Managers, zorg dat je mentaal en fysiek fit blijft!
Vorige week had ik een intervisie met een groep managers die bij ons een leiderschapsprogramma volgt. Onze intervisie is vooral bedoeld om te inspireren dat deelnemers gaan oefenen. Door oefeningen maken de deelnemers nieuwe neurale banen. Een nieuwe neurale baan komt overeen met het aanleren van een nieuw gedrag of een nieuwe gewoonte. Iedereen had goed geoefend. Het bijzondere van deze groep was dat veel van de deelnemers een fit-doel hadden geoefend. Ik juich dat erg toe.
Leiderschap is sport
Leiderschap is niet iets wat je op de automatische piloot doet. Er dienen zich de hele dag situaties aan waarin keuzes moeten worden gemaakt. Des te fitter je brein, des beter je in staat bent om deze keuzes te maken. In die zin lijkt het op sport. Ook bij sport moet je continu alert blijven, ook daar dienen zich de hele tijd situaties aan waar je passend op moet antwoorden.
Mentaal fit en fysiek fit
Het is daarom voor managers belangrijk om mentaal en fysiek fit te zijn en te blijven. Managers dienen daar tijd voor in te ruimen. Het dient een prioriteit te zijn om dagelijks met fitheid bezig te zijn. Ik zie ook dat er steeds meer gevraagd wordt van de manager, des te belangrijker het is dat managers tijd in ruimen voor mentale en fysieke fitheid.
Van reageren naar passend antwoord
Het brein heeft van nature de neiging om snel te reageren. Een reactie is een onbewuste actie op een impuls. Deze reactie kan een effectieve reactie zijn, maar het kan ook een niet effectieve reactie zijn. Als we mentaal niet zo fit zijn, is de kans groot dat we vanuit onze conditionering reageren, of vanuit onze emoties. In ieder geval niet altijd passend. Dit niet passende gedrag kan vervelende consequenties hebben. Deze consequenties kosten je dan weer extra tijd. Dit is belangrijk want een argument voor veel mensen om onvoldoende bezig te zijn met mentale en fysieke vitaliteit is dat het tijd kost. Het tegenovergestelde is waar: bezig zijn met mentale en fysieke mentaliteit levert je tijd op.
Eenvoudige aanpassingen
Bezig zijn met je mentale en fysieke vitaliteit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dat liet de reflectie in de intervisiegroep van vorige week prima zien. Wat hadden ze gedaan? Ze hadden onder andere afgesproken om de trap te nemen in plaats van de lift. En om elkaar hier aan te houden, bestond er nu ook een “trapgroep” in de whatsapp. Gewoon om elkaar te inspireren.
Pauzes nemen is ook zo’n eenvoudige aanpassing van je dagplanning, die gelijk veel oplevert. Dagelijks 5 minuten tijd plannen tussen de vergaderingen door, een lunchpauze inplannen, en zeven keer op een dag even helemaal – voor 1 minuut- stoppen met waar je mee bezig was.
Een kantoorfiets is ook eenvoudig te organiseren. Door te fietsen stijgt je energie en blijft het lichaam en onze hersenen actief.
De laatste oefening of aanpassing die ik wil delen in dit blog, is stoppen met multitasken en starten met mono-tasken. Op de keper beschouwd bestaat multitasken niet. Wat we doen is diverse taken min of meer tegelijk doen. Hoeveel schermen heb je tegelijk open op je computer?
Wat levert het je op?
Wat me in ieder geval opviel bij de groep van afgelopen vrijdag dat ze allemaal trots waren. Ook viel me op dat ze er echt veel plezier aan beleefden. Het smaakte naar meer. Tot slot: ze voelden zich mentaal fitter waardoor ze de dag makkelijker aan konden. De dagelijkse stress leek ze minder te deren.
Tot slot
Ik benadruk de voorbeeldfunctie van de managers regelmatig. Ook hier is dat belangrijk. Stel je voor, je hebt een manager die niet het juiste gedrag laat zien: die geen pauzes neemt, die fors overgewicht heeft, die niet gezond eet et cetera. Wat voor idee krijg je er dan bij? Stimuleert je dit om met mentale en fysieke vitaliteit bezig te zijn?