Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Machtspelletjes verminderen door inzetten authenticiteit

5/5 - (3 stemmen)

machtspelletjesVeel mensen werken op een werkplek waar gemanipuleerd wordt. Er vinden machtspelletjes plaats, regelmatig wordt er ruzie gemaakt, er wordt achter je rug om van alles en nog wat geregeld, het gaat meer over winnen dan over samenwerken. Vaak heb je geen zin om naar je werk te gaan, als je een dialoog met een collega aan wilt gaan, merk je afweer, je wordt gedwongen om werk te doen waar je niet achter staat, je wordt gedwongen om niet ethisch te handelen en ga zo maar door. Je werkt in een cultuur van overleven of geleefd worden! Niet in een cultuur van samenwerken.

Dit is echt een vervelende werksituatie! En helaas, dit komt heel vaak voor, denk maar aan de toeslagen-affaire.
In dit artikel geef ik je inzichten hoe jij jezelf kunt blijven in een dergelijke machtscultuur.

Ziekmakende cultuur komt door machtspelletjes

Veel mensen worden ziek in een dergelijke cultuur. Wellicht ben jij er ook wel ziek van geworden. Het kan om lichamelijke klachten gaan, of om mentale klachten, zoals burn-out. Deze ziekte ontstaat omdat je moet handelen op een manier die volstrekt niet past bij je authentieke-zelf. Je handelt eigenlijk tegen je eigen geweten in. Je ervaart dat je geen andere keuze hebt. Dat is niet waar. Bovendien, handelen vanuit je authentieke zelf, kan lijken alsof het gepaard gaat met zoveel stress, dat jij maar kiest om mee te gaan in deze cultuur, ondanks kans op uitval.

Wat is de essentie van machtspelletjes?

Machtspelletjes horen bij een overleef-cultuur. In een overleef-cultuur wordt gemanipuleerd. Daar staat nooit het algemeen belang voorop. Bazen en collega’s zijn bezig met vergroten van hun eigen macht vanuit het overlevingsnetwerk van het brein. Macht staat hier dus centraal! Mensen blijven bezig met het verdedigen van het eigen domein, want daar gaat overleven over. Waarom verdedigen mensen hun eigen domein? Omdat ze hun geworden-zelf willen behouden. Macht is een kenmerk van het geworden-zelf.

Deze geworden-zelf is terug te vinden in de werking van je brein. Op de keeper beschouwd is de essentie van machtspelletjes op het werk, een onjuist gebruik van het brein. Mensen worden louter geleid door het overlevingsnetwerk van het brein!

En hier ligt ook de oplossing. De oplossing ligt in het feit dat jij je brein kunt managen zodat jij meer handelt vanuit je authentieke-zelf.

Authentieke-zelf

Naast je geworden-zelf, die dus vanuit overleven handelt, heb je ook een authentieke-zelf. Je authentieke-persoon is die persoon die je in wezen echt bent. De persoon met waarden, met een persoonlijke passie, iemand met een eigen gezicht. Wellicht wel de persoon die je was voordat jij op die werkplek terecht kwam. Je authentieke-zelf is het stemmetje die je keer op keer attendeert dat het niet klopt.
Echter je geworden-zelf heeft zeer krachtige mechanismen ontwikkeld om deze stemmen te negeren, niet te hoeven horen. Dit betekent niet dat deze stemmen er niet zijn. Ze zijn er zeker, echter je duwt ze weg!

De transitie naar je authentieke zelf

De enige duurzaam werkende en gezonde oplossing om veranderingen in een dergelijke cultuur te realiseren, is te zorgen dat jij je brein leert managen in plaats van dat het brein bij jou de baas is. Deze transitie is de kern van de Brain&Mind aanpak.

Brain&Mind aanpak®

In plaats van dat het brein jou leidt kan jij door bewustzijn te ontwikkelen, leren ervoor te zorgen dat jij je brein weer leidt. Dat is wat de Brain&Mind aanpak® doet. Dit zorgt voor een toename van je bewustzijn. En dit bewustzijn word je leider!
Het brein werkt bij iedereen op een dezelfde manier. Iedereen kan derhalve leren om zijn authentieke zelf te volgen. Deze authentieke zelf is krachtig! En wordt niet ziek in een dergelijke omgeving maar verandert zichzelf en de omgeving.

Tot slot

Indien je in een dergelijke omgeving werkt, is het belangrijk om goed aan je zelf te denken! Natuurlijk kan je kiezen om weg te gaan, maar je kunt een dergelijke werkplek ook gaan zien als een speelveld om je authentieke-zelf te ontwikkelen. En hierdoor je wereld een beetje mooier te maken.

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk