Blog

Terug naar Blog

Persoonlijk leiderschap betekent eigen brein managen

5/5 - (3 stemmen)

persoonlijk leiderschapInmiddels bestaat Valk Leadership alweer meer dan 10 jaar. Hoe ongelooflijk snel gaat de tijd. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik ben gestart. Ik ben gestart met het geven van trainingen in persoonlijk leiderschap. En als ik nu terug kijk snap ik goed waarom ik met persoonlijk leiderschap ben gestart. Persoonlijk leiderschap is toch de crux van elke vorm van goed leiderschap.
Ik denk overigens dat persoonlijk leiderschap op basis van kennis van het brein, oftewel brein-gebaseerd persoonlijk leiderschap veel krachtiger is dan waar ik mee ben gestart. Bij Valk Leadership noemen we we ons breingebaseerde aanpak, de brain&mind aanpak.

Wat is persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf leiden. Het gaat over bewust handelen, handelen dat overeenkomt met hoe je zo willen handelen, met wat wil je zijn. We weten allemaal wel dat we vaak niet handelen conform onze wensen of behoeftes. We worden gemakkelijk geleefd door de waan van de dag. Dit betekent dat de situatie en omgeving vaak veel meer invloed op ons heeft dan dat we zouden willen. Vaak reageren we meer dan dat we handelen op een bewuste manier.
Door persoonlijk leiderschap leer je minder geleid te worden door de waan van de dag, je wordt regisseur van je eigen leven.

Waarom is het brein zo belangrijk in persoonlijk leiderschap?

De waan van de dag wil eigenlijk zeggen dat je brein automatisch reageert op hetgeen er dagelijks op je afkomt. Dus in de waan van dag leven is eigenlijk een onbewust brein. Daarom is het zo belangrijk om aan de hand van breinkennis bezig te gaan met persoonlijk leiderschap. Als je namelijk je eigen brein weet te managen, word je ook een kei in omgaan met jezelf, je wordt een kei in persoonlijk leiderschap. Je gaat jezelf echt leren managen. Gegarandeerd.

Brein-gebaseerd persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap hoeft niet moeilijk te zijn mits je de aandacht op de juiste zaken legt. En volgens mij is dat leren je eigen brein te managen. Hoe beter je wordt in het managen van je eigen brein des te beter je jezelf kunt leiden. DAAROM leggen we in brein-gebaseerd persoonlijk leiderschap extra de aandacht op de volgende elementen:

 1. Bewustzijnsontwikkeling
  Het is belangrijk om bewust te worden wat je doet. Als je bewust bent van je acties kan je een keuze maken. Veel neurowetenschappers gaan er vanuit dat het bewustzijn in het brein zit. Door vanuit breinkennis met bewustzijnsontwikkeling bezig te zijn, zul je snel hierin groeien.
 2. Nieuwe gewoontes aanleren
  Gewoontes zijn grotendeels terug te zien in het brein, het zijn de verbindingen tussen de hersencellen die gewoontes representeren. Persoonlijk leiderschap zorgt ervoor dat je gewoontes aanleert die passen bij wie je wilt zijn of die passen bij je functie. Doordat je technieken vanuit de neurowetenschappen gebruikt zal het eigen maken van de nieuwe gewoontes vlot gaan.
 3. Motivatie
  Motivatie is een belangrijk onderwerp in veel trainingen, terwijl het ook een erg moeilijk te pakken onderwerp is. Men spreekt dan over vanuit je hart werken, met passie werken, of intrinsieke motivatie. De brain&mind aanpak® maakt motivatie grijpbaar. Dit heeft van alles te maken met dopamine.
 4. Niet te veel praten maar vooral doen
  Het brein is neuroplastisch. Dit betekent dat het brein zich aanpast aan de hand van de impulsen die het krijgt. Een impuls kan zijn je actie, je gedachte of je emotie. Als je veel impulsen geeft aan het brein dat te maken heeft met het nieuwe gedrag, zal je nieuwe gewoontes ontwikkelen. Vandaar dat we vrij weinig tijd besteden aan het analyseren van je gewoontes. We kiezen bewust om snel bezig te gaan met het ontwikkelen van effectievere gewoontes.
 5. Het brein is makkelijk afgeleid
  Het brein is makkelijk afgeleid. Dat zal je wel herkennen. Als je bijvoorbeeld in een kantoortuin werkt, zul je merken dat het eenvoudig is om afgeleid te geraken. Veel van je zintuigen staan open, en wellicht, hoor, ruik of zie je iets, dat je afleid. In brein-gebaseerd persoonlijk leiderschap snappen we deze afleiding goed, en kan je daarom goed leren om met deze kennis van het brein minder last van de afleiding te hebben. Je traint je brein waardoor je reactie op de afleiding wezenlijk wijzigt.

Tot slot

Persoonlijk leiderschap is een voorwaarde voor iedereen in deze maatschappij om adequaat te functioneren. Gelukkig zijn de methoden om persoonlijk leiderschap eigen te maken, steeds effectiever. Een van de methoden om persoonlijk leiderschap aan te vliegen, is vanuit de brain&mind aanpak. Mijn ervaring is dat het dan echt snel kan gaan.

Wil je je persoonlijk leiderschap verbeteren met kennis van het brein? Volg dan de training brain&mind practitioner.

Slide

Donderdag 29 september
16:00-16:45 uur

Donderdag 29 september
16:00-16:45 uur

Donderdag 29 september
16:00-16:45 uur

Gratis Webinar

Jezelf en je team gemotiveerd houden

Jezelf en je team gemotiveerd houden

Jezelf en je team gemotiveerd houden

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog