Blog

Terug naar Blog
persoonlijke effectiviteit

Onvoldoende vooruitgang, wat te doen?

Rate this post

persoonlijke effectiviteitStel je hebt een idee, je wilt het realiseren, maar het lukt je onvoldoende. Je werkt hard. Je wilt het echt heel graag, maar toch lukt het je niet om je wens in realiteit om te zetten. Het lijkt wel alsof er ontzettend veel dingen je belemmeren. Het lijkt je niet te lukken. Wat moet je dan doen?

Onderzoek wat je anders kan doen

In ieder geval niet doorgaan zoals je het afgelopen tijd hebt gedaan. Maar het anders doen. Je dient dus even een stap op de plaats te maken. Sta even stil bij de stappen die jij tot nu toe hebt gezet, en probeer te analyseren, wat je hebt gedaan. En onderzoek aan de hand van de volgende onderwerpen of je het toch anders moet aanpakken.

Verbeelding

Heb je het eindresultaat voldoende verbeeld? Heb je een verbeelding gemaakt van de stappen naar het eindresultaat? Wij creëren alles twee keer, één keer met hoofd & hart en één keer in werkelijkheid. Zonder goede verbeelding is het heel moeilijk om je resultaat te verwezenlijken. Maak een verbeelding. En zowel met je ratio als met je hart. Hoe ziet het er uit en hoe voel je je erbij? Maak het levensecht! Als je onvoldoende vooruitgang boekt kan dit het probleem zijn.

Plan van aanpak

Wij creëren alles twee keer, Ik schreef het zo juist. Eerst met ons hoofd & hart, daarna in werkelijkheid. De planning is de brug tussen de virtuele wens en de realisatie ervan. Veel mensen hebben geen plan. Maar een goed plan is essentieel. Een goed plan maakt je idee werkelijkheid. Dat wat gepland heeft de neiging om ook echt te gebeuren. Persoonlijk geloof ik in korte plannen die de essentie bevatten. Ik geloof niet in uitgebreide plannen. Een goed plan vertelt je wat je moet doen in een bepaalde tijdsperiode. Een goed plan zet je tot actie. Daarvoor dient een plan. Dus een goed plan bevat een overzicht van de activiteiten en tijdsplanning. Als je onvoldoende vooruitgang boekt is het heel goed mogelijk dat je onvoldoende weet welke stappen je moet zetten.

Zelfvertrouwen

Onvoldoende vooruitgang kan ook voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Je twijfelt aan jezelf of jij daadwerkelijk in staat bent om jouw idee vorm te geven. Je wordt gemakkelijk beïnvloed door de opinie van anderen. Als anderen een ander kijk hebben, dan laat je je gemakkelijk afleiden. Helaas is het zo dat als je onzeker bent, je gemakkelijk het advies van een ander overneemt, of dat het je nog onzekerder maakt. Dus: heb jij voldoende zelfvertrouwen om het tot stand te brengen en laat je je inspireren door de juiste mensen? Prima. Ontbeer je voldoende zelfvertrouwen? Werk dan aan je zelfvertrouwen. Wil jij weten wat jij kunt doen om meer zelfvertrouwen op te bouwen, klik dan hier.

Uitvoeren

Stagnatie in de creatie komt vaak doordat tijdens de uitvoering, je niet uitvoert maar door blijft gaan in de planning of in de verbeelding. Maar onthoud één ding van dit blog. Je kunt alleen creëren als je acties uitvoert het liefst conform het plan. Acties en nog eens acties. En dus niet te veel in je hoofd blijven zitten, maar ga in de actie mode.

Obstakels

Het uitgangspunt van de bovengenoemde opsomming is dat de oorzaak van de onvoldoende vooruitgang bij onszelf ligt. Dat is natuurlijk in alle gevallen ook uiteindelijk het geval. Toch kan het zo zijn dat er zaken op ons pad komen, die de voortgang bemoeilijken. Neem de huidige economische crisis. Deze crisis heeft veel voor mensen gevolgen. Toch is mijn overtuiging dat wij ons niet door obstakels uit het veld moeten laten slaan. Wij dienen een manier te bedenken hoe ons plan toch tot stand wordt gebracht, hoe wij elke obstakel kunnen verslaan.

Tot slot

Jij hebt een idee dat jij graag wilt verwezenlijken, en het loopt niet zo goed als je had gewenst. Dan is het van belang om even een pas op de plaats te maken en te onderzoeken wat er aan de hand is. Met dit artikel heb ik gepoogd je handvatten aan te reiken die je verder kunnen helpen zodat uiteindelijk je idee werkelijkheid wordt. En weer aan de slag!

Deel dit bericht

Terug naar Blog