Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Onze ongebruikte vermogens

Rate this post

Onlangs was ik in gesprek met iemand en die zei: ‘Het is de aard van het beestje’. En daarmee was de kous af. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel geschrokken was, toen ik dit hoorde. Er waren twee redenen dat ik zo geschrokken was. Allereerst dat je een houding kan hebben jezelf niet te willen veranderen; dat je een houding hebt om bij de pakken neer te gaan zitten. En ten tweede dat je kan denken dat je een onveranderlijke eigenschap bezit. En doordat deze eigenschap onveranderlijk zou zijn, kan dit je ook stoppen om je droom te realiseren.

Hetgeen wat mij het meeste intrigeerde is het laatste. Het feit dat wij blijkbaar onze menselijke aard, onze geconditioneerde aard als niet veranderbaar zien. Daar geloof ik nu helemaal niets van. Onze menselijke aard zit vol met vermogens en krachten die kunnen zorgen dat wij onze droom realiseren.

Dit artikel gaat over deze -ongebruikte- vermogens en krachten die ons kunnen helpen om onszelf te verwezenlijken. Om onze doelen te realiseren. Om gelukkig te worden. Om succesvol te worden. Om waarde en betekenis aan ons leven te geven.
Mijn overtuiging is dat wij veel ongebruikt potentieel hebben. Heel veel vermogen dat wij niet gebruiken. Onze echte aard, onze ware natuur is zo vol potentie. Daar zit zoveel verborgen mogelijkheden in. Juist doordat onze echt aard, onze ware natuur zo vol potentie is, zijn wij in staat om die eigenschappen en kwaliteiten tot stand te brengen die ons dichter bij onze doel, ons geluk of ons succes brengen. Alleen wij gebruiken deze vermogens onvoldoende.

Als je naar onze menselijk aard, onze menselijke natuur kijkt, zijn er vier vermogens en krachten die wij bezitten om gelukkig en succesvol te worden maar die wij te weinig gebruiken.

Deze vermogens komen voort uit het feit dat wij een bewustzijn hebben. En zoals Goswami het zegt: ons bewustzijn is de grondslag van al het zijnde.

Welke vermogens gebruiken wij te weinig?

Het vermogen om te denken, onszelf te analyseren en over onszelf te reflecteren. Allereerst hebben wij het vermogen om naar ons zelf te kijken en te benoemen hoe wij ons voelen en wat wij denken. Wij kunnen bewust zijn van onszelf in onze omgeving. Mogelijk dat wij dit onvoldoende doen, maar wij hebben dit vermogen: het vermogen tot zelfanalyse en zelfobservatie. Deze kwaliteit is gigantisch krachtig. Betekent namelijk dat je een rol kan spelen in je groei. Dat de groei niet alleen van omstandigheden afhangt.
Het vermogen om een toekomstbeeld te creëren. WIj kunnen dromen over onze toekomst. Wij kunnen een beeld creëren hoe ons leven er over vijf jaar uit zou moeten kunnen zien. Wij kunnen een persoonlijke levensvisie hebben. Wij kunnen nadenken wie wij als vrienden willen hebben etc. Wij hebben dus het vermogen om een toekomstbeeld te creëren, over onszelf in relatie met onze omgeving. Wij hebben creatievermogen.
Het vermogen om onszelf te ontwikkelen en groeien. Wij hebben het vermogen om te leren van onze ervaringen. Door te leren kunnen wij groeien. Wij hebben de keuze om niet stil te staan, maar om te groeien en te ontwikkelen. In combinatie met het vermogen om onszelf te observeren en het maken van een droom kunnen wij onszelf ontwikkelen om die eigenschappen te krijgen voor de verwezenlijking van onze droom. Om onszelf te realiseren.
Het vermogen om iets te willen. Wij hebben wilskracht. Als wij geen wil hebben, houdt het snel op. Dan geven wij op. Maar gelukkig hebben wij de wil om iets te willen. 🙂 Het vermogen om de stappen daadwerkelijk te zetten om onze droom te verwezenlijken. Om met vastberadenheid bezig te zijn. Onze aandacht te focussen. Daarom leg ik in deze weblog veel nadruk op het feit dat het belangrijk is om te weten wat je wilt.
Tot slot

Dit artikel geeft een reflectie op onze vermogens. Helaas gebruiken wij onze vermogens onvoldoende. Op dit weblog staan diverse artikelen die ons kunnen helpen om onze ongebruikte vermogens wel te gebruiken. Ook zijn er diverse artikelen geschreven waarom wij onze vermogen zo weinig gebruiken. De belangrijkste reden is dat wij te weinig gebruik maken van onze ongeconditioneerde, vrije bewustzijn, maar ons laten leiden door onze geconditioneerde geest.
Het is de aard van het beestje dat wij zeer veel ongebruikt potentieel in ons hebben.

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk