Blog

Terug naar Blog

Negen fouten die beginnende managers makkelijk maken

4.2/5 - (5 stemmen)

beginnende managerAls je net met managen begint, kan het best moeilijk zijn. Het blijkt bijvoorbeeld dat het merendeel van de beginnende managers start met managen, zonder een opleiding in management te hebben gehad. Fouten zijn dan makkelijk gemaakt. In het artikel, Acht tips voor beginnende managers, heb ik al een lans gebroken dat beginnende managers een coach moeten nemen.
In dit artikel volgen negen fouten die je als beginnende manager makkelijk kunt maken. Ik wens van harte dat dit artikel je inspireert om deze fouten niet te gaan maken.

1. Denken dat je alles al weet

Laten we eerlijk zijn. Het managementvak is wezenlijk iets anders dan het werk van een professional. Een houding van bescheidenheid en een lerende houding is wat hier past. Het motiveert je omgeving niet als je als pas beginnende manager de houding aanneemt, ” I know it all!”

2. Aan iedereen laten zien dat je de baas bent

In mijn tijd als manager had ik eens een vervanger aangewezen die tijdens mijn afwezigheid aan iedereen heel duidelijk liet merken dat hij de baas was. Wat was het effect? Een enorme geïrriteerde afdeling. Toen ik terug kwam was iedereen blij dat hij van de job afgehaald werd.
Iedereen weet heus wel dat je de nieuw baas bent. Als je toch wilt laten zien dat je anders bent dan de voorgangers. Focus je op iets waarmee jij op korte termijn positief het verschil kunt maken.

3. Van alles gelijk veranderen

Bepaalde zaken lopen een bepaalde manier. Wellicht vind je de manier niet jouw manier. Maar dat is nog niet hetzelfde dat het niet een goede manier is. Er zit een groot verschil tussen anders en fout!
Leer te accepteren dat er verschillende wegen naar Rome leiden.

4. Je door angst te verlammen

Het is nogal wat, de verantwoordelijkheid van een managerspositie. Maar laat je hier door niet verlammen. Je bazen hebben je niet voor niets gekozen. Zij hebben vertrouwen dat je het kunt. Er is geen ruimte en reden om je door angst te laten verlammen.

5. Geen tijd nemen om je mensen te leren kennen

Of je nu uit het team komt ( en je denkt de mensen goed te kennen) of je komt van een andere plek (en je kent de mensen uit je team nog niet). Het is ALTIJD belangrijk om je mensen echt te kennen. Maak een afspraak met al je medewerkers en praat over wat ze echt belangrijk vinden.

6. Geen tijd spenderen met je baas

Je zou kunnen denken, dat je nu zelf baas bent, je eigen baas geen tijd meer voor je heeft. Of dat je je tijd zou verdoen als je met je baas overlegt. Fout. Je zit nu in een nieuw team, het team dat wordt aangestuurd door je baas. Tijd besteden met je baas is dus een effectieve tijdbesteding en een noodzaak!

7. Niet bezig zijn met medewerkers die disfunctioneren

Ook al begin je net met je functie als manager, mensen die niet functioneren, al lang of nog maar kort, ze hebben je aandacht nodig. Het is niet de leukste klus voor velen, maar wel één van de belangrijkste. Je dient te zorgen dat elke medewerker zich gaat ontwikkelen tot een medewerker die goed functioneert en te zorgen dat medewerkers die niet functioneren de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

8. Vergeten dat je gewoon een mens bent

Deze kan natuurlijk niet ontbreken van een bedrijf dat expert is in leiderschapsontwikkeling met de mens centraal. Als je begint met leidinggeven, is het essentieel dat je vooral een mens met een hart blijft. Mens zijn gaat gepaard met emoties. Deze mag je hebben.

9. De verantwoordelijkheid niet nemen die bij deze positie hoort

Of je het leuk vindt, of niet, maar als manager heb je een verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt in je team. Ook ben je verantwoordelijk voor het leveren van goede prestaties en resultaten. Neem deze verantwoordelijkheid.

Tot slot

In deze -niet niet volledige lijst- tref je een aantal fouten aan die ik frequent heb gezien bij beginnende managers. Probeer svp deze fouten te vermijden. Daar hebben je medewerkers recht op.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog