Blog

Terug naar Blog

Managers, ga op je handen zitten

5/5 - (3 stemmen)

managers, ga op je handen zittenIn mijn leiderschapstrainingen laat ik de deelnemers nadenken, wat zij voornemens zijn te gaan doen om neuroleiderschap in hun werk toe te passen. Een van de meest gehoorde voornemens is dat de deelnemers van plan zijn om op hun handen te gaan zitten.

Op je handen zitten

Op je handen zitten betekent dat je de controle loslaat. Het betekent dat je als manager in staat bent om te luisteren, dat je niet meteen in actie schiet, of dat je gelijk met oplossingen aankomt. Als je op je handen zit, bevordert dit dat de ander z’n handen uit de mouwen moet steken. Het zorgt dat het actiepotentieel van de ander geactiveerd wordt.

Twee mindsets

Vanuit de neuroleiderschap is goed uit te leggen waarom dit zo effectief is. Gemakshalve kan je zeggen dat iedereen twee mindsets heeft: de fixed mindset in de groeimindset. De fixed mindset zorgt voor weinig eigen initiatief, het zorgt eerder voor een status quo. De groeimindset is bezig met persoonlijke groei, kansen en persoonlijke ontwikkeling.

De houding van de manager bepaalt voor een deel in welke mindset de ander terecht komt. Als een manager op zijn handen gaat zitten, zorgt dit eerder voor een groei mindset. Als de manager gelijk met oplossingen komt, komt de ander makkelijk in de fixed mindset.

Waarom is op je handen zitten voor veel managers zo moeilijk?

Veel managers vinden het erg moeilijk om op hun handen te zitten. Het menselijk brein is vaak op zoek naar korte termijn beloningen. Het brein maakt dan dopamine aan en we gaan ons hierdoor goed voelen. Dus: als je gelijk iemand kan helpen door een advies te geven of door een oplossing aan te dragen zorg jij eigenlijk voor dat je jezelf beloont. Deze beloning is erg verslavend. Hiermee stoppen voelt als het stoppen met een verslaving.

Als je de anderen wilt laten groeien door op je handen te gaan zitten, zal je – in eerste instantie – zelf minder korte termijn beloninkjes krijgen. Je gaat dus je dopaminemomentje missen. Als je je hier niet voldoende bewust van bent, zal je dus gemakkelijk het van de ander overnemen.

Wat dan wel?

Gelukkig bestaat er vervangend gedrag dat effectief is en makkelijk eigen te maken. Dit nieuwe gedrag zal zorgen dat de ander groeit en zal tevens zorgen dat je wel je dopaminemomentjes behoudt. Dit andere gedrag bestaat uit vragen stellen. Het zijn vragen die de ander aan het denken zet over toekomstige acties en gedrag. Het is erg belangrijk om de vragen positief te formuleren.

Een voorbeeld

Stel je hebt een onvoldoende relatie met een bepaalde persoon. De samenwerking loopt stroef. Wat veel mensen doen is je adviezen geven hoe je dit wel kan verbeteren. Deze adviezen hebben vaak vooral een effect op de adviesgever vanwege de dopaminemomentjes. De adviesgever kan ook een vragensteller worden. Hij zou je kunnen vragen: ‘wat kan jij doen om te zorgen dat in de toekomst de relatie beter wordt’. Op deze manier is de vraag positief geformuleerd. Een negatieve formulering zou zijn: ‘wat kan jij doen om te zorgen dat in de toekomst de relatie niet meer zo slecht is’. Een negatief geformuleerde vraag zorgt er eerder voor dat je in de fixed mindset komt of blijft.

Tot slot

Tegen de deelnemers van mijn trainingen zeg ik het regelmatig. Een effectieve leider worden is heel eenvoudig: Ken het brein en oefen, onder andere met op je handen te zitten.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog