Motivatie verhogen met kennis uit de neurowetenschappen
Ken je die dagen dat jij minder of niet gemotiveerd bent? Eigenlijk geen zin hebt in je werk, of in je relatie? Lees dan verder, want dit artikel geeft je inzicht wat motivatie is en het geeft je tips hoe je je motivatiekraan open kunt zetten en om kunt gaan met dipjes in je motivatie.
Wat is motivatie?
Motivatie is een van de drijvende krachten van menselijk gedrag en tegelijkertijd een sleutelelement bij het realiseren van levens- en professionele doelen. Het bereiken van een doel is een proces waar je over moet nadenken en voor moet werken.
Als je tijdelijk geen motivatie voelt om er voor te werken, is de kans groot dat jij aan zelfsabotage doet. Zelfsabotage is een breinproces waarin je feitelijk door je limbische systeem gegijzeld wordt. Een limbische gijzeling betekent dat je geleid wordt door het limbisch systeem van je brein oftewel de emoties en je gewoontes. Veranderen ervaar je dan als onveilig.
Voorbeeld
Je voelt je enorm gemotiveerd om op je werk echt het verschil te maken. Er ligt een goed plan. Je interne leider wil er echt mee aan de slag. Echter, je voelt je ook een tikkeltje onzeker. Deze onzekerheid groeit door het sabotagebrein. En daarom stel je een bepaalde activiteit, zoals een presentatie, alsmaar uit. Dit uitstellen is de limbische sabotage.
Omgaan met deze limbisch sabotage en gemotiveerd blijven
Voordat ik je een aantal tips geef hoe jij deze limbische sabotage kunt overwinnen, wil ik benadrukken dat het oefening kost. Het is niet even op een knopje drukken. De kern van de oefening is dat jij je brein leert leiden in plaats van dat het brein jou leidt. Het goede nieuws is dat door langdurige oefening motivatie een gewoonte wordt.
Je doelen visualiseren
Het louter bezig zijn met smartdoelen stellen blijkt voor het brein niet voldoende. Ook het maken van doe-lijstjes is niet voldoende. Je moet starten met je einddoel te visualiseren.
Het brein heeft een grote visuele schors, die heel veel invloed heeft op jouw acties en reacties. Je dient je einddoel, wat je wilt bereiken met je acties, te visualiseren. Het gaat bij visualisatie bij uitstek om te leren je brein te managen. Jij, je bewustzijn, moet het winnen van je sabotagebrein. Jouw visualisatie is sterker dan je saboterende ik. Door te visualiseren ben je bezig je brein te trainen.
Het einddoel visualiseren is niet voldoende. Veel einddoelen zijn nogal abstract. Belangrijk is dat jij het beeld uit de abstractie haalt. Abstractie helpt niet in je motivatie. Je dient derhalve ook de concrete stappen om je doelen te bereiken te visualiseren. Doe deze visualisaties op een dagelijkse basis.
Volhouden
Hoeveel mensen zouden er niet met iets zijn begonnen en uiteindelijk toch zijn opgehouden? Heel veel mensen, dat weet ik zeker. Het volhouden van iets is een studie apart. Ook hier is het belangrijk om je brein te leren managen.
Er zijn twee mogelijkheden om dit te beïnvloeden.
- Wees dagelijks bewust van je uiteindelijke doel. Bewustzijn is hier de sleutel. Verlies je de connectie met je bewustzijn, dan zal je makkelijk in uitstelgedrag komen. Je sabotagebrein neemt het over.
- Zorg voor voldoende dopamine-levels. Dopamine is een motivatie neuromodulator, waar je redelijk veel invloed op kunt hebben om het enigszins te verhogen. Denk dan aan zonlicht en koud douchen. Spaar je dopamine door minimaal dopamine te verbruiken voor de minder relevante zaken( vb social media).
Omgaan met obstakels
In de realisatie van je doelen kom je natuurlijk obstakels tegen. Deze obstakels kun je enorm demotiveren. Deze demotivatie zorgt weer dat je sabotagebrein aanstaat. De manier om hiermee om te gaan is van tevoren je obstakels geïdentificeerd te hebben en ook al een plan gemaakt te hebben hoe je hiermee om wilt gaan. En vervolgens visualiseer je wat je gaat doen bij die obstakel. Op het moment dat die obstakels op je pad komen, weet je wat je moet doen. Er is minder angst. Je sabotagebrein heeft minder invloed.
Tot slot
Als we de motivatie bekijken vanuit de breinwetenschappen, kan iedereen zeker zorgen dat hij gemotiveerder blijft. Dit betekent: zorg ervoor dat je met het brein in gedachten aan alle aspecten van het motivatieproces voldoet – van het stellen van een doel, het overwinnen van obstakels tot het volhouden van het tempo tot het einde van de actie.