Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Rust in het hoofd

4.3/5 - (3 stemmen)

Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf leiden. Als je een te vol hoofd hebt, is dat vrijwel onmogelijk. Een vol hoofd bestaat vooral uit vele gedachten. Je hersenen produceren continu gedachten en deze gedachten nemen je hele hoofd in beslag. Er gebeurt nog wat meer, want deze gedachten zorgen vaak ook nog voor emoties; we denken niet alleen, we ervaren er ook wat bij. Denk maar aan angst, boosheid, of verdriet. Deze emoties zorgen op hun beurt weer voor allerlei gedachten. Bij angst: wat gaat er gebeuren? Of bij boosheid: wat irritant allemaal, ik zal ze een lesje leren. Deze reeks aan opeenvolgende gedachten in combinatie met emoties zorgen voor een vol hoofd.

Gedachten hebben een onbewuste en een bewuste bron

Veel van deze gedachten verschijnen automatisch en hebben vrij weinig functie. Het is veeleer een gewoonte hoe we hebben geleerd om met situaties op het werk of in het leven om te gaan. Echter, ze kunnen veel effect op je hebben, zeker als er emoties aan gekoppeld worden. Deze gedachten maken we onbewust. Naast onbewuste gedachten, kunnen we de gedachtenproductie ook bewust inzetten. Bijvoorbeeld: je wilt echt iets uitdenken. Over het algemeen ontstaat een vol hoofd door de onbewuste productie van gedachten.

Gedachten en emoties zorgen voor een vol hoofd

Als er dus veel gebeurt, heb je veel van deze gedachtereeksen en dat gaat gepaard met een vol hoofd. Je kunt je gedachten niet meer stopzetten. Je maakt allerlei scenario’s in je hoofd over hoe het in de toekomst gaat of je gaat continu terug naar een moment uit het verleden. Het gaat maar door. Je gaat vastzitten in het hoofd. Gelukkig kun je hier wel vanaf komen.

Het fenomeen gedachten

Gedachten zijn voor veel mensen veel meer dan een fenomeen, het is de waarheid. Ze worden meegevoerd door de inhoud van de gedachten. Ze nemen de inhoud van de gedachten voor waar aan. Dat zorgt ervoor dat de aandacht gaat zitten in de gedachten. Men volgt de gedachten, de gedachten zijn de baas.
Bij een vol hoofd is het belangrijk om gedachten en emoties als fenomenen te gaan zien. Een verschijnsel van je hersenen. En dit verschijnsel kan als een magneet werken. Je bewustzijn kleeft aan dit fenomeen en je bent je controle kwijt.

Het lichtknopje

Gedachten en emoties zijn als het ware de duisternis waar we ons in wanen. Echter als we door gaan hebben dat gedachten en emoties fenomenen zijn, hebben we een keuze. We kunnen in plaats van meegetrokken worden door de inhoud, de gedachten gaan herkennen als gedachten, emoties gaan herkennen als emoties. De gedachten herkennen als gedachten, is het lichtknopje dat je uit de duisternis haalt.

Stilstaan

Het lichtknopje aanzetten, kan je alleen maar doen als je stil staat, er de tijd voor neemt. Een vol hoofd voorkomt dat je het knopje vindt. En dan wordt helaas je volle hoofd alleen maar erger. Door stil te staan en de tijd te nemen om je knopje te vinden, kun je afstand creëren tot je drukke hoofd.
Je gaat dientengevolge de aandacht verplaatsen naar je interne leider, de mindset die het overzicht heeft.

Tot slot

Mensen met een vol hoofd hebben de gewoonte gemaakt om hun gedachten te volgen. Onze hersenen hebben deze oude gewoonte automatisch gemaakt. Een nieuwe gewoonte kun je ook automatisch eigen maken, door veel te oefenen. Dus heb je een vol hoofd: oefen net zo lang tot jij een nieuwe gewoonte hebt geleerd. De gewoonte die gedachten herkent als fenomenen.


Slide

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk