Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Omgaan met de corona-crisis vanuit breinperspectief

Rate this post

Omstandigheden kun je niet veranderen, echter je kunt wel anders leren omgaan met verwarrende en veranderde omstandigheden. De corono-uitbraak en de maatregelen zijn omstandigheden die we niet kunnen veranderen. Het gaat er nu vooral om hoe jij omgaat met deze situatie. Hoe beter je omgaat met deze situatie des te beter je handelt, ondanks deze verwarrende tijden. En je hebt hierin een keuze!

Mijn inspiratie

Bij de start van mijn eigen bedrijf zo’n 12 jaar geleden, werd ik onder andere erg geïnspireerd door Viktor Frankl. In zijn boek: “Zin van het bestaan” beschrijft hij zijn verblijf in het concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam tot de realisatie dat er ook betekenis gegeven kon worden aan slechte omstandigheden. Door deze realisatie kon hij veel beter met de afschuwelijke omstandigheden van het concentratiekamp omgaan.

Ik realiseerde mij later dat veel meer mensen op deze manier met slechte en verwarrende omstandigheden omgaan. Neem bijvoorbeeld Arjan Erkel. Volgens mij zou iedereen zich kunnen realiseren dat je een keuze hebt hoe jij omgaat met deze verwarrende omstandigheden. Je hebt een keuze welke mindset je vooral inzet.

De twee mindsets

Gemakshalve kun je zeggen dat er twee mindsets zijn: de volger mindset en de interne leider mindset. De mindset van de volger volgt je conditionering en je -in deze tijd onzekere- emoties. Wat deze mindset eigenlijk doet is dus zich minimaal aanpassen aan de veranderende omstandigheden, aan de nieuwe werkelijkheid, het reageert, het handelt niet bewust. Deze mindset zorgt daarom dat jij in de overleef-stand komt.

Naast de mindset van de volger heb je ook de mindset van de interne leider. De mindset van de interne leider, hangt als ware boven je brein en helpt je de juiste keuzes te maken. Deze staat veel losser van omstandigheden. Deze mindset ervaart je emoties en je conditionering en zorgt dat je vrijheid hebt om andere keuzes te maken. Deze mindset is zich heel bewust dat jij deze conditionering en emoties niet bent!

Je hebt overigens zelf een behoorlijke grote invloed in welke mindset je zit.

Een belangrijk weetje over het brein!

Het brein is neuroplastisch. Dit betekent dat het brein zich aanpast aan de impulsen die het voor langere periode ontvangt. Deze neuroplasticititeit werkt dus ook met betrekking tot de mindset switch. Als we lang genoeg een bewuste impuls sturen naar het brein, (bijvoorbeeld bezig blijven) zal langzamerhand de krachtige interne leider mindset het over kunnen nemen. Echter als je in deze verwarrende tijd je continu onzeker voelt en vanuit deze onzekerheid reactief handelt, zal het brein dit als waarheid gaan zien en je zit meer en meer in de volger mindset.

Belangrijk is dat jij in deze nieuwe werkelijkheid zelf de regie houdt. Dat kun je doen met het inzetten van je juiste mindset. De kern is dus de mindset switch.

Hoe switch je naar de mindset van de interne leider?

Door te leren te werken met je eigen brein leer je te switchen naar een effectieve mindset. Het begint met je eigen brein observeren en het herkennen van je patronen. Op een gegeven moment ga je herkennen in welke mindset je zit. Op het moment dat jij je mindsets herkent kan jij de switch maken.

Tot slot

In onzekere tijden, is het dus erg belangrijk om te leren te werken met je brein. Als je namelijk kunt werken met je brein, ben je minder afhankelijk van de externe omstandigheden en ga je meer op jezelf vertrouwen. Je kunt zelf de mindset shift inzetten en gedrag eigen maken dat past bij deze nieuwe werkelijkheid. Ook al verandert de omgeving, je ervaart houvast met jezelf.

 

NB
Toepassen van neurowetenschappelijke kennis voor persoonlijke ontwikkeling wordt ook wel neuroleiderschap genoemd. Ik wil graag deze kennis met zo veel als mogelijk mensen delen. Ik organiseer daarom online proeverijen neuroleiderschap. Klik hier als je er meer over wilt lezen.


Slide

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk