Blog

Terug naar Blog

Omgaan met veranderingen: de belangrijkste vaardigheid in de huidige tijdgeest.

5/5 - (1 stemmen)

We leven in een roerige tijd. Er verandert veel en er is relatief weinig houvast. Sommige mensen ervaren het als handelen in de mist. Met een dikke mist is het echt niet eenvoudig om je koers te blijven bepalen. Zo hoorde ik dat sommige mensen nog wel een tijdje thuis moeten blijven werken, andere personen mogen af en toe naar kantoor. Maar ook deze regeling zou zomaar weer op eens anders kunnen zijn. De kenmerk van deze tijdgeest is dat er veel verandert. En dat je met relatief weinig informatie keuzes moet maken.

Omgaan met de huidige tijdgeest

Het is derhalve belangrijk dat we een attitude ontwikkelen om adequaat met deze tijdgeest om te gaan. We hebben lang het idee gehad dat we de veranderlijkheid konden beïnvloeden. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De klimaatverandering komt er echt aan. Het racisme vraagstuk is nog lang niet opgelost. En er is echt een corona-crisis in de wereld gaande. En vele geleerden zeggen dat deze coronacrisis niet de laatste pandemie zal zijn.

Omgaan met deze veranderende wereld

Met andere woorden we kunnen wel bezig blijven om te bedenken dat wij de wereld vast kunnen zetten en denken dat de wereld niet verandert maar het tegenovergestelde is waar. De wereld verandert continu en het is voor de mensheid belangrijk om een attitude te ontwikkelen die zorgt dat we adequaat met deze veranderende wereld om kunnen gaan. We dienen de switch te maken van aandacht naar buiten naar aandacht naar binnen. Dat kan gemakkelijk met de brain-mind aanpak.

Werking van brein en mind

De werking van het brein geeft ons zeer veel mogelijkheden om goed met deze veranderingen om te gaan. Allereerst, ons brein is neuroplastisch. Dit betekent dat het brein zich automatisch aanpast aan de veranderende omstandigheden. Meer kennis over deze neuroplasticiteit kan mensen echt goed helpen gedrag eigen te maken die nodig zijn bij deze continu veranderende omgeving. Voorts geeft deze kennis mensen hoop. DVLC heeft een animatie laten maken over neuroplasticiteit. Klik hier als je hier een video over wilt bekijken.

Twee mindsets

Mijn carrière als ondernemer is begonnen toen ik het boek van Victor E. Frankl, De zin van het bestaan had gelezen. Hij beschrijft zeer krachtig in dit boek waarom hij het concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Zijn analyse: hij kon switchen naar de juiste mindset. In mijn woorden is dat de mindset van de interne leider. De mindset van de interne leider is in staat om ondanks crisis en stress de juiste keuzes te blijven maken. Na het boek van Viktor Frankl zijn er zeer veel boeken over dit onderwerp verschenen zoals Kahneman, Dweck en Eger. Ze zijn het over een ding eens: Iedereen kan leren switchen tussen deze twee mindsets. Deze switch valt dus goed te leren. Dat is ook onze ervaring in het geven van leiderschapstrainingen.

De oplossingsrichting

Waar ik je graag in wil inspireren is minder te kijken naar oplossingen buiten jezelf maar naar oplossingen in jezelf. Mijn overtuiging is dat altijd alles al verandert, echter dat de verandering momenteel nog veel sneller gaat. De enige manier om hier goed mee om te gaan is een attitude te ontwikkelen die je goed leert omgaan met de continu veranderende wereld.

Tot slot

Veel van ons zetten zich vast in hoe het zou moeten, deze tijd laat zien dat we ons niet kunnen vastzetten maar dat we de continu veranderingen moet leren te omarmen. Het leven is een oefening op zich.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog