Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

Makkelijk afgeleid zijn

5/5 - (1 stemmen)

“Als je niet ergens voor gaat, dan zal alles je makkelijk afleiden.”

makkelijk afgeleid zijnAfgeleid zijn is van alledag. Als we niet uitkijken, zijn we allemaal regelmatig afgeleid. Als je afgeleid bent, ben je niet bezig met waar je mee bezig zou willen zijn. Het is daarom belangrijk om manieren te bedenken dat je niet zo bent afgeleid. Veel manieren die experts je aanbieden zijn gebaseerd op het bestrijden van symptomen.

Afgeleid zijn wordt te vaak te oppervlakkig bestreden

Als voormalig huisarts snap ik natuurlijk wat het is om symptomen te bestrijden. Een symptoom is een uiterlijk kenmerk van de stoornis, aandoening of ziekte. Dit geldt dus ook van afgeleid zijn. Afgeleid zijn uit zich in de volgende kenmerken;

 • je kan je niet lang achtereen concentreren,
 • door de geringste prikkel raak je afgeleid,
 • de smartphone haalt je continu uit je focus,
 • je staat niet fris op,
 • je blijft piekeren,
 • je bent continu bezig met de toekomst,
 • je voelt je onzeker.

Symptoombestrijding

Bij symptoombestrijding met betrekking tot gemakkelijk afgeleid zijn ben je dus bezig om niet de oorzaak van je afgeleid zijn aan te pakken maar het symptoom. Bijvoorbeeld:

 • Bij niet fris opstaan, eerder gaan slapen;
 • Bij niet lange concentratie, een mindfulness training volgen;
 • Bij overprikkeling, ergens anders gaan zitten;
 • Bij overmatig smartphone gebruik, deze uit het zicht leggen.

Al met al bekende manieren om met snel afgeleid te zijn af te rekenen, echter het is vaak symptoombestrijding. Bij symptoombestrijding heb je niet de echt de oorzaak te pakken.

Niet ergens voor gaan

In verreweg de meeste gevallen komt snel afgeleid zijn omdat je niet echt ergens voor wilt gaan. Je neemt het voor lief. Je accepteert dat het is zoals het is zonder de wens tot verandering. Je maakt je druk en tegelijkertijd zorg je niet voor verandering. Je bent erg gedreven maar je gedrevenheid is vooral een reactie op anderen, of een reactie op een situatie. Je laat je erg leiden door je emoties en vergeet daarom dat je eigenlijk ook ambitie hebt. Je bedenkt regelmatig nieuwe producten, en keer op keer verwijd je de markt dat zij jouw talent niet zien. Het kriebelt naar een nieuwe uitdaging, maar je blijft bij je oude patroon.

Wat te doen bij afgeleid zijn?

Als je regelmatig afgeleid bent, onderzoek dan eens waar je voor wilt gaan. Wat is nu echt belangrijk. Dit hoeft helemaal niet hoogdravend te zijn, maar het moet wel van jou zijn. Voorheen begeleidde ik een klant die heel erg graag werk wilde doen wat zinvol was voor de Nederlandse maatschappij. Hij had zeer goede banen gehad maar bleef toch regelmatig afgeleid. In mijn begeleiding heb ik hem geleerd om te stoppen met de aandacht te richten naar buiten in plaats van zijn aandacht te richten op zichzelf.

De kern

Nu kom ik uit op de kern. Als je gemakkelijk afgeleid bent, is het belangrijk om te leren om je aandacht op jezelf te richten. Als jij je aandacht naar binnen richt, en onderzoekt wat jouw echte behoefte is, heb jij de eerste stap gezet naar minder makkelijk afgeleid te zijn.

Klinkt tegenstrijdig

Door meer aandacht naar binnen te richten, raak je minder snel afgeleid. Dat klinkt wellicht tegenstrijdig. Maar dat is het geenszins. Je lichaam en je hersenen zijn slim genoeg om de buitenwereld in de gaten te houden. Door je aandacht naar binnen te richten train je jezelf om je eigen aandacht te richten op het herkennen van je eigen behoefte. Hoe meer contact je hebt met je eigen behoefte des te minder last van afleiding.

Tot slot

Ons brein is ontworpen om ons te beschermen en ons inzichten te geven in onze behoeftes. Dit superintelligente brein kan dit erg goed als het niet continu hoeft te reageren maar mag handelen vanuit jouw oprechte behoefte.


Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk