Blog

Terug naar Blog
tips om relaxed te blijven na de vakantie

Tips hoe je relaxed kunt blijven na je vakantie

5/5 - (2 stemmen)

tips om relaxed te blijven na de vakantieOnlangs las ik de volgende tweet: ‘thuiskomen na een lange vakantie vind ik altijd moeilijk, het gewone leven onder ogen zien, na een heerlijke tijd ver weg’
Ik moest toen wel even nadenken…. en slikken.. dat kwam met name omdat er blijkbaar een gewoon leven bestaat en een apart leven? Het begrip ‘het gewone leven’ heeft mij geïnspireerd om dit blog te schrijven.
Zou het niet fantastisch zijn als we langer kunnen genieten van het uitgeruste gevoel? Zou het niet een mooi streven zijn, vakantie een moment van inspiratie te laten zijn in plaats van bijtanken? Zou je niet willen dat qua commitment, er geen verschil meer bestaat tussen het gewone leven en de vakantie? Helaas is dit meestal niet de realiteit. Veel mensen zijn enkele dagen na hun vakantie de vakantie weer vergeten en worden opnieuw geleefd door de waan van de dag.

Daarom gaat dit keer het blog over terugkomen van vakantie. Hoe kun je langer relaxed blijven na je vakantie?

Korte termijn tips en lange termijn tips

Dit blog zal je adviezen geven over de korte termijn en over de lange termijn. De korte termijn tips gaan over wat je kan doen, als je net terug bent van vakantie. De lange termijn tips gaan over structurele verbeteringen waardoor je altijd met minder stress rond loopt en je je vakantie niet hoeft te gebruiken om je stress los te laten.

Korte termijn tips

Het doel van de korte termijn tips is dat je je niet te snel laat opslokken door de waan van de dag, door je werk. Maar dat je iets langer zelf controle houdt over je eigen werksituatie.
Wees je er vooral bewust van, dat je werkomgeving niet veranderd is na de vakantie. Je voelt je wellicht meer relaxt. Dat is het enige verschil. Maar als je gelijk op dezelfde wijze in je werk stort, zal je je snel weer gestrest voelen. Dus als jij je anders wilt voelen, moet je anders gaan handelen. Hier volgen enkele mogelijkheden.

 • Ga niet gelijk aan het werk. Veel mensen gaan na hun vakantie gelijk aan het werk. Wacht een paar dagen en zorg dat je voldoende acclimatiseert.
 • Maak een aantal nieuwe regels voor jezelf. Dit zijn regels die zorgen dat jij je werk leidt, ipv dat het werk je leidt. Dit kan je onder andere doen door :
  • je activiteiten te plannen. Door geleefd te worden kunnen we makkelijk weer in stress schieten. Door goed te plannen en ons aan de planning te houden, houden we controle over onszelf.
  • je niet te bemoeien met de zaken waar je geen invloed op hebt. Eén van de belangrijkste redenen van stress na vakantie is dat de omgeving helemaal niet is veranderd. Je voelt je relaxter en minder stressvol maar als je niet uitkijkt is dat gevoel snel weg. Dat komt omdat je nog op dezelfde manier met de oude situatie omgaat. Je instelling is niet gewijzigd. Veel stress ontstaat omdat je je richt op zaken waar je eigenlijk geen invloed op hebt. Daarom mijn advies: richt je op de zaken die je kan beïnvloeden en bemoei je niet met zaken waar je toch geen invloed op hebt.
 • Nu iets over je inbox. Een volle inbox is nog een reden om weer in de stress te schieten. Veel informatie komt op ons af en we hebben het idee dat we er gelijk wat mee moeten. Dat hoeft helemaal niet. Je kunt ook de baas zijn over je mailbox. Maak daarom een plan voor het verwerken van alle mail je inbox. Plan tijd in voor het lezen en beantwoorden van je mail, doe dat snel en orden je mail. In een eerder blog ‘lifehacking en persoonlijke ontwikkeling‘ heb ik het volgende geschreven.

“Op een gegeven moment realiseerde ik mij dat ik volledig mijn controle kwijt was over de email. Elke keer als er een email binnen kwam, wilde ik gelijk kijken. Want je weet maar nooit of het belangrijk is. En voordat ik het wist had ik meer dan 100 onbeantwoorde mail. De email werd de baas over mij. Er zijn meerdere manieren om daar halt aan te roepen.
Als het echt dringend is, bellen mensen mij. Deze overtuiging heeft mij doen overtuigen dat ik de baas ben over de mail in plaats van dat de mail de baas is over mij.
Ik heb het ophalen van de mail vertraagd. Slechts een paar keer per dag haalt het e-mailprogramma mijn email op.
Voorts heb ik vaste momenten op de dag dat ik de email lees ( en in sommige gevallen beantwoord). En een vast moment dat ik ze beantwoord.
Zodra ik een email heb gelezen, beslis ik gelijk wat ik er mee ga doen: gelijk afhandelen of later. Als het weinig tijd kost: gelijk beantwoorden dan voorkom je dat je mails twee of drie keer of nog vaker moet lezen. Vaak kost het beantwoorden van de email tijd, dan beantwoord ik deze later.”

Lange termijn tips

Het doel van de lange termijn tips is te zorgen dat je een vakantie niet nodig hebt om te ontspannen, maar dat je ontspannen in het leven staat. Dat er geen verschil bestaat tussen het gewone leven en je vakantieleven. Als je dan op vakantie gaat, is het daadwerkelijk een moment van bezinning en inspiratie, in plaats van een periode van bijtanken.
De essentie van de lange termijn tips is persoonlijk leiderschap ontwikkelen. Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden. Meestal worden we geleid, maar door persoonlijk leiderschap te ontwikkelen, sta je zelf aan het roer! Persoonlijk leiderschap ontwikkelen is dus essentieel. Ik noem een aantal essentiële basisonderdelen van persoonlijk leiderschap.

 • interne leider versus volgerOntwikkel je interne leider. Je interne leider is het deel van het brein, dat jezelf observeert en dat je helpt de juiste keuzes te maken. De tegenhanger van de interne leider is de volger. Een krachtige interne leider kan ervoor zorgen dat je bij stress weet wat je moet doen, en dat je je niet door de stress laat leiden. Een stevige interne leider zorgt ervoor dat je vanuit kracht handelt, in plaats van macht. Zie ook de afbeelding. Een goede manier om een interne leider te ontwikkelen, is mediteren. Meditatie is training van de geest, je brein in actie.
 • Hou je louter bezig met zaken die belangrijk zijn. Wij neigen ertoe ons bezig te houden met van alles en nog wat. We reageren in plaats van dat wij acteren. Wij gaan ons ook bezig houden met zaken die in onze cirkel van betrokkenheid zitten. En dat is vaak de reden dat we stress ervaren want we bemoeien ons met zaken waar we geen invloed op hebben. Lees ook het blog artikel: proactiviteit
 • Ontwikkel emotionele intelligentie. Observeer jezelf en reflecteer hoe je met je emoties omgaat. Word bewust hoe de emoties je kunnen beïnvloeden, en leer hoe dit ook anders kan. Je hebt namelijk een keuze!
 • Handel waardengedreven. Velen van ons zijn onze waarden vergeten. En laten de boel de boel. Een grote stressfactor is dat we vaak niet volgens onze eigen waarden leven, maar volgens de waarden van een ander. Waarden helpen ons zodanig te leven dat we succes hebben EN onze doelen bereiken op een manier die bij ons past. Persoonlijk leiderschap heeft dus te maken met de instelling waarmee we een uitdaging aangaan. Hoe meer deze overeenkomt met je eigen persoonlijk en authentieke waarden des te minder stress.

Tot slot

Ik wens je van harte toe dat je lekker lang blijft genieten van je vakantie. Merk je dat je toch snel in de negatieve stress schiet, overweeg dan eens om een coachingsprogramma leiderschap te volgen. Hierdoor zal je meester worden in het leiden van jezelf en je bent veel beter in staat om in je kracht te blijven. Klik hier om er meer over te lezen.

Deel dit bericht

Terug naar Blog