Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

Outside the box denken, hoe doe je dat?

4.1/5 - (16 stemmen)

Outside the box denken, creatief denken, is een belangrijke competentie voor je persoonlijke ontwikkeling. In plaats van te kopiëren kan je zelf tot creatieve gedachten komen.

Voordat ik je tips geef hoe je ook creatiever kan leren denken, wil ik graag dat je eerst een testje doet. Dit testje is een oefening om buiten de bestaande denkkaders te denken. Rechts zie je een afbeelding staan met 9 punten. Verbind deze 9 punten met 4 rechte lijnen, zonder ‘de pen’ van het papier te halen.

Gelukt? Gefeliciteerd! Zo niet…. Aan het eind van dit blog staat het antwoord.

Hersenwetenschappen en outside the box denken

Ons brein heeft oneindig veel potentieel. Helaas gebruiken wij ons brein niet optimaal. Door een vast patroon van handelen en denken zijn wij vaak minder creatief en denken wij minder “outside the box”. We remmen als het ware het creatieve deel van ons brein. Ieder mens heeft de mogelijkheid om creatief te leren denken. Onder andere door training van je brein kan je creatiever leren denken. Vergelijk het met een sporter. Door veel te oefenen en te trainen wordt de sporter steeds beter. Dat geldt ook voor creatief denken: train je brein intensief en je wordt een steeds creatievere denker. Ergo: er bestaat een techniek om “outside the box” te denken. Dit artikel geeft je handvatten om je brein te trainen zodat ook jij “outside the box” kan denken.

Bevorder ontspannenheid

De mate van ontspannenheid en creativiteit gaan hand in hand. De meeste creatieve ideeën komen vaak als je er niet bewust mee bezig bent. Bijvoorbeeld onder de douche of als je aan het joggen bent. Hierdoor wordt het creatieve brein meer actief. Dit proces kunnen we ook actief organiseren.

Blokkeer bepaalde delen van het brein

Het brein bestaat uit diverse netwerken. Sommige netwerken vergroten onze creativiteit en andere netwerken verminderen onze creativiteit. Daarom moeten we voor creativiteit bepaalde delen van het brein blokkeren. Het aandacht en uitvoerend netwerk moet geremd worden. Probeer actief het verlangen naar controle los te laten.

Waarneem onbevooroordeeld

Waarneem (zien, luisteren, proeven, voelen) open en geef jezelf de ruimte zodat je ongeconditioneerde geest ook een rol kan krijgen. Probeer niet gelijk tot een oplossing te komen of gelijk tot een oordeel te komen.

Doe eens iets wat je normaal niet zou doen

Luister of kijk eens naar een radio- of televisiestation waar je normaliter niet naar zou luisteren. Lees eens een boek waar niet je primaire interesse naar uitgaat.

Brainstormen

Brainstormen is een creativiteitstechniek met als doel snel, veel nieuwe ideeën over een bepaald onderwerp of vraagstuk te genereren. Het kenmerk van een brainstorm sessie is dat het waardeoordeel over de geopperde ideeën wordt uitgesteld totdat alle ideeën zijn opgesomd (Wikipedia). Met ander woorden: alles is mogelijk….het doel is zo veel mogelijk ideeën te genereren. Het doel is niet: zo snel mogelijk alle ideeën af te schieten. Om brainstormen met je zelf te oefenen, kan je het volgende doen: pak een stuk papier en pen en schrijf op of teken wat er ook maar in je gedachten opkomt.

Verander negativiteit in positiviteit

Als je een gedachte hebt en je geest vertelt je dat je het niet moet doen, schrijf dan deze gedachte op en schrijf op waarom het wel kan. Bedenk twee of drie redenen waarom het wel een gedachte is met mogelijkheden. Op deze wijze kan je je eigen negativiteit doorbreken met positiviteit. Een creatieve geest is een geest die nooit denkt: “dat kan niet”.

Wees alert

Inspiratie voor creatieve ideeën kan je overal opdoen. Als je aan het wandelen bent, aan het fietsen, aan het tv kijken, etc. Overal kan je inspiratie opdoen.

Schrijf je idee op

Heb je een idee opgedaan, schrijf het gelijk op. Omdat het creatieve ideeën zijn zullen we deze ideeën makkelijk vergeten. Ons brein is niet uitgerust om nieuwe ideeën op te slaan. Daarom schrijf je nieuwe idee gelijk op.

Ontwikkel een attitude dat je continue leert

Word leergierig. Het spreekt vanzelf; des te meer kennis je hebt, des te meer ideeën je op kan doen. Dus probeer een attitude te ontwikkelen dat je elke dag wat leert. Ga regelmatig naar de bibliotheek en leen boeken over dingen waar je nog niet veel van weet. Abonneer je op diverse bloggen. Ook op terreinen waar je geen enkel verstand van hebt. En ga zo maar door. Ook anderen iets leren kan je creativiteit bevorderen.

Tijd

Geef creativiteit de tijd. Niets komt zomaar op. Juist “outside the box” denken heeft zijn tijd nodig. Plan daarom tijd om creatief te zijn zonder dat je iets moedwillig moet doen.

Reizen

Ga naar landen waar je nog nooit geweest en observeer. In andere landen eten mensen anders, praten ze anders, wonen ze anders etc. Observeer de gewoontes. Kijk televisie in het vakantieland. Doe ideeën op. Ook gewoon een wandeling in eigen land kan je al op diverse ideeën brengen.

Oefen je geest dagelijks met outside the box denken

Dit kan je oefenen door bijvoorbeeld elke keer als je een roman uit hebt, een ander plot te bedenken. Als er een probleem op het nieuws wordt aangekaart, zelf met een oplossing komen, waar zij nog niet aan gedacht hebben. Dus niet alleen absorberen, maar ook je geest actief aan het denken zetten.

Tot slot

In de kern is outside de box denken een methodiek, die je leert om van je rechter hersenhelft gebruik te maken. Wil jij creatiever en met meer passie werken, werk dan met de Brain&Mind aanpak®.

Het antwoord op het testje:

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk