Blog

Terug naar Blog

Samenzijn met de kerst

Rate this post

De kerst staat voor de deur. Dat is vaak een periode met diverse familiebijeenkomsten. En dit gaat helaas bij velen onder ons niet altijd vanzelf. Er bestaat vaak een dubbel gevoel. Enerzijds een verlangen om met familie belangrijke momenten te delen, anderzijds de ‘ zekerheid ‘ dat dit niet altijd vredig verloopt. Velen onder ons lijden dus onder de familiebijeenkomsten. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Goede lieve vrede of authentiek zijn?

Wij lijden vaak tijdens de familiebijeenkomsten doordat wij aan de ene kant onszelf willen zijn, -wij willen authentiek zijn- en aan de andere kant willen wij ook in vrede met onze familieleden omgaan. Het lijkt soms dat als wij authentiek zijn, onszelf zijn, wij een behoorlijke kans hebben dat het niet vredig verloopt. En het lijkt als wij gaan voor de lieve vrede, dit ten koste moet gaan van onszelf zijn. Blijkbaar moeten wij een keuze moet maken onszelf zijn of de vrede te willen bewaren.

Goede lieve vrede en authentiek zijn

Maar je kunt ook authentiek zijn en in vrede met je familie omgaan. De eerste stap die je moet zetten om dit voor elkaar te krijgen, is vrede hebben met jezelf. Het is van belang om door te hebben, dat de bron van je zielepijn voortkomt uit jouw zienswijze op je familie. De zielepijn komt niet voort uit het feit dat sommige familieleden echt heel irritant kunnen zijn. Als je je gepasseerd voelt, onbegrepen of wat dan ook, dan komt dit door je eigen zienswijze. Als je in staat bent om je zienswijze te veranderen, zal dit snel effect hebben op je gemoedrust tijdens een familie bijeenkomst. Jouw broer, zus, vader of moeder hebben hun hele leven al op deze manier gereageerd. Het gedrag van een familielid zal niet veranderen. Jouw reactie op de ander kun jij wel veranderen. Jij kunt kiezen om authentiek en vredig te reageren.

Wij zijn geconditioneerd

Wij zijn allemaal geconditioneerd. Ook je familieleden zijn gewend om op een bepaalde manier te reageren. Dat doen zij al hun hele leven. En de rest van hun leven zullen zij zo reageren. Maak je geen illussie dat het dit jaar anders zal zijn. Ergo.. jouw manier van reageren, zal het verschil uit kunnen maken.

Hoe kun jij dit verschil maken?

Door compassievol en oordeelloos met de ander om te gaan. Zoals zojuist gezegd, je familieleden doen hun dingen al hun hele leven op hun eigen manier. Als je in staat bent om oordeelloos en met compassie te handelen zal je relatie gelijk drastische wijzigingen krijgen.

Deel dit bericht

Terug naar Blog
"]