Blog

Terug naar Blog

Neem je gedachten niet te serieus

5/5 - (2 stemmen)

Men heeft uitgerekend dat een gemiddeld brein op een dag 25.000-50.000 gedachten maakt. (Hoeveel van deze gedachten heb jij je bewust?) Dit betekent tussen de 1.000 en 2.000 gedachten per uur, als we de nacht meerekenen. Dat is erg veel. Deze gedachten worden automatisch en reflectief geproduceerd door het brein. De ene gedachte volgt de andere gedachte makkelijk op. En als we niet uitkijken worden we volledig geleid door al deze gedachten. Terwijl niet alle gedachten even betekenisvol zijn. Van de 1.000 gedachten per uur zijn er zeer veel nutteloos.

Zinloos versus zinvol

Deze reeks van gedachten is vaak de start van geleefd worden door de waan van de dag.
Het zou fantastisch zijn als al deze gedachten zinvol zijn. Echter die 1.000 gedachten per uur zijn lang niet allemaal zinvol. Toch laten we ons wel leiden door die gedachten, want we nemen deze gedachten vaak te serieus. Dat is nu eenmaal onze gewoonte.

Repeterende gedachten

Veel van onze gedachten komen voort uit het narratieve netwerk van het brein. Dit narratieve netwerk houdt zich bezig met het bedachte zelf. Het is ons idee van wie we denken te zijn. Vanuit mijn perspectief produceert dit netwerk vooral reactieve gedachten. Gedachten die automatisch ontstaan vanuit een impuls. Dit soort gedachten komt voort uit onze conditionering. Het is maar de vraag of wij onze conditionering zijn. En of we dus deze gedachten zo serieus hoeven te nemen.

Handelen op basis van deze gedachtenstroom

Deze gedachten zijn vaak wel de bron van ons handelen. Dus ook de bron van ons handelen in de waan van de dag. Oftewel we worden geleefd door ons denken en door de 1.000 gedachten per uur. In mijn jarenlange ervaring als leiderschapstrainer ben ik daarom tot de conclusie gekomen dat we veel te veel aandacht besteden aan de inhoud van onze gedachten. We nemen deze inhoud veel te serieus. Dat kan gemakkelijk leiden tot allerlei gedachten en acties die niet functioneel zijn. De aandacht voor de inhoud van de gedachten is te groot geworden en daardoor voeden wij deze reactieve gedachten veel te veel. Dat bevordert de waan van de dag. We laten ons meer leiden door de inhoud van de gedachten dan deze gedachten zien als een geconditioneerd reactieproces van onze hersenen.

Meer aandacht voor herkennen

We moeten daarom meer aandacht besteden aan het herkennen van het opkomen van deze gedachten in plaats van te reageren op hetgeen er continu op ons afkomt. En deze gedachtenstroom zijn gang laten gaan. We moeten leren herkennen dat we continu gedachten hebben en dat deze gedachten je handelen de hele tijd kunnen bepalen. Deze continue stroom van gedachten is eigenlijk de waan van de dag.

Onderbreek de stroom met gedachten

Alles begint dus met anders met de gedachten omgaan! Hoe? Door gedachten als gedachten te herkennen en niet gelijk met de inhoud van de gedachten meegaan. Ik geef daarom mijn klanten vaak de volgende opdracht mee. Stop zes keer op een dag voor 5 minuten met alles. Sta even stil. Probeer je aandacht te richten op je ademhaling, op je lichaam of op een extern object. Wat je precies doet maakt niet alles uit, zolang je maar even stil staat en die continue stroom van gedachten onderbreekt.

Tot slot

Per uur 1.000 gedachten hebben, betekent per minuut 16 gedachten. Deze gedachten hebben erg veel invloed op je acties. De eenvoudige gap-oefening zorgt ervoor dat je deze gedachtenstroom onderbreekt. Word je hier vaardig in? Dan zal je ook tijdens het werk veel vaker in staat zijn om deze gedachtenstroom als stroom te herkennen in plaats van mee te gaan met de inhoud van de gedachten.


Slide
PROEVERIJ NEUROLEIDERSCHAP

ONTDEK IN EEN HALVE DAG
hoe je de kennis van de werking van het brein kunt integreren persoonlijk en professioneel leiderschap


Deel dit bericht

Terug naar Blog