Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Stop met geleefd worden, sta even stil

5/5 - (1 stemmen)

Heeft de gemiddelde manager tijd voor:
– het onderhouden van een fit lichaam?
– zorgen voor mentale vitaliteit?
– zorgen voor een rijk geestelijk leven?
– aandacht besteden aan zijn of haar gezin?
Of is de gemiddelde manager vooral bezig om geleefd te worden op het werk, en vergeet dat er naast het werk ook nog een ander leven bestaat? Het zal wel niet zo extreem zijn, maar het is bekend dat best veel managers eigenlijk niet in goede balans leven en vooral geleefd worden.

Geleefd worden

Wellicht denkt menig manager wel dat als je geleefd wordt, je het beste functioneert. Dan besteed je toch de meeste aandacht aan je werk? En doordat je veel aandacht aan je werk besteedt, zal je erg effectief zijn. Des te meer tijd, des te meer effectiviteit. Deze zienswijze klopt niet. Geleefd worden is niet effectief.
Er zitten een aantal nadelen aan geleefd worden:
– Als je geleefd wordt is het maar de vraag of je op dat moment wel de juiste dingen aan het doen bent. Er is zeker een kans aanwezig dat je reageert op situaties. De vraag is dan: zijn deze situaties je aandacht waard.
– Als je geleefd wordt, gebruik je je brein niet optimaal. Je werkt vooral vanuit de automatische piloot, je volger.
– Daarnaast is geleefd worden vaak overlevingsgedrag. Dit put het brein uit.
– Een belangrijk uitgangspunt binnen de neuroleiderschap is: dat wat je aandacht geeft groeit. Als je geleefd wordt, geef je dus vooral aandacht aan je automatische piloot. En dus niet aan je ontwikkeling.

Bewust handelen

De tegenhanger van geleefd worden is bewust handelen. Bewust handelen betekent dat je zelf je keuzes maakt in plaats van de omgeving. Vanuit het brein gezien betekent bewust handelen dat je je interne leider, je interne manager, voldoende voedt en aandacht heeft. Als je aandacht besteedt aan het bewust handelen, zal je automatisch minder geleefd worden. Want, wat je aandacht geeft groeit.

Hoe geef jij je interne leider aandacht?

De belangrijkste manier om je interne leider aandacht te geven en dus bewust te handelen, is door gaps te organiseren. Gaps betekent eigenlijk gewoon even stilstaan. Gaps zijn kunstmatige ruimtes die je organiseert. Het betekent even stoppen waar je mee bezig was. Dit betekent niet dat je dan even naar je smartphone gaat. Dit betekent ook niet dat je met een collega gaat praten. Dit betekent vooral dat je echt even stopt met waar je mee bezig was en dat je deze korte tijd gebruikt om de interne leider te laten groeien. Je kunt dan een korte ademhalingsoefening doen of een bodyscan of gewoon even niets doen.

Oefenen

Je moet veel oefenen om te zorgen dat je nieuw gedrag eigen maakt. Dat geldt ook om minder geleefd te worden door het doen van gaps. Probeer dagelijks minimaal zes gaps te organiseren en houdt dit voor minimaal zes weken vol. Ik garandeer je dat je minder wordt geleefd en dat je keuzes vanuit je bewustzijn gaat maken.

Tot slot

Geleefd worden en druk hebben is voor sommige de norm. Helaas ben je dan veel minder effectief. Door dagelijks zes keer een gap te doen, kan je al snel meer overzicht hebben.


Slide
PROEVERIJ NEUROLEIDERSCHAP

ONTDEK IN EEN HALVE DAG
hoe je de kennis van de werking van het brein kunt integreren persoonlijk en professioneel leiderschap


Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk