Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

Stress: de weg naar groei, transformatie en succes

5/5 - (3 stemmen)

stressWe ervaren allemaal wel eens stress. Zeker als je een leider bent die het verschil wil maken, zal stress regelmatig op je pad komen. Ik kan eerlijk zeggen dat er de afgelopen vier jaren veel stress in mijn leven was. Een bedrijf opstarten. Een partner die door een enorme transitie ging. Vervolgens de scheiding, omdat onze relatie vanwege deze transitie niet meer goed ging. Die scheiding is uitgemond in een gevecht waar de rechter nu drie keer aan te pas heeft moeten komen. Mijn gezondheid ging ook erg achteruit. Ik kreeg last van gezichtsverlies. Vervolgens ontwikkelde ik een overgevoeligheid voor gluten. Helaas kwamen we daar pas na een jaar achter. Al met al behoorlijk veel stress.

Waarom overkomt het me?

Eén van de vragen die mij toen regelmatig bezighield, was de volgende: “Waarom overkomt dit mij? Wat heb ik fout gedaan? Hoe kan ik spiritueel, emotioneel al deze stress verklaren?” Tegelijkertijd wist ik ook dat de waarom-vraag mij weinig zou helpen. Ook al kwam deze vraag regelmatig naar boven, uiteindelijk besloot ik op een gegeven moment: dit overkomt me en laat ik het gebruiken om te groeien. Elke vorm van groei gaat gepaard met stress. Veranderingen gaan gepaard met stress en zijn een ultieme mogelijkheid tot groei. De natuur laat dit vaak ook prachtig zien.

Zwangerschap

Zo is zwangerschap een prachtig natuurlijk proces dat gepaard gaat met een enorme transitie en stress. In het eerste trimester gaat de zwangerschap gepaard met ochtendmisselijkheid, een neus die erg gevoelig is voor diverse geuren en plotselinge braakaanvallen. De verandering in hormonen zorgt ervoor dat het “ik word moeder” gevoel gepaard gaat met ervaringen die lijken op een achtbaan van emotionele hoogte-en dieptepunten. Vervolgens groeit de baby in de baarmoeder en dit gaat gepaard met het vergroten van het lichaam. Ligamenten rekken uit. Een normale beweging wordt erg moeilijk. Ook slapen wordt steeds meer een probleem. Tot slot: de bevalling. De weeën beginnen, die uiteindelijk resulteren in enorm pijnlijke contractie-pijnen. Na harde arbeid wordt uiteindelijk de baby geboren. Zodra de baby is geboren, ontstaat de enorme vreugde! Al het lijden wordt snel vergeten, en de moeder kan vol trots haar kind vasthouden. Al de stress heeft uiteindelijk iets prachtigs opgeleverd!

Accepteer dat veranderingen gepaard gaan met stress

Veel mensen denken dat pijn en stress slecht zijn en moeten worden vermeden. Terugdenkend was dat soms ook mijn gedachte. Maar meestal heb ik het toch meer gezien als een reis die ik blijkbaar moest ondernemen en die zou zorgen voor een krachtiger Guido. Stress die leidt tot positieve verandering kan gezond zijn. Stress revitaliseert ons leven. Stress zorgt ervoor dat er een nieuw zelf kan worden geboren.

Stress zorgt voor de geboorte van een nieuw zelf

Alles heeft twee kanten. Zo is het ook met verandering. In het begin zien we alleen de stress en belemmeringen. Langzamerhand gaan we ook de voordelen zien van de verandering en we vinden het geleidelijk de moeite waard om deze offers te brengen. Terugkijkend zul je zeggen dat de stress meer dan de moeite waard is geweest om nu de vreugde en de kracht te kunnen ervaren van de persoon na de stress. De transitie heeft je uiteindelijk een wijzer en krachtiger persoon gemaakt. Als je begint het proces af te ronden, ga je je vernieuwd voelen. Er is als het ware een nieuw zelf geboren.

Tot slot

Ook na de bevalling stopt de stress niet. Hetzelfde geldt voor de leider anno nu. Als je het verschil wilt maken, zul je bewust keuzes maken die gepaard gaan met stress. Deze keuzes zullen je stress geven maar tegelijkertijd zullen zij je doen groeien. Deze keuzes zullen de mensen in de organisatie stress geven maar ook zij krijgen de mogelijkheid om erdoor te groeien. Wil je weten hoe je met stress om moet gaan? Lees hoe in het volgende artikel: Slim met stress omgaan.Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk