemen en modellen; soms ook door bezig te gaan met nieuwe besturingsculturen. Deze managementcultuur werkt niet. Het is nonsens om te denken dat je de steeds complexere wereld kunt beheersen.

VUCA wereld

De steeds complexere wereld wordt ook wel VUCA-wereld genoemd. VUCA staat voor een wereld die snel, onzeker, complex en vaag is. In een VUCA-wereld is er een overvloed aan informatie, is de toekomst niet te voorspellen en is er onderling meer verbonden dan ooit. Een toekomst die niet te voorspellen is, die razendsnel gaat, valt minimaal te **beheersen**, toch wil je er wel sturing aangeven. Dit vergt extra capaciteiten en vaardigheden voor leiders en managers.

Metafoor

Stel je vergelijkt een VUCA-wereld met een storm. En leiders zijn de kapitein die de schip goed door de storm moet varen. Deze leider zal continu kijken hoe de boot vaart, hoe het met de mensen gaat, of mensen nog in hun kracht zitten en of ze nog op de juiste koers zitten. Deze leiders zullen niet bezig zijn met de baas spelen, of proberen de storm te beheersen. Toch ervaar ik vaak dat managers denken dat ze ‘de storm’ kunnen beheersen.

Sturing aan de VUCA wereld

Ik ben er van overtuigd dat het begin van de sturing van de VUCA-wereld begint bij persoonlijk leiderschap in combinatie met meer bewustzijn. Leiders moeten meester worden in het beheersen van het brein met al zijn gedachten en emoties. Waardoor het bewuste deel van het brein veel meer ruimte krijgt.

Dit betekent:

  • dat leiders bewust worden waar ze niet bewust van zijn;
  • dat leiders in staat zijn de continue zelfreflectie als instrument te nemen;
  • dat leiders minder handelen op ervaring en meer gaan handelen vanuit wat je bewust ervaart;
  • dat ervaring in het hier en nu belangrijker wordt dan veel kennis;
  • dat leiders sturen vanuit kracht in plaats van macht;
  • dat leiders bewuste keuzes maken.

Meer bewust leiderschap is dus nodig.

Het onbewust werkende deel van het brein gaat mee met de snelheid, vaagheid, complexiteit en onzekerheid van de wereld. Dit deel is bezig om te proberen de snelheid te beteugelen, de complexiteit te beheersen etc. De VUCA-wereld bepaalt de reactie van dit deel van het brein. Echter, met het bewuste deel van het brein bepaalt de leider weer zijn eigen reactie. Door je eigen brein te leren managen, krijgt het bewuste deel meer ruimte. Dit is volgens mij de kern van persoonlijk leiderschap, van meesterschap in bewust leiderschap en het antwoord op de steeds complexere wereld.

Iedereen heeft leiderschap nodig

Deze vorm van persoonlijk leiderschap geldt niet alleen voor leiders, maar eigenlijk voor veel meer werkers zoals professionals. Wat een VUCA-wereld nodig heeft, zijn bedrijven waar iedereen persoonlijk leiderschap in combinatie met meer bewustzijn bezit. Laten we stoppen met mensen te controleren en te beheersen maar bezig gaan met persoonlijk leiderschap in combinatie met meer bewustzijn voor iedereen.

Tot slot

Om in deze tijd onze grote problemen te lijf te gaan, dient het leiderschap te veranderen. Leiderschap dat werkt, heeft als fundament een heldere eenvoudige besturingsstructuur waarin mensen werken die zeer goed zijn in persoonlijk leiderschap in combinatie met meer bewustzijn. Doe je mee?

.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog