Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
gedeeld leiderschap
Gepost door: developer

Onze fundamentele waarden…..

Rate this post

gedeeld leiderschapBert van Tol heeft als gastblogger weer een artikel geschreven met de titel: Onze fundamente waarden. Klik hier als je meer over Bert van Tol wilt lezen.

We worden geboren met spontane, levendige, natuurlijke gevoelens

Als pasgeboren kind hebben we een levendig gevoel van fundamentele waarden als vertrouwen, een warm hart en hartelijkheid. Maar gaandeweg onze jeugd, op weg naar wat wij noemen “volwassenheid” leren we die natuurlijke spontane gewoontes af en hebben we de neiging om onze fundamentele natuurlijke waarden te verwaarlozen en te verlaten.

Waardoor verliezen wij onze spontaniteit?

De competitieve wereld waarin wij vandaag leven en opgroeien, zet ons mensen tegenover elkaar, stimuleert persoonlijke materialistische waarden en maakt individualisten van ons. We hechten ons sterk aan luxe bezittingen, willen daar steeds meer van in bezit hebben en hebben sterk de neiging die bezittingen te verzekeren en te beschermen.

Wat verliezen we in werkelijkheid

Met ‘t hechten aan materialistische waarden verliezen we het contact met ons diepe innerlijke ZELF en richten we ons steeds meer op een ander en wat “buiten ons” gebeurt, op wat wij ten opzichte van een ander willen verwezenlijken …
Maar een mens bestaat niet uit synthetisch gemaakte materialen, wij zijn niet wat wij hebben …..
We zijn een natuurlijk biologisch wezen, met natuurlijke waarden ingebouwd in onze genen en onze ziel. Vanaf onze geboorte hebben we allemaal behoefte aan genegenheid en saamhorigheid en aan een gezond pakket aan krachtige natuurlijke voeding, waar we gezond, fit en sterk van blijven en die basale behoeften veranderen nooit. Daarom moeten we niet vergeten dat wij een natuurlijk wezen zijn, mèt natuurlijke behoeften en we zijn het beste af met onszelf als wij aan die behoeften gehoor geven ……

Onze basis is al duizenden jaren hetzelfde

De basis van ons mens-zijn, onze gevoelens en emoties die we vandaag ervaren, zijn nauwelijks veranderd in de afgelopen paar duizend jaar, onze biologie en onze hormonen werken nog vrijwel precies hetzelfde. Alleen heeft ons menselijk vermogen om te denken en emoties te hebben ons in staat gesteld onze denkpatronen te veranderen naar heel andere waarden. Echter, zodra wij van onze basis wegraken worden we diep van binnen onzeker en onrustig en heeft dat zijn weerslag op ons geluksgevoel en onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Leren luisteren naar wat de situatie ons te vertellen heeft

De huidige economische crisis heeft een belangrijke boodschap in zich, namelijk dat wij elkaar nodig hebben om gezamenlijk een stabiele, rustige, gezonde en duurzame wereld te bouwen, waarin wij ons richten op welzijn voor alles wat leeft op deze aarde.
Gelukkig tonen steeds meer mensen belangstelling om weer meer in contact te komen met hun innerlijke wereld en hoe hun emoties werken, dat is een teken van volwassenheid. (De Dalai Lama)
Waar de politiek zich nog met krampachtigheid richt op GELD en maar niet een oplossing weet te vinden om de economie weer aan de wandel te krijgen, gaat ons leven gewoon door, elke ochtend komt gewoon de zon weer op en gaat alles gewoon weer door.

De manier waarop alles verder gaat kunnen wij veranderen !!

Om onszelf prettiger te voelen, kunnen wij een andere koers varen, een koers die de wereld veel rustiger en stabieler maakt en die veel duurzamer is, een koers die gericht is op welzijn !!
Uiteindelijk bepaalt hoe jij je voelt, wat je leven waard is voor jou …..

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk