Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Neem jij de tijd om te lunchen?

5/5 - (2 stemmen)

Regelmatig zeg ik tegen mijzelf en tegen klanten dat zij tijd moeten nemen om te lunchen. Ik kom echt vaak tegen dat managers en andere professionals tussendoor hun lunch nuttigen, in plaats van echt even de tijd te nemen. Het is om een aantal redenen erg belangrijk om tijd te nemen om te lunchen. Wellicht denk je wel dat tijdens je lunch je email checken productief is. Wellicht denk je zelfs wel dat je eerder naar huis kan, als je tijdens je lunch je email checkt. ( Dat is dus niet zo.)
Er zijn zeer goede redenen om echt even pauze te nemen. Ik noem er een aantal.

1. Overgangsmomenten bevorderen creativiteit

De verandering van locatie heeft een groot voordeel. Het bevordert je creativiteit. Daarom hebben mensen vaak creatieve ideeën als ze autorijden, of eindje gaan wandelen etc. Als ik creativiteit nodig heb, ga ik een stukje fietsen. De reden waarom mensen dan creatieve ideeën hebben, komt, volgens onderzoek, dat mensen het meest ontvankelijk zijn voor nieuwe ideeën tijdens overgangsmomenten. Persoonlijk denk ik dat wij dan even niet denken, en dat ons gezond verstand om de hoek kan komen kijken. Tijd nemen om even ergens te gaan lunchen is dus een goede mogelijkheid om je eigen creativiteit te bevorderen.

2. Lunch is goed moment om te verbinden

In het vorige blog heb ik het gehad over hoe je verbinding kunt maken met je medewerkers. Ik heb toen gezamenlijk lunchen niet genoemd. Maar gezamenlijk lunchen verbetert de onderlinge verbondenheid. Daarbij kan het soms ook slim zijn om sommige zaken tijdens een lunch te bespreken. In plaats van een vergadering kies je er dan voor om het overleg tijdens een lunch te doen.

3. Het is effectiever om je energie te managen dan je tijd

Een van de grootste valkuilen van onze tijd is dat wij te veel bezig zijn met efficiëntie in plaats van met effectiviteit. Effectiviteit gaat altijd voor efficiëntie. Effectiviteit gaat om de juiste dingen doen, terwijl efficiëntie meer gaat om de dingen snel te doen. Er is veel onderzoek gedaan, naar hoe je mensen productiever maakt. Het is overduidelijk aangetoond dat productiviteit verbetert door frequente pauzes. Dit komt omdat pauzes je energie opleveren. De lunchpauze past hier dus prima in. Dus door echt een lunchpauze te nemen, krijg je meer energie.

4. Eten met aandacht is stress verlagend

Door tijd te nemen om te eten, kun je met aandacht eten. Met aandacht eten is een oefening die zorgt dat je weer meer contact kan maken met jezelf. In plaats van dat je geleefd wordt door de waan van de dag, zal deze oefening zorgen dat je een pas op de plaats maakt. Het resultaat? Een meer gefocust en alert persoon. De middag zul je effectiever besteden.

Tot slot

Succesvolle bedrijven weten het wel. Het is essentieel om in de wellness van de medewerkers te investeren. Een lunchpauze hoort daar in ieder geval bij.

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk