Blog

Terug naar Blog

Stoppen of doorgaan

4.7/5 - (3 stemmen)

Ruim tien jaar geleden, ben ik samen met mijn broer op motorrijles gegaan. Na een minimaal aantal lessen mocht mijn broer al van het parkeerterrein af en rijden in het echte verkeer. Na vijf lessen reed ik nog op het parkeerterrein. Ik was nog niet ver genoeg gevorderd om in het verkeer met de motor te rijden. De rij-instructeur zei tegen mij: “Guido wil jij echt graag motor leren rijden? Want voor jou zal het extra moeilijk zijn om het motorrijbewijs te behalen.” Ik heb er toen een paar dagen over nagedacht en ik ben er mee gestopt. Nu ruim tien jaar laten heb ik niet het idee dat ik iets heb gemist. Mijn keuze toen was goed geweest.

Doorgaan of stoppen

Frequent beginnen wij met iets, en het pad dat wij bewandelen om datgene te bereiken is toch zwaarder dan wij van te over hadden gedacht. En op weg komen wij veel obstakels tegen. Soms vraag je jezelf vertwijfelend af of of je door wilt gaan of dat je toch moet stoppen. Wat is dan een goede reden om te stoppen? Hoe weten wij of wij moeten stoppen of dat wij door moeten gaan? Dat is geen eenvoudige vraag. In dit blog ga ik hier dieper op in.

Waarom doe je het?

Allereerst is het van belang dat je je zelf goed bewust bent, waarom je het doet. Waarom heb je de activiteit ondernomen? Welk resultaat wil je bereiken? Is het resultaat dat je na wilt streven echt van belang? Deze vraag heeft alles te maken met je innerlijke motivatie. Veel motivatie is niet gebaseerd op persoonlijke groei, maar op het verkrijgen van een betere status of het voorkomen van negatieve blik van anderen. Anthony Robbins zegt hier over: “don’t waste time living someone else life,” “do not be trapped with others people thinking”. Deze keuzes maken wij vaak onbewust. Onbewust doen wij iets omdat wij denken dat het goed voor ons is.
Ben je gemotiveerd omdat je persoonlijk kunt groeien in combinatie met het realiseren van zakelijke/ uiterlijke doelen die ten goede komen aan je eigen welzijn én dat van andere mensen, dan zit je snor. En moet je lekker door gaan.

Is het haalbaar?

De tweede vraag die je jezelf dient te stellen, is een navraag naar je persoonlijke capaciteiten. Heb je de capaciteiten om dit resultaat te halen? Het kan best zo zijn dat je de capaciteiten mist om het resultaat te realiseren. Ik geloof niet dat wij alles kunnen leren. Stel ik wil Olympisch kampioen schaatser worden, dan is de kans wel heel erg klein dat ik dat kan realiseren. Wees eerlijk naar jezelf en als je het idee hebt, dat je de capaciteiten hebt dan wel kunt ontwikkelen dan moet je lekker doorgaan!
Ook is het natuurlijk mogelijk om bepaalde zaken door anderen te laten doen. Dan hoeft het geen reden te zijn om op te geven, ook al mis jij sommige capaciteiten.

Temporiseren

Word je voldoende gesteund door je omgeving, door je man of je vrouw of je partner? Voldoende steun om door te gaan is wel van belang. Waarom? Het met iets bezig zijn dat voor jou van belang is, geeft aan de ene kant energie maar het kost aan de andere kant ook veel energie. Ik spreek uit eigen ervaring dat het echt heel zwaar is, als je onvoldoende gesteund wordt. Ik ben in die periode duidelijk minder hard bezig geweest. Ik heb het niet opgegeven, maar heb wel duidelijk minder uren per week besteed aan werk. Gewoon om in balans te blijven.

Anders doen

Het kan zijn dat je met iets begonnen bent, maar dat je onvoldoende resultaat boekt. Je motivatie staat als een huis, maar het blijkt niet zo te gaan als je gedacht of gewenst had.
Het kan zijn dat dit een reden voor jou kan zijn om te overwegen te stoppen. Toch zou ik je willen adviseren om doorgaan te gaan en om het anders te gaan doen. Doorgaan op dezelfde wijze zorgt ervoor dat je resultaten hetzelfde blijven, doorgaan op een andere wijze zorgt ervoor dat je resultaten anders worden.

Tot slot

Stoppen of doorgaan. Beide is goed. Wat je ook kiest, probeer er zonder oordeel in te gaan.

Deel dit bericht

Terug naar Blog