Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

Managers: Vergeet mentale vitaliteit niet!

5/5 - (1 stemmen)

mentale vitaliteit | De Valk Leadership CompanyVeel bedrijven zijn in meer of mindere mate met duurzame inzetbaarheid bezig. Ze zien in dat het erg belangrijk is om goed met hun mensen om te gaan. Een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid is vitaliteit. Ik merk dat veel bedrijven vitaliteit primair fysiek aanvliegen, met als primaire focus voorkomen van verzuim oftewel het realiseren van inzetbaarheid op lange termijn. Ik vind het belangrijk dat duurzame inzetbaarheid ook, en misschien wel vooral, wordt aangepakt met de focus op mentale vitaliteit.

Huidige pandemie

De huidige pandemie laat zien, dat het welbevinden op het werk aan het afnemen is. Vorige week hoorde ik in een clubhouse-gesprek dat het geluksgevoel op het werk met een hele punt aan het dalen is. In mijn gesprekken met HRM consultants krijg ik ook de indruk dat de mentale vitaliteit aan het afnemen is. Het verzuim neemt toe, men voelt zich minder prettig, gaat vaak niet uitgerust aan het werk, en blijft in het weekend te veel aanstaan! Alsof men het ‘uit-knopje’ niet meer kan vinden. Al met al is mijn voorlopige conclusie dat men veel minder mentale kracht heeft om adequaat om te gaan met de stress als gevolg van de pandemie.

Mentale kracht

Naast fysieke kracht bestaat er dus ook mentale kracht. Mentale kracht gaat over de eenvoud om adequaat met chronische werkdruk om te gaan, om veerkracht te houden, je emoties te managen. Als je mentaal krachtig bent, vind je het niet erg om met moeilijke situaties om te gaan, dat gaat je zelfs moeiteloos af. Je bent mentaal weerbaar.

De vergelijking met fysieke kracht

Mentale kracht is minder grijpbaar dan fysieke kracht. Echter het wordt veel duidelijker als we mentale kracht vergelijken met fysieke kracht. Wanneer je sport, ben je op een gegeven moment moe, je ademhaling en polsslag gaan steeds sneller, je kracht neemt af. Er komt een moment dat je toe bent aan een lichamelijke pauze. Het fenomeen van mentale kracht werkt in zekere zin hetzelfde. Bij de continue vraag om mentaal extra van jezelf te vragen, kan je mentaal uitgeput raken. Een fenomeen dat ik nu door corona veel meer zie.

Mentale kracht is te ontwikkelen

Wellicht vraag jij je nu wel af of mentale kracht te ontwikkelen is. Veel onderzoek laat zien dat het prima te ontwikkelen is. Het gaat dan om zaken zoals het leren switchen naar de juiste mindset, het leren om je brein uit te zetten, het leren om controle te krijgen over je reacties, het leren hoe je omgaat met uitdagingen en veranderingen. Ook heeft mentale kracht veel te maken met zelfwaardering en waardering in het algemeen.

Managers, vergeet mentale kracht niet

Bedrijven moeten derhalve veel aandacht besteden aan het ontwikkelen en behouden van de mentale kracht van de mensen. Deze aandacht gaat over het faciliteren van het ontwikkelen van mentale kracht door bijvoorbeeld programma’s beschikbaar te stellen. Echter hier ligt ook een dagelijkse taak voor managers en andere leidinggevenden. Het komt helaas nog steeds voor dat managers zich louter bezighouden met de inhoud en niet met de mensen. Ik denk dat deze zienswijze op leiderschap al lang niet meer in deze tijd past. Managers moeten zich ook bezighouden met de mentale en de fysieke vitaliteit. Dit betekent niet dat managers eigenaar worden van het vitaliteitsniveau van hun team. Het betekent wel dat managers een rol hebben om mensen te stimuleren bezig te gaan met vitaliteit.

HRM-afdelingen hebben ook een rol

HRM-afdelingen hebben op hun beurt ook een zeer belangrijke rol in het bevorderen van mentale vitaliteit. Onder andere door mentale vitaliteit prioriteit te geven, mentale vitaliteit te agenderen, door managers te trainen hier aandacht aan te geven, en door vitaliteit frequent te meten.

Tot slot

Managers moeten veel meer aandacht besteden aan het bevorderen van mentale vitaliteit. Het wordt de hoogste tijd dat de mens weer centraal komt te staan in managementland.


Slide

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk