Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

Persoonlijke ontwikkeling …….waarom?

5/5 - (3 stemmen)

persoonlijke ontwikkelingEigenlijk is de titel van dit blog te idioot voor woorden. Maar toch ga ik er vandaag een blog aan wijden. Ik kom te veel mensen tegen die geen reden voor ontwikkeling (meer) zien. Die zijn tevreden. Tevredenheid is iets waar je van moet genieten, maar het is geen reden om je niet verder te ontwikkelen, om te groeien, om je te ontplooien. Ik stimuleer mensen om altijd te blijven groeien. Om te blijven ontwikkelen. Er kan altijd iets beter!

Waarom is persoonlijke ontwikkeling belangrijk? Waarom zou het verschil uitmaken? Waarom niet gewoon bij de pakken neerzitten? Waarom zou je zoveel moeite doen? Zoals ik net beschreef: het is echt makkelijker om hetzelfde te blijven. Gewoon tevreden zijn. Waarom moeten wij dan toch zoveel moeite doen? In dit blog geef ik daar antwoord op.

Vier dimensies

Persoonlijke ontwikkeling, kan op vier dimensies plaats vinden.
Drie interne dimensies, fysiek, mentaal en spiritueel
Één externe dimensie: sociaal: werk, gezin, vrije tijd, studie etc.

Het is van belang om ons te realiseren dat deze vier dimensies één zijn. Dat deze deel uitmaken van een geheel. Wat betekent dat deze vier dimensies eigenlijk een zijn? Dat persoonlijke groei op een van deze dimensies altijd effect heeft op de andere. Wil je succesvol zijn in het dagelijkse leven, dan ligt je start bij de ontwikkeling van de fysieke, mentale of spirituele dimensie.

Waarom zou je aan persoonlijke ontwikkeling willen doen?

 • Persoonlijke ontwikkeling geeft betekenis aan je leven. Persoonlijk groei geeft een invulling aan je leven.
 • Persoonlijke ontwikkeling heeft effect op je omgeving. Onze groei is op zijn beurt weer een katalysator voor andere veranderingen en voor anderen om ons heen. Wees de verandering die je graag bij anderen wilt zien (Ghandi).
 • Persoonlijke ontwikkeling zorgt dat wij meer leven. Als wij groeien, is ons leven plezieriger en interessanter. We voelen ons levend, verbonden, gewaar en meer aanwezig,
 • Groei en ontwikkeling past bij onze authentieke natuur. Als wij om ons heen kijken, zien wij dat alle levende dingen groeien en veranderen. Bomen krijgen takken. Rupsen worden vlinders. Vogels maken nesten en leggen eieren.
 • Als je met persoonlijke ontwikkeling bezig bent, kun je in een flow geraken. Flow geeft de ervaring van voldoening en vreugde.
 • Persoonlijke ontwikkeling is onvermijdelijk. Als wij een ding zeker weten is dat alles continu verandert, niets is blijvend. Het leven verandert, wij veranderen. Wij kunnen met deze stroom meegaan en gebruik maken van deze energie. Deze energie is aanwezig! Waarom niet gebruiken voor ontwikkeling?
 • Wij hebben allemaal een intrinsiek verlangen naar zelfrealisatie. Deze leidt ons. Helaas wordt deze vaak overschreeuwt door onze denkende geconditioneerde geest. Hierdoor doen wij niet meer de juiste dingen.
 • Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat wij ons gezonder voelen. Deels omdat wij bezig zijn met de dimensie lichaam. En deels omdat ontwikkeling ons beter doet voelen. En als wij meer voldoening, meer geluk ervaren, hebben wij ook meer energie. Als ons lichaam beter voelt en beter functioneert is het logisch dat wij gezonder zijn en langer leven.

Zoals je hebt gelezen, zijn er erg veel voordelen om met persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn. Daarom is het eigenlijk een raadsel waarom niet iedereen bezig is met persoonlijke ontwikkeling. Waarom zijn wij niet allemaal bezig met persoonlijke groei?

Het antwoord is eenvoudig!

Omdat wij ons laten leiden in plaats van dat wij onszelf leiden.

Dit kun je vanuit de hoofddimensies bekijken

 • Interne dimensie: wij laten ons leiden door onze geconditioneerde denkende geest. We leven als een automatische piloot. Onze denkende geest bepaalt meestal hoe wij reageren. Wij reageren vaak onbewust. Onze onbewuste geest, laat zich dan leiden door onze geconditioneerdheid. Er is niets tegen als om onze denkende geest goed te gebruiken. Echter wij moeten onze eigen denkende geest leiden! Wij moeten niet onze denkende geest ons laten leiden.
 • Externe dimensie: wij leven in relatie met onze omgeving. Daarom komt er allerlei informatie op ons af. Prikkels. Onze respons is …zoals wij kunnen zien, meestal onbewust. Geconditioneerd. Deze conditionering is een reflexmatige reactie die
 • zegt: er is gevaar; die reageert vanuit angst.
 • allerlei excuses bedenkt
 • ons laat leven in de toekomst, in plaats van in het NU
 • ons identificeert met de denkende geest
 • ons stuurt vanuit onze ervaringen

In deze reacties laten wij ons leiden in plaats van dat wij ons zelf leiden.

Tot slot

Ik heb het reeds vaker geschreven, we bestaan uit twee personen.
– De volger: dat is ons geconditioneerde zelf, ons ego. Het ego identificeert zich met de denkende geest.
– De interne leider. Dat is de leider in ons, die ons kan observeren en die ons kan bijsturen.
In de meeste gevallen worden wij louter geleid door de volger. De interne leider is vaak slapend aanwezig.
Door de interne leider te ont-wikkelen kan je duurzaam veranderen.
Persoonlijk leiderschap betekent dat je je interne leider ontwikkelt. Door persoonlijk leiderschap wordt de interne leider krachtiger dan de volger. Geluk en succes zijn geboren. Daarom is persoonlijke groei belang. Persoonlijke groei zorgt voor succes en geluk.


Slide

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk