Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

Niet volgens je waarden handelen put mentaal uit!

5/5 - (2 stemmen)

In de neuroleiderschap is het noodzakelijk dat je je prefrontale cortex fit houdt. Je prefrontale cortex zorgt voor de bewuste interactie met jezelf en met je omgeving. Als de prefrontale cortex onvoldoende fit is, is de kans groot dat je interactie met jezelf of met je omgeving reactief is. Deze reactiviteit is weer gebaseerd op je gewoontes, je conditionering en op je emoties. Je zult begrijpen dat dit vooral onbewust is. Ook nodigt deze reactiviteit uit voor een vicieuze cirkel. Want door deze reactiviteit kun je gemakkelijk niet het juiste doen.

Belangrijke vergeten energievreter

Er is een belangrijke energievreter voor de prefrontale cortex die geniepig is. In veel gevallen, hebben we deze energievreter niet door. Doordat we deze energievreter niet door hebben, kan deze sluipend toeslaan. Zelfs met een burn-out tot gevolg. Als je onvoldoende aligned bent, of je onvoldoende in overeenstemming handelt met wat voor jou belangrijk is, kan dit ten koste gaan van het functioneren van je prefrontale cortex. De vergeten energievreter is onvoldoende in overstemming handelen met je waarden. Hoe zit dat?

We handelen reactief in plaats van volgens waarden of drijfveren

Als we niet uitkijken, handelen we voornamelijk reactief. Ons reactieve handelen is niet altijd het handelen dat goed bij onze waarden past. Ik zal dit met een voorbeeld toelichten. Het voorbeeld gaat over werk-prive balans. Je hebt een gezin en één van je belangrijke zaken is tijd besteden aan je gezin. Een goede werk-prive balans is belangrijk voor jou. Het bedrijf waar je werkt, vraagt steeds meer van jou. Je hebt van huis meegekregen dat nee-zeggen niet goed is. Dus je zegt gemakkelijk ja. Je leidinggevende vraagt je regelmatig om een paar uur extra te werken. En je zegt reactief: ja hoor, dat is goed. Voordat je er erg in hebt, ga je steeds een beetje meer werken. In het begin moest de leidinggevende dit nog vragen, maar inmiddels biedt jij het zelf al aan. Dit gedrag gaat ten koste van je waarde goede werk-prive balans. Je reactieve manier van handelen heeft dus gezorgd dat je niet primair handelt volgens je waarden of drijfveren.

Emoties

Het brein reageert hierop met emoties. Je kunt denken aan schuld naar je gezin, boosheid op het werk of wat dan ook. Er zit in deze situatie veel emotie. En deze emotie is het signaal van je brein dat je even stil moet staan. Het brein signaleert een tegenstrijdigheid tussen je gedrag en je diepere behoeftes. De emotie is geboren. Deze emotie wil je helemaal niet voelen. Dat komt je helemaal niet uit.

Prefrontale cortex remt

De prefrontale cortex is nu aan zet. De prefrontale cortex kan bewust of onbewust emoties remmen, gedachten remmen. Zaken die ons even niet uitkomen kunnen door de prefrontale cortex geremd worden. In het dit voorbeeld zullen je signalerende emoties geremd worden. Hierdoor is je prefrontale cortex met zaken bezig die energie kosten. Stel, je handelt korte tijd niet in overeenstemming met je waarden, dan is er niet veel aan de hand. Maar als je dit lange tijd gaat doen, zal je prefontale cortex uitgeput raken. Hierdoor zul je je steeds minder mentaal vitaal voelen. Doordat je minder mentaal vitaal bent, ga je dit proces ook niet door hebben.

Tot slot

Steeds meer realiseer ik de importantie voor managers om bezig te gaan met een fitte prefrontale cortex en met mentale vitaliteit. Door mentaal vitale medewerkers te hebben, functioneert je team beter en krijg je betere prestaties. Dit betekent naast een gezonde leefstijl hebben ook dat managers aandacht moet hebben voor de alignment van waarden en gedrag. Is deze alignment niet aanwezig, dan is er een degelijke kans dat iemand steeds minder vitaal wordt. Het functioneren gaat dan echt achteruit. Het zorgen voor een fitte prefrontale cortex is alignment met je waarden.

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk