Blog

Terug naar Blog

Manage je brein, dan komt de passie vanzelf

5/5 - (3 stemmen)

Manage je brein, dan komt de passie vanzelfTijdens mijn trainingen en lezingen ervaar ik vaak dat ik zo’n enorme passie heb: passie om mensen te inspireren om ook meer met het brein te doen. Ik ben er van overtuigd dat als mensen de werking van het brein snappen en dit toepassen ze zich beter voelen en echt het verschil kunnen maken doordat men meer vanuit passie kan handelen. Veel mensen laten deze kans liggen, dit vergroot op zijn beurt weer mijn passie! Ik zie zoveel mensen stoeien met het contact krijgen met hun passie, terwijl de oplossing zo dichtbij is. Manage je brein, dan komt de passie vanzelf. Er bestaat een wijd verbreid misverstand dat als je met het brein aan de gang gaat, je rationeler wordt, en minder een ‘hart-persoon bent’. Het tegendeel is waar. Door op de juiste manier met je brein om te gaan ontstaat passie als vanzelf. Dan kun je echt het verschil maken!

Waarom?

Het hardnekkige misverstand dat het brein alleen maar voor de ratio is, voorkomt dat je de passie laat ontluiken. Het brein regelt namelijk ook de emoties. Het regelt zowel de positieve als de negatieve emoties. De negatieve emoties kunnen enorm belemmerend werken. De negatieve emoties remmen bij veel mensen de passie. Door te veel negatieve emoties te hebben, is er te weinig ruimte voor de positieve emoties. Ook de conditionering kan de passie belemmeren.

Wat moet je doen?

Je moet leren om je eigen brein te managen. Simpel maar waar. Door je eigen brein te leren managen kan je makkelijk je eigen negatieve emoties, verwachtingen en je conditionering managen, waardoor je sneller bij je passie kunt komen.

Hoe doe je dat?

Er zijn een aantal elementen die je dan specifiek aandacht moet geven. Hieronder tref je de belangrijkste

  1. Vergroot je kennis van het brein. Stephen Covey zei het al: begin bij het begin. Het begin van de onbegrensde kracht van het brein te benutten is zorgen dat je de werking van het brein begrijpt en toepast op je eigen brein.
  2. Train je prefrontale cortex. De prefrontale cortex is het deel van het brein dat denkt, plant en emoties kan remmen. Met een fitte prefrontale cortex ben je tot veel meer in staat. Je kunt door de juiste zaken te doen zorgen dat je brein veel fitter wordt. En hierdoor ben je beter in staat om je negatieve emoties te remmen, waardoor er ruimte komt voor je passie.
  3. Vergroot je bewustzijn. Bewustzijn is niet statisch. Je kunt je meer bewust worden en meer bewust zijn.
  4. Switch naar de mindset van de interne leider. Het brein heeft twee mindsets: mindset van de interne leider en de mindset van de volger. Oftewel de groei-mindset en de fixed-mindset. Het is belangrijk om jezelf en de ander vooral in de mindset van de interne leider te krijgen. Daar zijn eenvoudige manieren voor.
  5. Oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Oefenen is de kern van groei. Het is belangrijk dat je continu blijft oefenen. Het is bekend dat men door oefenen nieuwe vaardigheden kan ontwikkelen, denk maar aan sporters. Hetzelfde principe geldt voor gedragsverandering. Door oefenen ontwikkel je nieuw gedrag

Brain&mind aanpak

Bovenstaande onderdelen hebben we verwerkt in de brain&mind aanpak. Brain&mind aanpak is gebaseerd op de wetenschappelijke kennis uit de neurowetenschappen over de werking van de hersenen en bewustzijn. Het toepassen van deze kennis zorgt voor zelfmanagement en persoonlijk leiderschap. De belemmeringen die mensen vaak ervaren om optimaal te handelen en te functioneren (zoals geleefd worden door de waan van de dag, belemmerende emoties en overtuigingen) zijn terug te vinden in de werking van het brein en door niet effectief gebruik van het brein. Door inzicht in de werking en het toepassen ervan, komt empowerment en eigenaarschap als vanzelf tevoorschijn.

Tot slot

Het brein en passie zijn twee begrippen die men vaak niet met elkaar in verband brengt. Toch is dat niet juist. Deze twee begrippen zijn onderling enorm verbonden. Passie ontwikkelen begint met het brein te managen.

Als dit je aanspreekt, en je graag het verschil wilt maken? Kijk dan eens naar de training brain&mind practitioner.

Deel dit bericht

Terug naar Blog