Blog

Terug naar Blog

Pas op: persoonlijke ontwikkeling versterkt je ego!

5/5 - (2 stemmen)

Bezig zijn met je persoonlijke ontwikkeling kan heel ego-versterkend zijn en heeft dan ook diverse valkuilen. Ik kwam tot deze conclusie toen ik de zoveelste promotievideo tegenkwam van een persoonlijke ontwikkelingsdeskundige op internet. Natuurlijk was het iemand met goede bedoelingen en intenties. Echter zijn filmpjes gaven vooral de indruk, dat hij louter zorgde voor het versterken van het ego. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Versterken van ego

Op het internet zijn erg veel van dergelijke deskundigen te vinden. Het zijn personen die jou willen helpen jezelf te ontwikkelen tot een succesvol en gelukkig persoon. Daar is natuurlijk niets op tegen. Echter wat mij opviel is dat er velen zijn die zich focussen op het versterken van het ego, van het zelfbeeld. Wat wil ik hebben over 20 jaar? Wie wil ik zijn over 20 jaar? Al deze toekomstwensen richten zich op het versterken van het zelfbeeld. Begrijp mij niet verkeerd, het hebben van een toekomstbeeld is essentieel! Echter de groei te laten plaatsvinden vanuit je ego is niet de juiste weg.

Rationele zingeving

Zingeving wordt in deze trainingen rationeel benaderd! Ratio is voeding voor ons ego. Het leidt tot zingeving die uit ons ego voortkomt. Wat wij dan aan het doen zijn, is ons ego vergroten. in plaats van dat wij in een natuurlijk positieve ontspannen authentieke levenskracht terecht komen. Voordat wij het weten zijn wij vooral met onszelf bezig. Ongezond egoïsme is geboren.

Authentieke ontspannen levenskracht

Als wij willen ons willen ontwikkelen, dienen wij ons te ontwikkelen vanuit onze authentieke ontspannen levenskracht. Onze zingeving zal dan door ons hart worden ingefluisterd. Wij moeten dus proberen deze authentieke ontspannen levenskracht tot ontwikkeling te brengen. Want dan zal onze authentieke zingeving gaan groeien en kan persoonlijke ontwikkeling echt beginnen. Ergo: Elke vorm van persoonlijke ontwikkeling dient te beginnen met het tot ontwikkeling brengen van de authentieke ontspannen levenskracht.

Ongezond egoïsme

Wat kan er gebeuren als je niet begint met het ontwikkelen van je ontspannen levenskracht? De persoonlijke ontwikkeling kan leiden tot ongezond egoïsme. De eigenschap van ego-versterkende trainingen is dat ze zich niet richten op wat jij echt belang vindt. Zij richten zich op wat jij denkt dat jij belang vindt. En dat is een megaverschil!

Gezond egoïsme

Effectieve persoonlijke ontwikkeling is gebaseerd op een groei die ontstaat vanuit onze authentieke levenskracht. Dan kan er een persoonlijke ontwikkeling ontstaan die in goede balans is met het welzijn van onszelf en met het welzijn van de mensen om ons heen! Juist deze balans is essentieel. Gezond egoïsme is geboren.

Hoe ontwikkel jij je authentieke levenskracht?

Jij dient dus te beginnen met het ontwikkelen van je authentieke levenskracht. Daar heb je bewustzijn voor nodig. Bewustzijn ontwikkel je door veel stille tijd op te zoeken. Door dagelijkse momenten voor jezelf te creëren waarin je je aandacht naar binnen richt. Door te leren luisteren wat je authentieke levenskracht tegen jou te zeggen heeft. Dan leer je te luisteren naar je eigen hart.

Tot slot

We kunnen pas echt met onze persoonlijke ontwikkeling bezig zijn als wij in contact kunnen komen met onze eigen authentieke levenskracht, oftewel met onze eigen hart en ziel. Doe je dat niet, dan zal persoonlijke ontwikkeling vooral je ego versterken.

Deel dit bericht

Terug naar Blog